MENU
KFC hackt McDonald's

KFC hackt McDonald’s

Met meer plezier naar de tandarts, tips voor thuis...

urban jungle

juni 20, 2018 reageren (0) Views: 3087 Lessons Janneke Siemes

Hoe schoon is jouw lucht? 5 tips voor schonere lucht.

Je eigen huisje, soms is er niets fijner dan dat. We vinden het erg belangrijk dat ons huisje sfeer heeft en maken ons dan ook regelmatig druk om de inrichting. Maar heb jij ooit stilgestaan bij het belang van een schone lucht binnenshuis? Want naast roken, weinig beweging en ongezond eten is luchtverontreiniging één van de grootste bedreigingen voor onze gezondheid. Daarom geven wij 5 tips voor een schonere lucht.

Schone lucht is niet zo vanzelfsprekend als we zouden willen. De stad is druk: auto’s, bussen, vrachtwagens, scooters, het stadsverkeer is verantwoordelijk voor de uitstoot van een groot aandeel schadelijke stoffen en deze blijven helaas niet buitenshuis. Nieuwsgierig hoe schoon/vuil de lucht in jouw omgeving is? Bekijk dan de actuele luchtkwaliteitsindex van Nederland. Deze kaart wordt ieder uur bijgewerkt en geeft een actueel overzicht van luchtkwaliteit, stikstofconcentratie en fijnstofconcentratie. Je kunt ook een luchttest uitvoeren.

Dus, mocht jij het gevoel hebben dat er bij jou iets in de lucht hangt? Na het volgen van onderstaande tips is er geen vuiltje aan de lucht!

Tip 1: Creëer een jungle

Hoe groen is jouw huis? De urban jungle trend voor in huis is niet alleen hip maar ook doeltreffend. Onderzoekers adviseren om per 180 kubieke meter 15-20 planten te houden. Planten filteren stoffen als benzeen, formaldehyde en ammonia uit de lucht. Daarbij zorgen planten ook voor sfeer en gezelligheid in huis. Heb je geen groene vingers? Koop een Spathiphyllum Lima, dit is een van de meest luchtzuiverende platen en bij deze plant kun je (bijna) niets verkeerd doen. Te veel water geven kan bij deze plant niet en als hij te weinig water krijgt merk je dit direct doordat het blad slap gaat hangen. Ideaal toch? Ik kocht deze plant (zie afbeelding) toen ik ging verhuizen voor maar €7,99 bij de Intratuin. Andere gave luchtzuiverende planten zijn: de Ficus, Aloë Vera, Varens, Palmen en Bamboe.

Mijn Spathiphyllum, luchtzuiverend en niet duur!

Tip 2: Let it burn

Weer een tip die direct zorgt voor meer sfeer! Een brandende kaars zuivert ook lucht. Maar let op! Het is alleen gezond als je kiest voor een kaars van bijenwas, een (normale) kaars met paraffine zorgt namelijk voor het bijproduct ‘petroleum’ wat de lucht weer vervuilt. Een kaars van bijenwas daarentegen brandt schoon, neutraliseert de lucht en verwijdert giftige stoffen en geurtjes. Let it burn!

Tip 3: Een luchtkwaliteitsonderzoek

Voel jij je al langere tijd slecht? Ervaar je een vreemde geur of tocht in huis en denk je bij jezelf ‘daar zit een luchtje aan?’ Dan is het wellicht een idee om een onderzoek naar het binnenmilieu uit laten voeren. Dit klinkt misschien wat overdreven maar is een serieuze zaak. Bij een verontreinigd binnenmilieu in een woning neemt het risico op gezondheidsklachten namelijk sterk toe.

Tip: De luchtreiniger van Dyson ‘Pure Cool’ heeft een reinigende werking op de lucht in jouw huis waar je u tegen zegt. Lees er hier alles over!

Ziekmakers zoals schimmels en chemische stoffen vanuit lijmen, meubilair en bouwmateriaal kunnen irritaties veroorzaken aan bijvoorbeeld huid, ogen, luchtwegen en slijmvliezen. Bepaalde aspecten zoals het CO2-niveau, de temperatuur of relatieve luchtvochtigheid kunnen zorgen voor benauwdheid, hoofdpijn of concentratieverlies. Er kan zelfs sprake zijn van levensbedreigende gassen in huis. Bij een luchtkwaliteitsonderzoek achterhaalt een team van specialisten wat er moet gebeuren om het probleem op te lossen en voor je het weet is er geen vuiltje meer aan de lucht.

Tip 4: Verban parfum en ga voor een lucifer

Hoe lekker een parfum of geurkaas ook is, het is niet zo goed voor ons. Zo ook schoonmaakmiddelen als chloor of de luchtverfrisser die op het toilet staat. Deze middelen brengen vluchtige organische stoffen in de lucht en deze zijn schadelijk voor onze gezondheid. Steek een lucifer af na een toiletbezoek en gebruik eens wat natuurlijke middeltjes als citroen, azijn, zuiveringszout.

Tip 5: Eet minder vlees

Jawel, Het eten van minder vlees levert ook winst op voor een gezonde lucht. De veeteelt is namelijk een van de grootste uitstoters van broeikasgassen.

 

Wil je (nog) meer weten over het luchtkwaliteitsonderzoek? Strooming.nl is een expert op dit gebied!

Tags: , ,