MENU
happy single

Happy single: Fabel of feit?

Blaze

Blaze: Effectief sporten op intense beats

mensen die niet goed zijn voor je

mei 6, 2018 Reageren (1) Views: 1948 Lessons, Life Widad Abdalla

Mensen die niet goed voor je zijn – Hoe kom je van die negativiteit af?

Naar mijn idee stopte ik veel tijd, moeite en energie in bepaalde mensen, maar werd ik er op de een of andere manier toch ongelukkig van. Achteraf gezien was alles duidelijk: deze mensen waren – op dat moment – niet goed voor mij. Tegenwoordig spreek ik ze zelden en ik moet zeggen: héél verfrissend en fijn. Dus hoe ben ik tot zo’n punt gekomen? Hoe kom je van de mensen die niet goed zijn voor je en die negativiteit af?

Een poos geleden had ik een aantal vrienden waar ik heel close mee was. Denk aan elke dag appen en elkaar minstens twee keer per week zien om een drankje te doen, uit te gaan en zo nu en dan een non-alcoholisch afspraakje (maar let’s be honest: die waren er ook niet vaak, haha). In het begin was alles koek en ei maar na een tijdje merkte ik dat ik mij niet altijd even ‘chill’ voelde als ik met hen was (geweest)…

Wees eerlijk

Alles begint bij deze eerste stap: wees héél eerlijk. Heb je het oprecht zo naar je zin en voel je je echt heel goed bij deze mensen? Soms denken we namelijk dat alles zo leuk en gezellig is maar valt het achteraf reuze mee (lees: tegen). Wat is het gevoel dat deze mensen jou geven en ben je daar tevreden over? Als dat gevoel negatief is, zoek uit wát het is dat jou geen fijn gevoel geeft als je met deze mensen bent (geweest). Misschien heb je het gevoel dat je continue je best moet doen of maken deze mensen bepaalde ‘grappige’ opmerkingen die jou onzeker kunnen maken. Wat het ook is, find out. Dit zorgt ervoor dat de volgende stap gemakkelijker gaat.

Neem afstand van de negativiteit

Als je eenmaal weet waarom je je niet goed voelt bij deze mensen, is het tijd om ze te elimineren (moehaha). Klinkt heel serieus, maar hoe jij je voelt moet je ook serieus nemen. Begin met kleine stapjes, zoals ze minder vaak appen en niet bij ieder evenement aanwezig te zijn. Persoonlijk vond ik dit ontzettend lastig omdat ik er niet van houd om dingen te missen (FOMO) en ik dol ben op de plek waar we vaak afspraken. Alleen ben ik doller op mezelf goed voelen en dat is voor mij nét iets belangrijker.

Praat er niet (meer) over

Ik ben zo iemand die het toejuicht om te praten over je gevoelens, je emoties en alles wat hierbij komt kijken. Dit moet je dan ook zeker doen, alleen wel in het begin. Nadat alles is gezegd en gedaan, wordt het tijd om het er niet meer over te hebben. Niet omdat het ‘genoeg is geweest’ of omdat je iemand de oren van het hoofd kletst, maar om het volgende: als je erover praat, blijf je eraan denken en als je eraan blijft denken, blijf je ermee zitten.

Verander de negativiteit naar positiviteit

Afstand nemen van mensen waar je om geeft of waar je veel mee hebt meegemaakt, kan heel lastig zijn. Maar de weegschaal in mij probeert de dingen altijd op verschillende manieren te bekijken. Ja, je hebt misschien een paar vrienden minder maar dit betekent wel dat je nu tijd hebt om andere dingen te doen en andere mensen te zien! Leer jezelf ook kennen door alleen te zijn. Zoek uit van welke dingen of mensen je wél gelukkig wordt. Verander de negativiteit naar positiviteit.

Het kan lastig zijn om afstand te nemen, I get it. Maar stel jezelf de vraag: wat vind ik belangrijk? Omringd zijn door mensen waar ik ongelukkig van word of omringd zijn door mensen waar ik gelukkig van word? De keuze is aan jou.

Tags: , ,