MENU
lange vlucht

Zo overleef je een lange vlucht

betekenisvol reizen

Betekenisvol reizen

Isaan

maart 25, 2018 Reageren (1) Views: 2913 Travel Larissa Hendriks

Isaan: Leven als een local in het noordoosten van Thailand

Isaan, het noordoosten van Thailand, een gebied waar het gras nog niet vertrapt is door een massa aan toeristen. Hier kan je nog die echte lokale ervaringen opdoen. Ervaringen als Thais knutselen, kokerellen, bidden, dansen, praten, werken en een Thais nieuwjaar. Kortom: veel nieuwe ontmoetingen, geluk, dankbaarheid en plezier.

Hoe kom je er? Vanaf Bangkok vlieg je in een uurtje naar Khon Kaen. De dames van Thai Smile deden de naam eer aan, geen moment vloog voorbij zonder een lieve lach. Eenmaal aangekomen werden wij bijzonder welkom geheten, zoals je kunt zien in de video onder dit artikel. 

Werkervaring op de Thaise boerderij

Eenmaal aangekomen op de MeKin Organic Farm, werden we begroet als goede vrienden, een gevoel dat je vaak zult krijgen in Isaan. “Sawad-dee ka!” Hier kregen we een huisgemaakte Thaise Whiskey voorgeschoteld! Het drankje heet Satho en wordt gedronken in combinatie met zout en een wilde mango (lijkt op en smaakt als een limoen), eventueel gedipt in pepertjes. Natuurlijk kom je hier voor de werkervaring, dus snel hees ik mezelf in mijn gepersonaliseerde lokale boerderijoutfitje.

 

Moerbeien zijn hier van de boom te eten, die wij in Nederland alleen gedroogd kunnen halen voor een hoofdprijs… Na wat gepluk en een korte tour, kan je hier genieten van (Thaise) mama’s keuken. En wat kan die mama koken! De twee gerechten waar ik persoonlijk wild van werd waren ‘red sticky rice’ en de huisgemaakte dressing. Om de rijst ‘sticky’ te krijgen, weken ze de rijst overnacht en stomen het de volgende dag voor serveren.

Het is de Thaise cultuur om het eten op een grote tafel neer te zetten (genaamd Khantok) en het eten te delen met je vrienden. Na de lunch mochten we als echte boeren helpen met het rijstplanten. Heerlijk met de blote voetjes in de modder!

Thais nieuwjaar

Voor een traditionele ceremonie ben je in het dropje Wat Chai Sri op het juiste adres. Na een hartverwarmend welkom van de kinderen mocht ik plaatsnemen tegenover een oud Thais mannetje. Hij brabbelde wat Thaise woordjes terwijl hij een touwtje om mijn pols bond, een super speciaal moment! “To obviate one’s bad luck and start a felicitous traditional Thai New Year”.

Thais praten: ‘Kráp’ & ‘Kâ’

FYI: in de video vertelt het jongetje ons welk lied er voor ons gezongen zal worden. Wanneer hij is uitgepraat, roept de juf naar hem: “kráp!”, en zegt het jongetje dit nog snel na. Het is een manier van spreken om beleefd te zijn in Thailand. Zoals wij als kinderen leren “u” te zeggen, leren zij dat mannen “kráp” zeggen en vrouwen “kâ” achter iedere zin.

Kook en knutsel ervaring

Sila Homestay, een lokaal plekje waar je authentieke Thaise zoete hapjes kan leren maken en ‘spider webs’ kan leren knutselen. Het is écht een stop waard. De zoete en plakkerige hapjes van rijstmeel en zoet fruit gewikkeld in bananenblad is een van de lekkerste hapjes die ik heb mogen proeven gedurende mijn reis. Wil je blijven slapen? Dat kan!

  

Lokale feestmaaltijd

Van een Thaise filmster als eigenares van het restaurant ‘Duan Pissawas‘ in Khon Kaen, verwacht je natuurlijk een spectaculair avondmaal. En dat kregen we zeker! Verschillende lokale gerechten werden voor ons op tafel gezet. Kokoswater is echt heel lekker, zelfs als je het (zoals ik) niet te pruimen vindt uit de pakken hier in Nederland. Papaya salade (voor velen een favoriet), Pad Thai (een must-try) en nog veel meer. Gin kow; let’s eat! Weer werd er een heel optreden gegeven, deze keer door de prachtige serveersters. Natuurlijk kon ik het niet laten om op te staan en mee te dansen. De enige die de ballen had om mijn voorbeeld te volgen was Elke. En zo dansten alleen wij mee, de enige Hollanders van de groep.

Wie lekker een hapje komt eten bij deze lieve vrouw; doe even de groetjes van mij!

Korp khun kâ Buddha!

De heilige ‘City Pillar’ van Khon Kaen, dit plaatje staat in het midden van Khon Kaen. Deze is op z’n mooist in het donker, dan wordt deze namelijk met kleuren verlicht. Vergeet na het bewonderen van de buitenkant geen kijkje binnen te nemen. Neem plaats voor een van de vier gouden deuren om jouw gebed te laten horen aan Buddha. De deur waar je binnenkomt staat voor geluk van binnenuit, de deur hier rechts van voor werkpromoties, de deur daarnaast voor educatie voor kinderen en de laatste deur voor familie en vrienden. Het is dus de bedoeling dat je ook je gebeden hierop afstemt. Na het bidden buig je drie keer met je hoofd naar de grond met je handen tegen je voorhoofd, zoals je kan zien in de video hieronder. In mijn volgende artikel schrijf ik meer over hoe ik het bidden in de tempels ervaren heb!

 

Dit alles heb ik gedaan in één dag, je kan je wel voorstellen hoe blij ik was toen we aankwamen in het Pullman Khon Kaen Raja Orchid Hotel en mijn lichaam het bed raakte…

De sandalen die draag (en op één dag na de gehele trip gedragen heb) komen van Teva

Tags: , , , ,