MENU
toeristen

Waarom we soms zo’n bloedhekel kunnen hebben aan toeristen

online shoppen

De 8 fases waar je doorheen gaat met online...

dromen

maart 31, 2018 Reageren (1) Views: 1257 Lessons, Life Widad Abdalla

‘Gelukkig was het maar een droom… Toch?’ – Waarom we dromen

Laatst droomde ik dat ik vredig aan het zwemmen was met een aantal vrienden in een zwembad. Na een tijdje werd het erg stil en begon ik mij vreemd te voelen. Ik keek om mij heen en zag de golven plotseling heel groot en angstaanjagend worden. Toen zij op mij afkwamen, begon ik steeds sneller en sneller te zwemmen. Het lukte mij om uit het zwembad te ontsnappen en voordat ik wegrende, wierp ik nog één laatste blik naar achteren: Voldemort bestuurde met zijn toverstok de golven.

De één beschouwt een droom als iets waar we van kunnen leren. Terwijl de ander op de vraag waarom we dromen zonder twijfel ‘zomaar’ roept. Zelf heb ik dromen sinds kleins af aan al fascinerend gevonden en hoopte stiekem altijd dat er een reden was waarom we dromen. Dit is wetenschappelijk (nog) niet bewezen maar dat betekent niet dat ik geen theorieën met jullie kan delen. So here you go; een aantal redenen waarom we dromen!

We dromen om dingen te verwerken

Deze zag je aankomen! Dromen gaan niet altijd over zwemmen en Voldemort (gelukkig maar). Soms dromen we ook over emotionele omstandigheden waar we in het echte leven tegenaan lopen. Ik kan mij een bepaalde droom nog heel goed herinneren, waarin ik mega heartbroken was over iets dat in real life was gebeurd. Gek genoeg zorgde die droom ervoor dat ik die situatie op een hele andere manier ging bekijken. Ik hoefde helemaal niets in het echte leven te doen omdat die droom mij al een afsluiting gaf. Hatsikidee!

We dromen om te vergeten

Ha, dit is voor al mijn vrienden die steeds maar blijven zeggen dat ik slecht ben in het onthouden van dingen! Het blijkt dat een droom ervoor zorgt dat de hersenen de volgende dag alle activiteiten weer kunnen uitvoeren. Dit betekent wel dat de herinneringen die eigenlijk niet zo belangrijk zijn (sorry guys), verwijderd worden uit ons geheugen. Op die manier is er de volgende dag weer ruimte voor nieuwe herinneringen. So it’s not me, it’s the dream.

We dromen om dichter bij onze verlangens te komen

Volgens onze bekende vriend Freud zijn dromen collecties van voorstellingen uit onze alledaagse en bewuste leven. Ze hebben symbolische betekenissen die verbonden zijn met je onderbewuste verlangens. Alles wat we onthouden wanneer we wakker worden, zijn symbolen voor onze onbewuste en nog niet ontwikkelde gedachtes. Freud geloofde dat door deze symbolische elementen te analyseren, de onbewuste inhoud onthuld zou worden aan onze bewuste geest. Op die manier komen we dichter bij onze diepste wensen.

We dromen om te oefenen

Ik denk niet dat ik de enige ben als ik zeg dat ik nachtmerries verschrikkkkkelijk vind. Achterna worden gezeten door een wolf in het bos of je broer zien verdwijnen in lava (true story) is geen pretje. Het nut ervan heb ik nooit begrepen, totdat ik een keer las dat je door deze dromen je vecht- of vluchtinstincten oefent en ze op deze manier scherp houdt, mocht je ze ooit nodig hebben. Niet alleen oefenen we de gevechten tegen bloeddorstige beren, ook kunnen we bijvoorbeeld dromen over ein-de-lijk je crush mee uit durven vragen op een date. Een mogelijk nadeel: als je wakker wordt besef je dat het maar een droom was en je dit in het echt dus wéér moet doorstaan. Maar je hebt wel alvast kunnen oefenen!

Ergens vind ik het niet erg dat het niet wetenschappelijk is bewezen waarom we dromen. Op deze manier kunnen we onze eigen invulling blijven geven aan onze dromen. Waarom ik over Voldemort droomde? Sommigen zouden zeggen dat dit alvast een warming-up was voor onze toekomstige toverstok-battle. Zelf denk ik dat ik gewoon ontzettend naar hem verlang.

 

Tags: , ,