MENU
Personal Matchmaker

Personal Matchmaker: kwaliteit boven kwantiteit

Eerlijkheid, is eerlijk zijn altijd goed?

Afgestudeerd

januari 25, 2018 reageren (0) Views: 1108 Lessons, Life Iza Verschuur

Afgestudeerd, wat nu?

Wanneer je de laatste loodjes hebt overleefd, je scriptie hebt geschreven en je afstudeer gesprek hebt gehad, begint het echte leven. Je bent na al die jaren hard werken eindelijk afgestudeerd! Dat brengt helaas alles behalve rust met zich mee, als je nog niet zeker bent over wat je nu wilt gaan doen.

Ga weg!

Als je de afgelopen jaren geploeterd hebt op je studie, kan het een heel fijn idee zijn om even weg te gaan van al je verantwoordelijkheden. Neem een vakantie, ga op een reis waar een cursus bij hoort of neem een tussenjaar. Als je binnen Europa blijft, kun je gewoon een bijbaan nemen in een ander land om je onkosten te vergoeden. Er zijn ook programma’s waar je als au pair voor kinderen moet zorgen in het buitenland en je kan natuurlijk ook gewoon een paar weken niksen op een strand.

Werkzoekende

Het kan best lastig zijn om een baan te vinden als je net klaar bent met je studie. Sommige studenten hebben de mazzel dat ze kunnen blijven werken bij het bedrijf waar zij stage hebben gelopen, maar dat is niet voor iedereen het geval. Er is natuurlijk een mogelijkheid dat het stagebedrijf helemaal niet bij je paste. Als je werk gaat zoeken, zorg er dan voor dat je zoekt op junior functies. Je kunt proberen te solliciteren voor een baan waar je veel ervaring voor nodig hebt, maar de kans dat je wordt aangenomen is dan een stuk kleiner.

Jij kiest

Vergeet vooral niet dat jij ook een keuze hebt. Zeg geen ja tegen de eerste baan die je wordt aangeboden. Straks komt er iets voorbij dat veel beter bij je past. Jij hebt veel te zeggen als je op zoek bent naar een baan. Als een bedrijf voor jou kiest ben jij in de positie om te onderhandelen over uren en salaris. Je bent ook gewoon in de mogelijkheid om nee te zeggen tegen iets wat je niet ligt.

Het is lastig om de switch te maken van student naar werknemer. Gelukkig zitten we op dit moment in een erg gunstige banenmarkt. Er komt écht wel iets voorbij dat goed bij je past!

Tags: , ,