MENU
Norman Musa

Ervaar de magie van de Maleisische keuken met Norman...

Nationale Week Zonder Vlees

De Nationale Week Zonder Vlees bleek groot succes

Verspild eten Instock

maart 8, 2018 reageren (0) Views: 2460 Food Veerle van Dam

Eten redden bij Instock Amsterdam

Anno 2018 zijn we ons bewust van vele, vele dingen. We blijven stiekem dol op Tinder, alles wordt binnenkort in 3D geprint en samen worden we steeds groener. Vooral dat laatste is iets wat goed opvalt. Duurzaamheid is overal terug te vinden. Kies bijvoorbeeld je eigen energieleverancier, koop je producten biologisch en eet eens wat vaker vegetarisch. Maar het restaurant Instock heeft het allemaal. De missie van dit restaurant is het redden van eten. En hoe doe je dat zo goed mogelijk? Juist. Alles gewoon lekker opeten.

BLVD mocht langskomen bij Instock Amsterdam (op de Czaar Peterstraat) om een aantal onsjes eten te redden.

Instock?

Voor degene die dit concept (nog) niet kent; hier een kleine introductie. Instock werd in 2014 opgericht door vier voormalige Albert Heijn collega’s. Ze werkten zowel in de winkel als op het hoofdkantoor en al snel kwamen ze met elkaar aan de praat over al de verspilde producten in de supermarktketen.
Voor een deel zijn het producten die over de verkoopdatum zijn en dus niet meer verkocht mogen worden. Het andere deel is vooral groente en fruit met een gek uiterlijk en brood van een dag oud. Zonde om weg te gooien toch? Jazeker! En daar bedachten de vier collega’s wat op. Instock was geboren en op weg om vele innovatieprijzen te gaan winnen.

En nu?

Inmiddels zijn er twee restaurants bij gekomen, namelijk in Utrecht en in Den Haag. De restaurants gebruiken vooral producten van Albert Heijnwinkels, maar ook van vishandels en bakkerijen. Met de producten die Instock ophaalt maken de chefs elke week een afwisselend viergangenmenu. Dit menu kunnen ze gedurende de week consistent bereiden omdat er veel producten zijn die ‘standaard’ worden verspild. “Zoals de bloemkool,” vertelt de restaurant manager ons. En ja hoor, om onze trek te prikkelen krijgen we wat heerlijk brood met een zoete aardappel-spread en geroosterde bloemkoolroosjes.

Broodje Instock

Maar naast al die goedheid wil het oog natuurlijk ook wat. Dat is hier wel in orde. Het interieur is een gezellige mix tussen industrieel, warmte en een beetje schoolsheid. Kleine, knusse tafeltjes en één grote stamtafel in het midden van het restaurant. We worden enthousiast ontvangen en we mogen zelf een tafeltje kiezen. De bediening is lekker vlot, gezellig en weten waar ze het over hebben.

Menu Instock

Maar hoe smaakt het?

Eerst wordt het menu zorgvuldig aan ons uitgelegd. Een voor-, tussen-, hoofd- en nagerecht (zie de afbeelding hiernaast voor het menu). De jongen van de bediening komt aangereden met een winkelwagentje met daarin een grote pan bouillon. Voor onze neus schenkt hij de bouillon over de ingrediënten in de kom en druppelt nog wat kruidenolie eroverheen. Wat een show!

Een jongen van de bediening komt aangereden met een winkelwagentje met daarin een grote pan bouillon. Voor onze neus schenkt hij de bouillon over de ingrediënten in de kom en druppelt nog wat kruidenolie eroverheen. Wat een show!

Voorgerecht Instock

Het is een vissoep van bijvangst. Dit zijn vissen die de vissers eigenlijk niet wilden vangen, maar wel in hun net terecht zijn gekomen. Met wat groenten en een chipje van polenta eten we zielsgelukkig de soep. En daar is ook de bloemkool weer!

Vóór het tussengerecht bestellen we een Instock-biertje. Ze hebben Bammetjes Bier (Weizen) en Pieper Bier (IPA). We bestellen de eerste. Hij drinkt makkelijk door en je proeft zowaar het zachte van de bammetjes. Je kunt hem ook kopen in het restaurant. Aanrader!

Het tussengerecht is een vegetarische pastechi (soort ravioli) gevuld met verschillende groenten en zoete aardappel, daarbij een appel vinaigrette en zoetzure kool. We verbazen ons wederom over de creativiteit die van het bord af spat. De pastechi past ook erg goed bij het Bammetjes Biertje, de smaak valt geen van beide weg.

Op naar het hoofdgerecht

Vanwege grote afleiding door de lekkere gerechten, ben ik in alle verwondering foto’s vergeten te maken van het tussen- en hoofdgerecht. Daarom zal ik ook het hoofdgerecht in geuren en kleuren vertellen. Curry Masala. We krijgen twee borden met heldere, smakelijke kleuren geserveerd. Onderop lag een zacht en luchtig pannenkoekje gemaakt van groenten puree met daarop een sierlijke klodder curry. We hebben eenmaal de vega-versie met falafel en eenmaal de gehaktballetjes besteld. Als verfrissend element is de curry afgetopt met gegrilde groenten en een schuim van courgette en kokosmelk. Zie je het een beetje voor je?

En toen het dessert. Er werd ons verteld over de verschillende processen die ook live in het restaurant te volgen zijn. Fermentatie, pekelen, drogen en konfijten. Dit kan je trouwens ook leren bij Instock. Juist, het dessert mét afbeelding. Een prachtig bordje met pastelkleurige ingrediënten kwam onze kant op. Het was gegrilde kiwi met een sorbet van tapaché (gefermenteerde ananas) en een biscuitje van dolce de leche (gekarameliseerde melk). Heel erg lekker en weer zo creatief!

Dessert Instock

Instock Shop

Naast een wisselend weekmenu biedt Instock nu een vast lunchmenu aan en kan je heel veel lekkers ook bij hun in het restaurant kopen. Neem bijvoorbeeld een sixpack Bammetjes- en Pieper Bier mee of granola gemaakt van bierbostel. Dit is het achterblijvende moutrestant van het bierbrouwproces en zit vol met vezels. Koop soep met op uiterlijk afgekeurde groenten, een koffie scrub en natuurlijk het enige echte Instock-kookboek.

Instock Shop

Eten leek nog nooit zo veelzijdig! Leer meer over hoe je slim kunt omgaan met producten en kom ook eens eten redden aan een tafeltje bij Instock.

Tags: , ,