Afgelopen dinsdag hield ik met mijn groep 4 een gesprek over eerlijkheid. Als kinderen leren we van kleins af aan we altijd eerlijk moeten zijn. Naarmate we ouder worden, blijkt het voor sommigen een lastige klus om voortdurend de waarheid te spreken. Wat is ‘eerlijk’ eigenlijk en is het goed om dit altijd te zijn?
Wat ‘eerlijk’ zijn betekent
‘Eerlijk zijn is als je de waarheid vertelt’ zei een zevenjarig meisje in mijn klas. Allemaal hebben wij een soortgelijke betekenis geleerd wat betreft eerlijkheid, alleen hechten wij onze eigen waarde aan dit onderwerp. Voor sommigen is eerlijk zijn ook mensen kwetsen. Is het in dat geval dan niet beter om te liegen?
Eerlijk zijn is goed, zolang je voorzichtig bent
Naast het vragen naar de betekenis van eerlijkheid, was ik ook benieuwd of de kinderen vonden dat altijd eerlijk zijn iets goeds is. Als kinderen namelijk ‘eerlijk’ zeggen wat ze van iets of iemand vinden, worden ze vaak terechtgewezen omdat het niet altijd beleefd is om te zeggen wat je echt van iets vindt. Dit zorgt zo nu en dan voor vraagtekens. Wel of niet altijd eerlijk zijn?
‘Ik denk dat altijd eerlijk zijn goed is maar dat je sommige dingen voorzichtig moet zeggen’ zei een zevenjarig jongetje in mijn klas. Als iemand iets aanheeft wat je zelf niet zo mooi vindt, hoef je het niet van de daken te roepen dat het lelijk het is. Vooral niet als het om een mening gaat. Als iemand iets verkeerds heeft gedaan, kun je best zeggen dat je het begrijpt (of niet) maar dat het niet zo verstandig was om het op die manier aan te pakken.
Zelf vind ik dat het goed is om altijd eerlijk te zijn omdat we recht hebben op de waarheid. Eerlijkheid is in mijn ogen iets heel moois en iets goeds. Je hoeft niet altijd te delen wat je denkt, voelt of vindt als mensen er niet naar vragen of als het geen toegevoegde waarde heeft. Zoals mijn wijze kinderen uit groep 4 duidelijk maakten: be honest, but be kind.
Tags: eerlijk, eerlijkheid