MENU

Langs de Douane; wat mag wel en wat mag...

mind

De kracht van de mind in de sportwereld

mesoloog

juli 7, 2018 reageren (0) Views: 3222 Food, Lessons Larissa Hendriks

Hoe Mesologie je van jouw klachten af kan helpen

In mei hebben we een artikel geplaatst over Mesologie. Hier kan je deze vinden indien deze je ontgaan is en je geen idee hebt waar ik het nu over heb. In dit artikel zal ik je namelijk vertellen hoe mijn ervaring was bij de Mesoloog in Amsterdam. Hier zal ik wel eens van al mijn klachten af komen, uiteraard was ik heel benieuwd…

Veel klachten heb ik (gelukkig) niet. Dus ging ik actief zoeken naar klachten waar ik eventueel wel vanaf zou willen komen. Voor je dit artikel gaat lezen wil ik je meegeven dat ieder lichaam anders is, wat voor mij werkt zal dus niet gegarandeerd ook werken voor jou indien je dezelfde klachten ervaart. Mijn voornaamste klachten voor de behandeling: lichte eczeem rond de neus en kin en opgeblazen gevoel voor het slapen gaan (soms gepaard met vervelende winderigheid).

Wat eet je eigenlijk?

Voor het eerste gesprek moest ik even stilstaan bij mijn eigen voedingspatroon. Wat eet ik eigenlijk vaak op een dag? Welke pillen slik ik allemaal wel niet? Heb ik in mijn verleden nog medische klachten gehad of ziektes? Goed om hier even voor te gaan zitten. Het gaat ten slotte wel om je eigen lichaam waar je nog je hele leven mee zal moeten doen.

Wat houdt zo’n afspraak in?

Na een korte kennismaking, bespreking van mijn voedingspatroon en aangegeven klachten, mocht ik gaan liggen op de ligstoel. De mesoloog begon met het bekijken van mijn tong en voelde vervolgens in mijn polsen en mijn buik. Rustig bleef ik liggen en kreeg een metalen staaf aangeboden die ik met mijn rechterhand vast moest houden. Toen begon de mesoloog met een metalen pen op acupunctuurpunten te duwen op mijn handen en voeten.

De machine maakte verschillende geluidjes. Wat bleek, bij een hoge toon wist mijn lichaam de geteste stof goed te ontvangen en bij een lage toon minder. Op deze manier kwam ze erachter wat ik wel goed kan verteren en wat minder goed verteerbaar is door mijn lichaam. Soja kan ik bijvoorbeeld beter laten staan, net als mijn geliefde havermout. Tarwe en spelt kan ik bijvoorbeeld wel goed verteren (thank god, mijn liefde voor brood is groot).

Wat is het resultaat?

Na de afspraak heb jij een op maat gemaakt advies om jouw lichaam de aandacht te geven waar die zo op heeft gewacht en ook zo heeft verdiend. Ik zal jullie mijn advies even delen, maar onthou goed: dit is specifiek voor mijn lichaam, niet voor de jouwe! Als advies heb ik meegekregen ‘Vitamine B12 actief’ te gaan slikken, omdat ik geen vlees eet. Ik slikte al B12, maar B12 actief bevat de nodige stoffen om de B12 ook daadwerkelijk goed op te nemen in je systeem.

Qua voeding kreeg ik het advies om inname van nikkel en lactose (melksuiker) te beperken. Logisch dat ik teveel aan nikkel in mijn systeem had, ik at altijd zoveel chocolade (puur), soja, noten én havermout. Wat allemaal dus veel nikkel bevat. Soja reageerde ik sowieso slecht op, dus dat laat ik ook maar zoveel mogelijk staan.

Lactose komt vooral voor in melk, yoghurt, kazen, taart (huilen!) en weipoeders. Let wel: beperken betekent niet schrappen, die appeltaart op oma’s verjaardag lag dus keurig alsnog op mijn schoteltje. Wel heb ik melk verwisseld in notenmelk (amandelmelk, cashewmelk, etc.) en oude kaas geprobeerd gezien dit ook weinig lactose bevat.

Wat eet ik nu?

In principe is er niet heel veel veranderd en ben zeker niet belemmerd in mijn voeding. Het heeft me juist verschillende nieuwe smaken en recepten laten ontdekken die goed passen bij mijn cravings en lichaam. Na wat research en naar advies van de mesoloog ben ik vaker warm gaan eten om mijn ‘vata’ in balans te brengen. Ook wilde ik dus tarwe en eieren verwerken in mijn voeding gezien ik dat goed kan verteren, wat leidde tot een nieuw lievelingsrecept: pompoen pannenkoekjes…

Recept pompoen-pannenkoekjes

Ingrediënten

  • 160 gram tarwebloem
  • 2 hele eieren, 3 eiwitten
  • 400 gram pompoen blokjes
  • een zoete aardappel
  • paar druppels vanille aroma
  • een blik kikkerwten of cannellini bonen, uitgelekt van ongeveer 300 gram
  • 150 a 200 ml amandelmelk
  • een eetlepel kokosbloesem suiker (optioneel, voor de zoetekauwen)
  • een eetlepel chia zaadjes (optioneel)

Methode

Schil de zoete aardappel, snij deze in kleine stukken en kook dit samen met de pompoen blokjes tot het gaar is (even met een vorkje prikken). Mix vervolgens alle ingrediënten in een grote kom met een staafmixer of gooi het allemaal in de blender. Zo simpel als dit recept is, kan je nu beginnen met het bakken van de pannenkoekjes!

Let wel: dit recept past goed bij mijn lichaam en dus niet bij ieder ander lichaam! Daarnaast moet ik zelf ook oppassen, variatie in je voeding is erg belangrijk. Hoe lekker ik dit ook vind, ik probeer het niet te vaak klaar te maken (zou dit zo iedere dag kunnen eten).

Daarnaast ben ik uit mezelf dus meer eieren en vis gaan eten. Stiekem heb ik wel eens gezondigd met een heerlijke risotto vol lactose, maar over het algemeen heb ik me vrij goed aan de richtlijnen gehouden om weer in balans te komen.

Mineraalhuishouding weer op orde!

Hoppa, ik heb me prima aan de richtlijnen gehouden en zo was mijn mineraalhuishouding dan ook weer in balans. De mesoloog had geen nieuwe tips voor mij, ik mag lekker zo doorgaan. Ben je geïnspireerd geraakt door dit artikel? Maak dan zelf een afspraak bij de mesoloog en doe mij maar niet na. Ieder lichaam heeft een eigen, unieke gebruiksaanwijzing.

Ieder lichaam is uniek, wat voor jou werkt zal niet direct werken bij een ander. Dat maakt ons allemaal zo bijzonder!
Dafna Suskind, Mesoloog D.M., orthomoleculair therapeut

Of ik nu nooit meer lactose, havermout en soja zal eten? Nee, en dat hoeft ook allemaal helemaal niet zo streng. Na mijn gesprekken met de mesoloog ben ik gaan beseffen dat je zelf dondersgoed weet wat goed voor je is. Het enige wat je hoeft te doen is goed naar je lichaam te luisteren. Nu vraag ik mezelf echt even goed af waar ik trek in heb. Vlees eet ik nog steeds niet, daar heb ik oprecht nooit trek in. Maar wanneer een risotto op de menukaart me aan zit te staren, geef ik daar zeker weten gewoon aan toe. Nu weet ik hoe ik mijn lichaam weer in balans kan krijgen wanneer ik last krijg van kwaaltjes.

Tags: , , , ,