MENU
The Birdhouse

The Birdhouse: voor elke hippe vogel

patisseriezaken

De beste patisseriezaken in Parijs

juni 27, 2018 reageren (0) Views: 2644 Food Janneke Siemes

Maak iemand blij met een ei! (4 variaties op ei)

Koken, de een vindt het een eitje, de ander een nachtmerrie. Maar laten we het eens even hebben over de kunst van eieren bakken, want of je nu een aanbeden master chef bent of niet, een ei doet het altijd goed. Als ontbijt, als lunch en zelfs als diner, met een ei kan het allemaal. Sommigen vinden het misschien geen prestatie wanneer je een fantastisch een ei weet te presenteren maar onderschat nooit de magie van een goed ei! Bijna niemand haalt zijn neus ervoor op, laat staan een vernieuwd ei, dat is magie! Daarom geef ik hieronder vier variaties op ei, die ontbijtjes op bed moet je dan zelf nog even regelen en die magie komt vanzelf zodra je dit voorschotelt!

Laat je dat koken toch liever aan iemand anders over? Je kunt ook indruk op iemand maken door ergens fancy kreeft te gaan eten, lees hier waar dit mogelijk is.

Het fluwelen roer-ei (een ei om indruk mee te maken)

Benodigdheden: (voor 2 personen)
– 6 Eieren
– Roomboter
– Crème fraîche
– Zout
– Bieslook
– Tomaat
– Baby spinazie
– Lente-ui
– Balsamico azijn
– Olijfolie

Begin met de salsa; daarvoor snijd je 2 tomaten in blokjes, twee flinke handen baby spinazie in reepjes en een lente-ui in snippertjes. Dit meng je door elkaar met een theelepel olijfolie, een theelepel balsamico azijn en wat peper en zout.

Dan zet je een sauspannetje op middelhoog vuur en klots hierin de zes eieren los. Zodra het ei een beetje warm wordt voeg je er een blokje roomboter aan toe en begin je wat langzamer te roeren. Haal het ei vervolgens even van het van het vuur (de hitte blijft namelijk in de pan zitten en dit geeft je ei de kans om heel langzaam door te garen.) Dit ritueel (je eitje doorroeren op het vuur, en van het vuur) herhaal je totdat het ei mooi luchtig is. Je moet blijven roeren net als bij een risotto, wanneer het ei te plakkerig wordt gooi je er nog een klein blokje roomboter bij. Als het ei veranderd in een soort mousse (dat is ongeveer na 10 minuten roeren) dan is het bijná klaar en meng je er een eetlepel crème fraîche doorheen, (hierdoor koelt het ei weer iets af en gaat het een klein beetje stollen). Blijf roeren totat de crème fraîche volledig opgenomen is. Dan gooi je er een snufje zout en fijngesneden bieslook doorheen (niet eerder want van zout wordt het ei waterig). Serveer dit met de frisse salsa van baby spinazie en tomaat en geniet van het meest luchtige en fluffy roerei dat je ooit hebt geproefd!

Het fluwelen roerei

Het Tonijn-ei (het sport-ei of stevig ontbijt-ei)

Benodigdheden: (voor 2 personen)
– Tonijn
– 4 eieren
– Peper, zout, gemalen komijn, paprikapoeder en kerriepoeder
– Geraspte kaas
– 1 rode ui
– kokosolie

Pak de ui en snijd deze door de helft. De ene helft van de ui snipper je fijn en de andere helft snijd je in grove ringen. Haal vervolgens de tonijn uit het blik en doe het in een kom. Voeg er wat peper, zout, gemalen komijn, het gesnipperde uitje en paprikapoeder aan toe, en hussel dit mengsel goed door elkaar. Klop vervolgens vier eieren los en meng hier een halve theelepel kerriepoeder doorheen. Vervolgens meng je het eimengsel door het tonijn mengsel totdat het een glad geheel is. Zet een koekenpan op het fornuis, doe er een klodder kokosolie in en bak het eimengsel op laag vuur met een deksel ca 10 minuten. Kijk af en toe even aan de onderkant of deze mooi goudbruin is. Wanneer de onderkant goudbruin is, en de bovenkant is ook stevig, dan kiep je het ei een keer om (ik doe dit meestal door een deksel op de pan te leggen, en dan de pan op de kop te houden. Zo komt het ei op de deksel te liggen en kun je het op de andere zijde weer in de pan schuiven). Strooi nu de uienringen over het ei en top dit af met wat geraspte kaas. Leg een deksel over het ei en bak het ei totdat de onderkant ook mooi bruin is en de kaas bovenop volledig gesmolten. Vervolgens leg je het ei op een bord en snijd deze doormidden, je kunt er tot slot nog wat verse bieslook overheen sprenkelen maar zonder is het net zo lekker!

Pesto-ei (een verassend lunch-ei)

Benodigdheden: (voor 2 personen)
– Pesto
– 4 eieren
– Spinazie
– Zoete puntpaprika
– Feta

Neem 2 flinke handen spinazie, snijd dit in strookjes en snijd de zoete puntpaprika in dunne reepjes. Klop vervolgens 4 eieren los met 2 flinke eetlepels pesto en meng de gesneden spinazie erdoorheen. Zet een koekenpan op zacht vuur (of stand 3 bij inductie) gooi hier een klodder kokosolie in en giet het eimengsel hierin. Doe een deksel over de pan een laat het ei zachtjes garen totdat de bovenkant mooi stevig is (dit zal ongeveer 10 tot 15 minuten duren). Check regelmatig hoe het met de onderkant van het ei gaat, want deze moet niet té bruin worden! (zet indien nodig het vuur lager) Wanneer de bovenkant van het ei stevig is strooi je de gesneden paprika over het ei en vervolgens kruim je er lekker veel feta overheen. Laat het ei vervolgens met een deksel nog even op het vuur staan totdat de feta zacht geworden is. Dan is het klaar om geserveerd te worden. Smakelijk!

Pesto-ei!

The mexican egg (je nieuwe favoriete anti-kater-ei)

Benodigdheden: (voor 2 personen)
– 2 sneedjes brood (oud brood is perfect!)
– 1 bakje smeerkaas
– 1 zak tortillachips
– Lenteui
– Gesneden ijsbergsla
– 4 eieren
Rooster het brood (in een broodrooster of leg het even kort in de koekenpan tot het bruin en knapperig is). Zet vervolgens een koekenpan met kokosolie op het vuur en sla de eieren in de pan met de dooier nog heel. Bak deze eitjes tot 4 mooie spiegeleitjes met een zachte dooier. Ondertussen bestrijk je de geroosterde boterhammen dik met smeerkaas en wat ijsbergsla, daaroverheen verkruim je wat torillachips (maak het niet té fijn) Snijd een lenteui in kleine ringetjes en besprenkel deze vervolgens over je boterham. Wanneer je eitjes mooi gaar zijn en de dooier nog lekker zacht besprenkel je ze met wat peper en zout en vervolgens bedek je iedere boterham met 2 eitjes (als het goed is passen ze precies naast elkaar). Bovenop komt weer wat vermalen tortilla chips en ijsbergsla. Top het af met wat lente-ui. Geniet en eet je kater weg!
Tip: ook lekker met guacamole.

 

Iedereen wordt blij van een goed ei!

Tags: , , ,