MENU
Ellis Gourmet Burger

Op kwaliteit-burgerjacht bij Ellis Gourmet Burger in Amsterdam

foodfestivals

Zet deze foodfestivals in je agenda voor deze zomer!

Vlaamsch Broodhuys

april 2, 2018 reageren (0) Views: 3005 Events Larissa Hendriks

Vlaamsch Broodhuys: Voedzaam & smaakvol zuurdesembrood

Het Vlaamsch Broodhuys staat voor écht voedzaam en lekker brood. Niet het brood dat scheurt als je er een klodder chocoladepasta op smeert. Er zijn verschillende vestigingen in Amsterdam op te zoeken. Naast een groot assortiment aan brood, koek, cake, etc. kan je ook plaatsnemen voor een heerlijke lunch of lekker gebakje bij de koffie.

Bij een Franse boer ontdekte Dimitri Roels (oprichter en eigenaar van het Vlaamsch Broodhuys) het ‘campremy’ meel, en dat was precies wat hij nodig had om het lekkerste zuurdesembrood van Nederland te maken…

Gefopt door de bakker

Wat is zuurdesem eigenlijk? Zuurdesembrood wordt gerezen door middel van een mix van wilde gist en melkzuurbacteriën die van nature in het meel zitten, in plaats van bakkersgist. En nee, het smaakt zeker niet zuur! Mijn persoonlijke ervaring: een stuk steviger en voedzamer dan je doorsnee boterham. Het bevat meer foliumzuur en antioxidanten, daarnaast kunnen voedingsstoffen uit het brood beter opgenomen worden dan andere broodsoorten. Het brood is dan ook een stukje zwaarder dan gist-broden. Na drie gemiddelde plakken zuurdesembrood bij de lunch met beleg, ben ik voldaan tot aan het avondeten.

De missie van Vlaamsch Broodhuys: iedereen elke dag te laten genieten van het beste, lekkerste en gezondste brood.

Wil je zelf zuurdesembrood halen? Bij het Vlaamsch Broodhuys krijg je gegarandeed 100% zuurdesembrood mee naar huis. Bij andere bakkers ben ik hier niet zeker van, zij foppen je nog wel eens door een doorsnee brood mee te geven waar óók desem in verwerkt is…

Lunch & gebak

Voor de lunch kozen wij de ‘Oriëntal Super Tartine’ (€7,95): Baba ganousch, tandoori, tikka créme, geroosterde paprika, artisjok, geroosterde pecannoten en erwtenscheuten op een volkoren zuurdesemboterham. De smaakcombinatie met vooral de geroosterde pecannoten maakt dit een echte aanrader! Daarnaast probeerden we de ‘Beefpastrami'(€8,25): gegrilde zuurdesemboterham met beefpastrami, zoetzure kool, Goudse boerenkaas en pittige mierikswortelsaus. Voor €0,75 heb je een kleine bladsalade erbij, geen geld, wel een heerlijke aanvulling bij de lunch!

Om de lunch af te sluiten liepen we langs de vitrine om een gebakje uit te zoeken. Het is aan te raden dit te doen in plaats van kiezen van de kaart. Er is namelijk zoveel lekkers om uit te kiezen! Zelfs wanneer het voor je ligt heb je nog last van de keuzestress. Wij kozen ervoor om de gebakjes te delen, een punt ouderwetse appeltaart en een bosbessentaartje. Helaas was de bodding niet verkrijgbaar (een zoete broodpudding), deze zouden we zeker graag nog eens willen proeven!

Het gezondste brood

Na afloop namen we natuurlijk een brood mee: het gezondste brood wat je maar kunt bedenken! Grand-Mere volkoren, 100% zuurdesembrood. Dit is het brood waar het allemaal mee begon: “Twee kilo per stuk, met een prachtig opengebarsten korst, een stevige, bijna vleesachtige structuur en de lekkerste geur van de wereld“. Beter kan ik het niet omschrijven!

Om de sfeer van het Vlaamsch Broodhuys ook thuis te proeven, heeft Dimitri’s zijn favorieten voor je in potjes staan om mee te nemen. Jam, appelstroop, chocoladepasta, granola en nog veel meer! Zelf ontwikkelde ik na één klein hapje proeven direct een verslaving voor de hazelnootpasta. Wanneer mijn pot op is kom ik zeker terug voor meer!

Lees ook onze burgerjacht in Amsterdam:
Ellis Gourmet Burger

Tags: , , , , ,