MENU
Stedentrips

Stedentrips die je absoluut moet maken in de zomer

Thaise Grand Canyon

Sam Phan Bok: De Grand Canyon van Thailand

Praag

april 17, 2018 reageren (0) Views: 2218 Travel Veerle van Dam

Citytrip naar Praag, de stad van bier en kunst

Bless the planes! Binnen slechts een aantal uur vliegen, bevind je je zomaar in een compleet andere wereld. Vlieg anderhalf uur het oosten op en land eens in Praag. Ik was dit weekend in de knusse, Tsjechische hoofdstad en heb wat to-do’s voor je op een rijtje gezet!

Mijn tripje was kort maar krachtig. We vertrokken op vrijdagavond en kwamen zondagavond terug. Dit gaf ons evengoed genoeg gelegenheid om de stad te zien, de cultuur te proeven en om het Praagse nachtleven te ontdekken.

Žižkov (Praag 3)

Omdat we rond 20:00 uur landden in Praag, waren we prima op tijd om het nachtleven in te duiken. Praag heeft twee vliegvelden, maar meestal vlieg je op de luchthaven Václav Havel. Het is aan te raden om een Uber of een taxi te bestellen. Deze brengen je met een half uur naar het centrum van Praag, terwijl het openbaar vervoer er makkelijk anderhalf uur over doet.

Aangekomen in onze kleine appartementje in de wijk Žižkov (of Praag 3) dumpten we snel onze spullen en maakten ons klaar voor de avond. Praag is opgedeeld in verschillende districten die worden aangegeven met nummers, misschien herken je dit wel als je in Parijs bent geweest. Waar het allemaal (lees: het meeste) gebeurt is in Praag 1, de Oude Stad. Hier zijn de meeste bezienswaardigheden, restaurants en vind je veel cafés, pubs, danscafés en clubs. Vooral in Praag 1, 2, 3 en 5 is veel te doen.

Vrijdagavond in Praag

Het sightseeing lieten we nog even voor wat het was. Toch kijk je al lopend je ogen al uit. Praag is één groot openluchtmuseum met sierlijke, enorme gebouwen en klassieke kunstwerken. Het is dus ook zeker de moeite waard om gewoon door de stad te lopen. Vooral ’s avonds merk je de internationale sfeer op. Praag is een studenten- en expatstad en ’s avonds laat zich dit goed zien. Mid-twintigers verzamelen zich op kleine pleintjes voor cafés en drinken hier hun pivo (bier). Schrik niet van de halve liter die voor je neus wordt gezet als je bier bestelt. Dit is hier gebruikelijk. Wil je een kleiner formaatje? Vraag dat dan bij de bediening.

Rond 23.00 uur is het leven in Praag een gezellige chaos. Overal lopen wel mensen op straat en hoor je muziek. Toch is vrijdagavond meer een relaxte avond, waar mensen met elkaar borrelen en in cafés zitten. Op zaterdagavond is er meer een dans vibe en gaan de locals én de toeristen de clubs in.

Er zijn talloze biercafés door de hele stad. Meestal zijn deze klein en komt de term ‘donker hol’ snel in je op. Ga Karoliný Světle op, één van de oudste straatjes van Praag. Hier zitten veel van deze kleine cafés zoals Duende, het artistieke Art-Café U Irmy en studentenkroeg Café-Pub Atmosphere. Ga voor een cocktail naar Hemingway.

Praag en haar bezienswaardigheden

Heb je net als ons maar twee dagen om de stad te zien? Dan zijn er een aantal bezienswaardigheden die je gezien moet hebben om van de Praagse cultuur te proeven. Het Oude Stadsplein kan je vergelijken met de Dam in Amsterdam. Op het Oude Stadsplein gebeurt echter wel iets meer. Er staan kraampjes met Tsjechische lekkernijen of schuif aan bij één van de zonnige terrassen. Sla vanaf het plein de luxe winkelstraat Pařižská třída in, de Praagse versie van de PC Hooftstraat. Je bevindt je nu midden in de Joodse Wijk waar er verschillende synagogen zijn om van buiten én binnen te bekijken. Koop hiervoor een kaartje waarmee je deze synagogen, het Joods Museum en de indrukwekkende begraafplaats kunt bekijken. Doe dit op zondag, want zaterdag is de sabbat (rustdag).

