MENU
ware zoeken

Goede voornemens? 70% van de singles gaat op zoek...

voornemens

Populaire voornemens voor 2018: volhouden of niet?

december 30, 2017 Reageren (1) Views: 1085 Lessons, Life Widad Abdalla

Drie stappen om het beste uit jezelf te halen in het nieuwe jaar!

Met 2018 letterlijk om de hoek, is het tijd om de jaarlijkse ‘new year, new me’ uitspraken, een positieve houding en tientallen nieuwe voornemens te verwelkomen. Of het nou een goed of slecht jaar is geweest, we vinden het heerlijk om het nieuwe jaar als excuus te zien om ‘opnieuw te beginnen’. Hoe zorg je ervoor dat je dit jaar wel het beste uit je jaar én jezelf haalt? Here you go: mijn drie stappen om het beste uit jezelf te halen in het nieuwe jaar!

Stap 1: Reflecteer

Om het beste uit jezelf te kunnen halen het komend jaar, moet je – of je het nou leuk vindt of niet – toch echt terug kijken op het afgelopen jaar. Hoe was 2017? Wat heb je meegemaakt? Tegen welke dingen liep je aan en wat ging je gemakkelijk af? Wat heb je geleerd in het afgelopen jaar? Wat was je rol? Persoonlijk kan ik er enorm van genieten om terug te kijken en na te denken over wat er allemaal gebeurd is. Ja, soms sla ik hierin door, maar that’s okay. Geef jezelf de tijd om goed te reflecteren en doe er je voordeel mee de antwoorden mee te nemen naar het aankomend jaar (en de volgende stap) áls dit nuttig is. Soms is het beter ze te laten voor wat ze zijn.

Stap 2: Plan

Nadat je hebt nagedacht over het afgelopen jaar, is het tijd om te plannen. Ontzettend veel mensen gaan het nieuwe jaar ‘gewoon’ in zonder hier daadwerkelijk bij stil te staan. Wat wil je het aankomend jaar weer of misschien anders? Het willen is één, maar het plannen is andere koek. Zelf doe ik dit aan de hand van drie aspecten: doelen, prioriteiten en gewoontes.

Wat wil je doen en wat wil je bereiken het aankomend jaar? Schrijf die doelen voor jezelf op en maak deze zo concreet en duidelijk mogelijk. Als je ze te groot en te vaag maakt, heb je kans dat je er geen grip op hebt en je je doelen niet bereikt. Niet ‘ik ga gezonder eten’ maar bijvoorbeeld ‘ik maak drie keer per week een gezonde snack voor mijzelf als tussendoortje in plaats van een zak chips te pakken’. Wees ook realistisch hierin. Als je heel graag een marathon wilt lopen maar nog nooit eerder bent gaan hardlopen, is het misschien realistischer om eerst te beginnen met trainen voor de Dam tot Damloop.

Vervolgens ga je kijken naar je prioriteiten: wat vind je belangrijk en welke doelen komen bovenaan je lijstje? Daar vooral gaat je focus naar uit. Denk ook aan andere dingen die je belangrijk vindt en waar je nog steeds aandacht aan wilt besteden. Soms kunnen we onszelf verliezen in onze ‘nieuwe en goede voornemens’ dat we de dingen die we écht belangrijk vinden verwaarlozen. Vind je het bijvoorbeeld van belang om tijd met je vrienden te doorbrengen maar zorgt je voornemen ervoor dat dit niet meer kan, ga dan op zoek naar alternatieven. Misschien is het mogelijk om die twee te combineren of moet je je week net wat anders inplannen.

Tot slot stel je jezelf de vraag: welke gewoontes heb ik nodig om mijn doelen te bereiken? Stel je wilt een specifieke baan in het nieuwe jaar. Wat moet je dan doen om dat doel te kunnen bereiken? Welke gewoontes heb je hiervoor nodig? Beschik je al over een aantal gewoontes die handig zijn of heb je er juist een paar waar je stiekem vanaf moet komen?

Stap 3: Actie

De stap waar niemand van ons zin in heeft: daadwerkelijk iets uitvoeren. Je kunt de uitdagendste doelen voor jezelf stellen of een hele strakke planning maken maar als je geen actie onderneemt, gebeurt er niks. Veel mensen voelen zich aan het begin van het nieuwe jaar geïnspireerd en gemotiveerd om met een schone lei te beginnen maar na een aantal keer ‘nieuwe jaar met nieuwe kansen’ geroepen te hebben, neemt dat enthousiasme zienderogen af. Zorg dat je jezelf blijft motiveren door bijvoorbeeld een motto voor jezelf te bedenken, verschillende motivatiebriefjes op te plakken op diverse plekken of licht je vrienden in zodat zij je kunnen helpen.

Dus of je dit jaar nu van plan bent om een marathon te lopen, een baantje te fixen of misschien zelfs een serieuze relatie te krijgen: onthoud waarvoor en waarom je dit doet. Maar misschien nog het aller belangrijkste: geniet van jouw 2018, make it a good one!

Tags: , , ,