MENU
Sunglow

Sunglow festival: nieuw terrein en line-up

werkborrel

Werkborrels: sneller dronken, sneller plezier

logo wester wijnfabriek wijnproeverij

juni 18, 2018 Reageren (1) Views: 4579 Events Veerle van Dam

Wijnproeverij bij de Wester Wijnfabriek

Amsterdam loopt graag voorop als het gaat om trends. Maar ze vólgt de trends niet, nee, nee. Die máákt ze. We kennen allemaal de high tea die een aantal jaar geleden als hip en schattig concept ons land betrad vanuit the UK. Het duurde niet lang voordat dit overging in een high wine en een high beer. Maar dat high is wel een beetje overgewaaid. We gaan nu voor proeverijen.

Denk bijvoorbeeld aan een wijnproeverij of een bierproeverij. We houden van kwaliteit en we houden nog meer van een beleving met leuke verhalen. Ik deed een wijnproeverij bij de Wester Wijnfabriek op het Westergasterrein in Amsterdam. Dit was heel leuk en vooral heel lekker.

De wijnproeverij die de Wester Wijnfabriek aanbiedt, gaat elke eerste dinsdag van de maand om 20.00 uur van start. Per persoon betaal je €15,- (niet geheel onbelangrijk) en daarbij krijg je een of meerdere hapjes (deze betaal je achteraf los erbij) afhankelijk van het thema van de proeverij. Want elke maand ‘behandelt’ de Wijnfabriek een ander thema. Denk dan bijvoorbeeld aan Duitse witte wijnen, mousserende wijnen of wijnen uit een bepaalde Franse streek. Het thema is altijd specifiek.

Themeparty

Het thema die bij onze wijnproeverij centraal stond, was ‘gekoeld rood’. Leuk! We hadden een enthousiaste jongen voor ons staan die gepassioneerd vertelde over de wijnen. Hij wist vrijwel alles over wijn, maar zeker niet op een vervelende manier. Het sommelier-vak is misschien ietwat van vroeger. Dit vak werkt het liefst niet buiten de lijntjes en houdt vast aan de kennis die al bekend is. Zoals bijvoorbeeld bepaalde wijn-spijscombinaties of dat je rode wijn op een bepaalde temperatuur drinkt. De jongen van de Wijnfabriek liet ons juist merken dat het allemaal niet zo serieus hoeft. Als je het lekker vindt, is het toch gewoon goed?


Bron: Facebookpagina Wester Wijnfabriek

We kregen zes verschillende gekoelde, rode wijnen om te proeven. De jongen noemde de wijnen waarover hij vertelde vaak ‘grappig’ of ‘speels’. Omdat de rode wijn niet op kamertemperatuur was, maar dus gekoeld, worden de aroma’s van de rode wijn verscherpt. Dit zorgt voor een verfrissend zuurtje die je maar wat graag op een zonnig terras drinkt. Probeer dus zeker eens een koel rood wijntje, in plaats van een rosé of sauvignon.

De zes wijnen kwamen uit verschillende landen en aan ons de taak om te ontdekken welke voor ons het lekkerste was. Dat ontdekken vonden we niet erg. Een beetje ruiken, een beetje walsen en heerlijk nippen aan de wijntjes. Ondertussen luisterden we naar de verhalen en uitleg over de wijnen en knabbelden we van een kaasplankje. Het was goed geregeld bij de Wester Wijnfabriek. Echt een aanrader (en ook nog goedkoop als je het vergelijkt met een ‘standaard’ high wine).


Bron: Facebookpagina Wester Wijnfabriek

Aanrader

Het is wel belangrijk om te reserveren als je de wijnproeverij wilt doen. Dat doe je door via hun Facebookpagina een berichtje te sturen of te mailen. Het mailadres (en de uitgebreide wijnkaart) vind je op de website. Je kan bij de Wester Wijnfabriek ook terecht op hun intieme terras voor al hun lekkere wijnen, hapjes of een diner.

Tags: , ,