Ook de Karlův most (Karelsbrug) moet je gezien hebben. In 1357 gaf Karel IV de opdracht om deze brug over de Moldau te bouwen. De brug verbindt de Oude Stad met Malá Strana en is nu een van de bekendste toeristenattracties van Praag. Loop deze brug over en waan je in een compleet andere wereld. De architectuur is veel anders dan aan de overkant. In Malá Strana vind je veel leuke winkeltjes, het kabeltreintje naar de Petřinheuvel waar je een prachtig uitzicht hebt over de stad en veel musea.

Karla Zeman Muzeum
Wij gingen bijvoorbeeld naar het kleine, interactieve Muzeum Karla Zemana. Grappig om hier heen te gaan. Hier ervaar je hoe Zemana special effects creëerde in veel films van zijn tijd. Zijn werk was een inspiratiebron voor onder andere Steven Spielberg en Terry Gilliam. In het museum zie je scènes uit Zemana’s films en je kunt ze naspelen. Ook vind je in deze wijk de bekende John Lennon Wall en de John Lennon Pub met binnentuin.

 

We hadden goed weer dit weekend en Praag is een perfecte stad om buiten dingen te doen. Maak een wandeling langs de rivier, chill in een van de vele parken of plof neer bij een leuk, zonnig terrasje. Wij gingen naar Riegrovy Sady, een grote biertuin waar op de lange houten banken plek is voor zo’n 1300 man. We haalden een halve liter, iets te snacken en liepen naar het park wat gelegen is op een heuvel. Vanaf hier kijk je uit over de stad.

Nachtleven in Praag

’s Avonds aten we bij Café Louvre, favoriet bij de locals. In dit grand café eet je Tsjechische klassiekers zoals goulash of Knedlo-vepřo-zelo (varkensvlees met knoedels en zuurkool). Ook een voordeel aan Tsjechië is dat het super goedkoop is. Met een hoofd-, nagerecht en fles wijn zaten we voor 35 euro lekker te smullen. Na het eten verplaatsten we ons naar een kleine, knusse cocktailbar met de toeristische naam ‘Cash Only Bar’. Vergis je dus niet in het imago, het is echt tof hier. Hier vind je niet de standaard caipirinha of mojito, maar nieuwe combinaties die een kleine explosie zijn voor je smaakpapillen.

Clubbin’

Club RoxyWil je de club in? Begin in de 80’s & 90’s bar Lucerna om alvast in de feeststemming te komen. Verplaats daarna richting de clubs. De grootste club van Tsjechië – en Oost-Europa – bevindt zich in Praag. Club Karlovy Láznê heeft vijf verschillende verdiepingen met vijf verschillende muziekgenres. Je swingt er onder andere op dance, bodyroll-t er op R&B en moombahton en zingt er mee met foute klassiekers. Toeristisch, maar iets wat je gezien moet hebben. Voor de juist wat ruigere underground sfeer ga je naar Club Roxy. Vooral de locals komen hier voor wat heerlijke techno-, house- en drum-’n-bass-beatjes.

Wil je een beetje bijkomen na al het gewandel en gefeest? En heb je nog niet genoeg bier gezien? Neem dan eens een bierbad. Bier is namelijk niet alleen goed voor een ontspannen karakter, maar ook voor een zijdezacht huidje. Lees er hier meer over!

Praag heeft nog veel meer moois voor je in petto. Ben je benieuwd naar meer? Boek dan gewoon een weekendje en kijk je ogen uit in deze romantische, hippe en gezellige stad.

Toch liever een andere stad proberen? Bekijk hier de leukste steden om in de zomer naartoe te gaan.

Tags: , ,