MENU
Leef als een koning(in)

Hoe jij voor weinig geld toch kunt leven als...

dromen

‘Gelukkig was het maar een droom… Toch?’ – Waarom...

toeristen

maart 24, 2018 reageren (0) Views: 1277 Lessons, Life Widad Abdalla

Waarom we soms zo’n bloedhekel kunnen hebben aan toeristen

Heel fijn dat toeristen Amsterdam zo’n top stad vinden – en dit is hoogstwaarschijnlijk omdat je hier wél mag smoken, let’s be honest people – maar af en toe komen de ‘Excuse me, where are we?’ vragen mijn neus uit. 

De mensen die zich regelmatig in Amsterdam bevinden, kennen het toeristen-probleem maar al te goed. Af en toe kunnen we die selfiestick wel naar hun kop smijten of sturen we ze maar al te graag de verkeerde kant op. Toeristen kunnen leuk zijn, maar negen van de tien keer word ik weer herinnerd aan het feit waarom ik soms zo’n bloedhekel aan ze kan hebben.

Ze zijn er altijd

Hier in Nederland maakt het tegenwoordig geen drol meer uit of het hoogseizoen is of dat de feestdagen eraan zitten te komen, want onze lieve toeristen zijn er gewoon altijd! Laat ik het maar zo zeggen: een dag zonder toeristen is een dag niet uit huis geweest. They are always here.

Ze zijn overal

Of we nou op de Dam, in de club of in een supermarkt in the middle of nowhere zijn: toeristen zijn er o-ve-ral. De hotspots ontwijken werkt allang al niet meer want op de een of andere manier heb je er altijd avonturiers tussen zitten die ‘gewoon maar een kant op gaan’ en zo uitkomen in jouw favoriete no-tourists-zone-kroeg.

Ze begrijpen het OV niet

Maar dan ook écht nooit kan dit in één keer goed gaan. Kopen ze een metro kaartje, dan staan ze rustig te wachten op een bus. Leg je uit dat deze alleen voor de metro of tram gebruikt kan worden, zie je ze later onwetend richting de treinen lopen. Ik vind het knap.

Ze begrijpen geen woord Engels

Oké, dit geldt natuurlijk niet voor ieder toerist maar je hebt er soms een paar tussen zitten die geen wóórd Engels kunnen. Sorry, gebarentaal kan ik niet en van herhaaldelijk naar je kaart wijzen, word ik ook niet wijzer.

Toeristen kennen het woord ‘stoep’ niet

My favorite. Over het algemeen is de verkeersinfrastructuur in Nederland meer dan prima. Toch heb ik het gevoel dat bijna alle toeristen hier niets vanaf (willen) weten. ‘We zijn in een ander land dus waarom zouden we in hemelsnaam op de stoep lopen?’ Nou, lieve Spanjaard: “omdat ik je bijna aanrijd?!” Ik snap dat je wat excitement in je vakantie wil maar ‘lekker wandelen op de fietspad of autoweg’ is daar niet een van.

Zijn toeristen dan echt zo vreselijk? Natuurlijk niet, ze kunnen soms ook goed van pas komen. Als je even niet meer weet in welke stad je bent, bijvoorbeeld.

En what’s up met die mutsen? Hoe is dit dan ontstaan?

Tags: , , ,