MENU
urban jungle

Hoe schoon is jouw lucht? 5 tips voor schonere...

Langs de Douane; wat mag wel en wat mag...

juni 29, 2018 Reageren (1) Views: 2568 Lessons Janneke Siemes

Met meer plezier naar de tandarts, tips voor thuis en in de stoel!

Naar de tandarts gaan is voor veel mensen niet echt een snoepreisje. Ben jij bang voor de tandarts? Je bent niet alleen, ongeveer 40% van de volwassen Nederlanders geeft aan dat ze het nog steeds eng vinden om een bezoekje te brengen aan de tandarts. Daarbij is 12% van de bevolking extreem angstig. Voor ongeveer 800.000 inwoners van Nederland behoort het bezoekje aan de tandarts zelfs geheel tot de verleden tijd. De meeste jongeren krijgen tussen hun 20e en 27e een eerste vervelende ervaring met de tandarts; het trekken van de verstandskies. Dit is ook zeker geen feestje maar er zijn een paar dingen die je kunt doen om het ‘iets’ plezieriger te maken voor jezelf.

Algemene tips voor bij de tandarts

– Breng iets vaker een bezoekje aan je tandarts;
Wanneer je ieder half jaar bij de tandarts langs gaat voor een controle bouw je een vertrouwensband op met je tandarts. Dit zorgt ervoor dat je weet wat je van jouw tandarts kunt verwachten en je ontdekt wat zijn/haar werkwijze is. Op die manier raak je vertrouwder met alles wat je in je mond voelt.

– Laat je goed informeren door je tandarts;
Stel tijdens een bezoek alle vragen die je hebt over je gebit en laat je tandarts duidelijke antwoorden geven. Dit neemt eventuele twijfels weg en zorgt voor rust in je hoofd. Laat je ook goed informeren wanneer er na een controle toch een vervolgbehandeling nodig is. Moet je bijvoorbeeld terugkomen voor het trekken van je verstandskies? Vraag dan vooraf aan de tandarts wat je mag verwachten, hoe lang de behandeling duurt, of het pijn doet en wat je zelf kan doen om het zo plezierig mogelijk te laten verlopen? Weten wat je kunt verwachten scheelt de helft van je angst.

Tips bij het trekken van je verstandskies

– Blok je agenda vrij;
Als je er toch niet meer onderuit komt, kun je jezelf er ook maar beter helemaal aan overgeven. Plan de behandeling tactisch zodat je lekker uit kunt rusten en je lichaam de kans krijgt om zo goed en zo snel mogelijk te herstellen. Ik heb mijn verstandskies op een donderdag in de namiddag laten trekken. Op die manier ben je tot het avondeten nog volledig verdoofd, moet je het na het avondeten heel eventjes uitzingen, en kun je rond acht uur lekker vroeg onder de wol met paracetamol. ’S nachts heelt je lichaam sneller en heb je er zelf het minst last van. Vervolgens heb ik mijzelf op de vrijdag volledig vrij gegeven en aansluitend nog het hele weekend gehad om aan te sterken.

– Geef aan wat je prettig vindt tijdens een behandeling;
De een wil precies weten wat de tandarts allemaal uitspookt, een ander wil niets horen of zien. Geef aan wat jij prettig vindt zodat je tandarts hier rekening mee kan houden. Op die manier verloopt de behandeling voor jullie beide zo prettig mogelijk.

– Muziek!
Ik vond het heerlijk om met mijn IPhone oortjes en Spotify playlist in die stoel te liggen. Race Against The Machine lekker hard, mijn ogen dicht en ik kreeg er (nadat ik verdoofd was) bijna niets meer van mee!

– Knijp van je af;
Zorg ervoor dat je iets hebt om in te knijpen, een vriend of vriendin in de arm knijpen werkt het prettigst, maar een stressballetje of de tandartsstoel werkt ook prima!

Tips voor thuis

– Koelen, koelen en nog eens koelen;
Direct na de behandeling heb ik mijn wang een half uur gekoeld met een zak bevroren garnalen. Daarna moest ik naar huis rijden en ben (nadat ik de auto geparkeerd had) direct een supermarkt in gerend voor een zak bevroren erwten. (Het ziet er misschien wat debiel uit, maar liever even debiel over straat dan de volgende dag een hele dikke wang.) Koel de eerste 3 uur na je behandeling. Het is het best om een kwartier te koelen, een kwartier te rusten, en dan weer een kwartier te koelen.

– Geneeskrachtige drankjes;
Maak de dag na je behandeling wat ‘Golden Milk’. Dit is een zeer geneeskrachtig drankje en je maakt het als volgt; doe ca 500 ml amandelmelk in een steelpannetje met 2tl kurkuma, 1tl gemberpoeder, 1tl kaneel, 4 stukjes kardemom, en een halve theelepel gemalen verse vanille. Dit zet je op het vuur tot het kookpunt, vervolgens zeef je de melk voor je het in je glas giet. Kurkuma, gember en kardemom zijn sterke genezende en ontstekingsremmende kruiden. Verse gemberthee of kamillethee zijn ook perfecte drankjes om te drinken.

Ik hoop dat ik je geholpen heb met een paar van deze tips, en onthoud; Leuk wordt het nooit, maar des te vaker je naar de tandarts gaat des te minder eng het wordt!

Tags: ,