MENU
Vega en vegan

Dogma hotdogbar: Vega & vegan friendly

waarom koningsdag

Waarom Koningsdag het leukste feest van het jaar is!

urban jungle

april 28, 2018 reageren (0) Views: 1078 Life Veerle van Dam

Creëer een urban jungle op jouw stadse balkon

Groen in huis is voor zoveel redenen goed, leuk en gezond. Het onderhouden van planten is een werkje, maar moeilijk is het niet. Groene vingers kun je zeker krijgen. Maar als je jouw balkonnetje bekijkt – die twee bij twee stappen blijkt te zijn – vliegt het droombeeld van een groene tuin aan je voorbij. Wees niet getreurd! Want ook van een klein balkon kan je een moestuintje of weelderig oerwoud maken. Denk dan vooral aan de heerlijke term: Urban Jungle. De oplossing voor de stadse plantenliefhebber anno 2018.

Ben je niet van plan om binnenkort jouw appartement om te ruilen voor een huis met een tuin? Maar wil je nu wel al genieten van een groen balkon en een groen huis? Zet dan vooral je slimme modus aan en wees creatief.

Omarm jouw balkon

Misschien ben je naar de stad verhuisd vanuit een dorp. Een dorp met veel groen en waar je gewend was aan eindeloze ruimte. Aangekomen in de stad bewoon je een appartementje van één verdieping met misschien drie kamers en een balkonnetje. Slik. Een grote verandering qua oppervlakte, maar wat krijg je er ook onwijs veel toffe dingen voor terug. Wat dacht je van de toplocatie, het avontuur en dat alles binnen handbereik is?

Toch merk je dat je op een vlak wat begint te missen. Groen! Het is tijd om je huisje een upgrade te geven. Accepteer jouw kleine balkonnetje en omarm hem.

Werk de hoogte in

Begin met het leeghalen van je balkon. Zo begin je met een frisse blik. Er zijn tegenwoordig veel slimme manieren om veel te maken van een kleine ruimte. Zo bestaat er bijvoorbeeld een verticale tuin. Simpele versies hiervan zijn de ‘bakken-tuin’, waar alle planten in potten in een rij aan de muur worden bevestigd, en de ‘zak-tuin’. Deze zak is vaak gemaakt van vilt of canvas waar je planten in kunt schuiven. Zoek wel uit welke planten er volop in de zon kunnen of juist in de schaduw. Daarnaast wil een verticale tuin snel uitdrogen, daarom is het handig om potgrond te gebruiken wat langer vocht vasthoudt.

veel groen

Een budgetvariant voor de verticale tuin is om een pallet op zijn kant te zetten en hier plantenbakken in te doen. Vrij makkelijk en geeft een leuk, hippie effect. Zo lijkt het net alsof je een superervaren do-it-yourself-er bent. En naast dat een verticale tuin een slimme manier is van decoreren, werkt het ook geluiddempend en isolerend. Nice!

Kleine accessoires

Een verticale tuin te veel werk? Natuurlijk kan je je balkonnetje ook gezellig maken door met planten op de grond. Kies voor verschillende soorten en verschillende hoogtes. Zo creëer je al snel jouw eigen urban jungle. Zet er bijvoorbeeld een paar op een klein, houten krukje of hang speciale balkonbakken aan de railing. Zo zorg je gelijk voor een beetje privacy. Door allemaal andere, kleurrijke potten te gebruiken lijkt het elke dag wel zomer.

Goed voor je gezondheid

Naast dat dit allemaal onwijs ongelofelijk te gek leuk eruit ziet, is het hebben van planten een goede zaak voor je gezondheid. Uit een studie van de NASA is gebleken dat sommige planten de lucht zuiveren van een aantal giftige stoffen zoals onder andere benzeen, xyleen, ammonia en formaldehyde. Juist. Maar planten zetten daarnaast ook koolstofdioxide om in zuurstof, verhogen ze de luchtvochtigheid en kunnen ze schimmels tegengaan.

Ik zou ze maar snel geloven. En als je dat niet per se doet, dan staat het vooral erg gezellig en sfeervol.