Iedereen die sport doet het op zijn of haar eigen manier. De een doet het eenmaal per week, de ander vijf keer per week. De een gaat naar de sportschool en de ander doet aan turnen. Een ding dat zeker is, is dat je mentale kracht net zo belangrijk is als je fysieke kracht om te kunnen komen waar je uiteindelijk wil zijn. Dit heeft ASICS wetenschappelijk aan weten te tonen.
Op 5 juni voerde ASICS een experiment uit op de Blakout Track in Londen. Op een baan, bijna geheel gehuld in het duister, werd de loper slechts gevolgd door een schijnwerper. De deelnemers legden de afstand niet alleen in het donker af, maar ook zonder enige vorm van prestatie indicatoren. Er was geen duidelijke finishlijn en ook positieve aanmoedigingen waren afwezig. Diverse atleten vanuit de hele wereld liepen deze ‘mental marathon’ van 10K in 66 rondes zonder enige vorm van afleiding of comfort.
Meest ervaren atleten kunnen er niet tegenop
In de onderzoeksopzet werd een ‘normale’ 5K gelopen en vervolgens 5K op de Blackout Track. De onderzoekers zagen zelfs bij de meest ervaren atleten de prestaties afnemen op de Blackout Track. De tijden liepen hierbij op met een gemiddelde van 60 seconden. Dit kan het verschil betekenen tussen een medaille winnen of niet.
‘Het verschil dat we zagen tijdens het experiment, is gelijk aan het verschil dat je ziet na een vier weken durende high intensity training programma. De mind moet dus niet onderschat worden.’ Laat sportwetenschapper professor Samuele Marcora weten.
Lager gemiddelde
Het sportelement werd geleid door Sportwetenschapper professor Samuele Marcora (onderzoeksdirecteur bij de Universiteit van Kent, Sport- en bewegingswetenschappen). Het gemiddelde verschil van 4,5% tussen de normale 5K en de Blackout Track 5K is groter dan ASICS en het onderzoeksteam hadden verwacht. In sommige gevallen was het verschil bijna twee minuten. Om een idee van deze impact te geven: 5% betekent negen minuten sneller of langzamer lopen, voor een loper die de marathon rond de drie uur loopt.
Stimuli als techniek
De resultaten zijn duidelijk: stimuli als techniek. Licht en geluid hebben een positief effect op de prestaties van hardlopers. De vraag is: als je bijna altijd gebruik kunt maken van deze prestatie-boost, waarom is het dan toch nuttig om je mind te trainen? Allereerst vanwege het feit dat het prettig is om tijdens het hardlopen in je eigen flow te komen. Deze bereik je door onder andere prikkels buiten te sluiten. Daarbij presteer je ook beter in deze geestestoestand.
De Blackout Track baan is geïnspireerd op een bekende techniek die langeafstandlopers gebruiken om hun mind te trainen. Zij lopen daarbij een lange afstand in rondes van 1 of 2 mijl, zonder enige vorm van techniek. Regelmatig trainen in deze uitdagende omstandigheden, heeft juist een positief effect op de sporters. Tot slot door je te focussen op de mind, leren lopers niet te veel afhankelijk te zijn van aspecten zoals muziek en tempo asisstentie wat een groot voordeel kan zijn.