MENU
Schoonouders op vakantie

Een op de drie Nederlanders wil niet met schoonouders...

Kijkduin strandhuisjes

Overnacht op het strand in Kijkduin strandhuisjes

Thaise tempels

april 22, 2018 reageren (0) Views: 2011 Travel, Vlogs Larissa Hendriks

Bidden in de Thaise tempels volgens het Boeddhisme

Je komt het overal tegen in Thailand en kan er niet omheen een kijkje te nemen in een van de pracht exemplaren: de tempels. Persoonlijk vind ik het wel belangrijk iets af te weten van een geloof voordat ik naar binnen loop en zomaar mee ga zitten bidden. Daarom deel ik in dit artikel mijn ervaringen en kennis over het Boeddhisme en belicht ik een paar van de mooiste Thaise tempels in het noordoosten van Thailand. 

Tijdens mijn reis door het noordoosten van Thailand heb ik het een en ander geleerd van de locals over het Boeddhisme. Bijvoorbeeld dat monniken zich wel aan 227 regels moeten houden om zichzelf een echte monnik te mogen noemen. Als gelovige zou je je van al deze regels aan 5 hele simpele moeten houden. 

1. Vermijd te doden en handel met respect jegens alle vormen van leven.

Ja, ook muggen vallen onder alle vormen van leven…

2. Vermijd te stelen en cultiveer vrijgevigheid. Vermijd te nemen wat jou gegeven is.

3. Het vermijden van seksueel ongeoorloofd gedrag.

Lees hier over het vreemdgaan in dit nieuwe digitale tijdperk.

4. Vermijd te liegen en spreek de waarheid

5. Vermijd bedwelmende middelen die de geest verwarren en onopmerkzaam gedrag veroorzaken.

Zeg maar ‘dag dag’ tegen dat jointje!

Phra Maha Chedi Chai Mongkol – Roi Et

Op naar Phra Maha Chedi Chai Mongkol, een van Thailands grootste tempels. Het lijkt net een groot, prachtig paleis. De tempel staat in Roi Et. Zoals in dit artikel al uitgelegd werd, staat Roi Et voor 101. De lengte van de tempel is dan ook 101 meter, de breedte 101 meter en de hoogte 101 meter.

 

Er zijn wel vijf etages te bezoeken. De eerste verdieping is van oorsprong bedoeld voor mensen met een goed inkomen. De namen van gulle gevers staan vermeld. Op de tweede verdieping staan verhalen van Boeddha op de muren geschilderd. De derde verdieping is een eerbetoon aan 101 Boeddhistische monniken. De meest geëerde monnik, Luang Pooh Sri, heeft een eigen verdieping weten te bemachtigen, de vierde verdieping. Hij mediteerde in een bostempel en kwam daar tot goede inzichten. De laatste verdieping is ook de meest waardevolle verdieping. Hier wordt de relikwie van Boeddha bewaard.

“Ik zie haarscherp voor mij hoe zij nog lang en gelukkig leven”

Op deze hoogste verdieping heb ik zelf ook mijn gebeden gedaan en mijn respect getoond. Hier staat een kubus waar je geld in kan doneren na het bidden. Heel eerlijk moest ik hier bijna (!) een traantje laten tijdens het bidden. Ik zal je dan nu ook vertellen hoe het bidden voor mij persoonlijk gaat.

Zoals de Thaise gelovigen doen, ga ik op mijn knietjes zitten en houd mijn handen voor mijn borst tegen elkaar aan. Dan denk ik aan alle dierbaren in mijn leven en zie haarscherp voor mij hoe zij nog lang en gelukkig hun leven leiden. Wanneer ik iedereen gehad heb, maak ik drie buigingen naar de vloer en doneer ik een handje vol Bath aan de tempel. 

Phu Prao Tempel – Ubon Ratchathani

Deze tempel in Ubon Ratchathani is ook zeker een bezoekje waard. Het is een fluoriserende licht tempel met een uitzicht over de Mekong Rivier. Het was zeker mooi om te zien, ik snap heel goed dat dit een van de mooiste Thaise tempels is. Wat wel erg jammer was, waren alle Thaise mensen die het uitzicht verpestte. Een beetje het ‘chinezen op de Zaanse Schans’ idee. Logisch, want het is prachtig en speciaal, dus zelfs de lokale Thaise mensen willen het aanschouwen. Toch had ik graag gehad dat iedereen gewoon zou genieten van het plaatje op een afstandje.

Overnachten in de buurt in een luxe resort voor een betaalbare prijs? Dat doe je bij Tohsang Khongjiam Resort.

In de video hieronder is de Phra Maha Chedi Chai Mongkol te zien en de avontuurlijk kant van het noordoosten van Thailand. Meer over deze avontuurlijke kant lees je in dit artikel.

Tags: , , , , ,