Het ontstaan van trends is een bijzonder verschijnsel. Wie bepaalt wat mooi, interessant of lekker is? Bij het constant zien van bepaalde objecten of nieuwe kledingstukken, zijn we toch vaak geneigd om deze ook mooi en interessant te vinden. ‘Als er één schaap over de dam is, volgen er meer’ is een populaire leus in onze wereld van nu. Foodtrends 2018, welke zien we aan komen?
Naast het uitpluizen van je ouders’ seventies-garderobe en kiezen voor een Scandinavisch interieur, is er ook op het gebied van eten een scala aan trends. Als liefhebber van eten en opeten ben ik hier maar wat blij mee. En dan heb je Instagram als inspirerend medium om je aan de hand te houden. Naast hippe visserspetjes en gespierde personen met ‘fitspiration’, is er ook een overvloed aan hongerig makende Instagramaccounts.
Plantaardig
Wat mij opvalt binnen de foodtrends 2018, is dat we steeds meer interesse krijgen in vegetarisch en veganistisch eten. Mensen zoeken naar plantaardige alternatieven voor vlees alsof ze ervoor betaald worden. Wat mij betreft een goede insteek. Er is zoveel te ontdekken en te proeven op dit gebied, dat je dat stukje kip best wel eens wilt laten staan. Stap bijvoorbeeld binnen bij een vegetarische ‘slagerij’ of ga zelf aan de slag om vleesvervangers te maken. Het internet staat vol.
Het fijne van de culinaire stroming van nu vind ik dat er zoveel innovatieve ideeën zijn. Niks is te gek en overal zijn talloze alternatieven voor. Er wordt veel onderzoek gedaan naar wat gezond is en wat eigenlijk niet. Denk aan de documentaire What The Health die in 2017 uitkwam. Deze gaat over de slechte invloeden van pluimvee, eieren en de vlees- en zuivelindustrie op onze gezondheid. Weer een bewijs van een trend: iedereen had het over deze documentaire. Er ontstond veel kritiek (‘vegan-propaganda’) maar er werd ook zeker aangezet tot denken. Bij veel mensen sloeg dit nieuws in als een bom, vervolgens stonden zij vol angst gillend in de supermarkt, hun mandje gevuld met sperziebonen en sla.
Lees ook Widad’s ervaring met veganistisch eten.
Innovatief
Naast deze plantaardige revolutie zijn er ook andere innovatieve ideeën. We toveren bijvoorbeeld traditionele gerechten om met nieuwe ingrediënten tot ‘gezondere’ varianten. Denk aan zeewierchips, bierbrood of de geüpgrade stamppot met zoete aardappel – die de AVG’tjes bruut een lesje leerde. We worden steeds creatiever met eten en hebben ook meer plezier in het maken ervan. Waar vroeger eten was om te overleven, is het nu omgezet in een interesse en een hobby.
Superfood?
De term Superfood begint langzaam zijn hippe imago te verliezen. Veel van deze superfoods zijn al in ons gewone dieet opgenomen en heet nu ‘eten’. We zetten de gojibessen, tarwegrasshots en cacao nibs opzij, en gaan nu ‘super poeders’ gebruiken. Matcha, cacao, kurkuma en kaneel gaan linea recta de smoothies in. En nu is er ook maca-poeder. Iemand bekend? Dit Peruaanse poedertje is volgens velen een wondermiddel. Een mooiere huid, een sterker imuunsysteem, meer energie en daarbij ook een verhoging van de vruchtbaarheid!
Wat nog meer?
Er is meer interesse voor de Midden-Oosterse keuken. Ga bijvoorbeeld voor Libanese mezzes in plaats van Spaanse tapas. Ook gaan we weer wat ‘normaler’ doen. Superfoods waren ook een trend waarbij we achteraf zien dat we vóór deze periode eigenlijk al prima gezond waren. Chefs gaan dus weer volop met roomboter, suiker en kaas aan de gang. De hippe flow is er nog wel, maar meer stabiel en in mindere mate. Het hoeft allemaal niet zo drastisch anno 2018: blijf gezond, ontdek en wissel af. Wat mij betreft wordt het een gebalanceerd, culinair jaar.