MENU
Kroatië

De onontdekte schoonheid van Kroatië

baie de somme paardrijden

Roadtrip door Frankrijk: Baie de Somme – Paardrijden

kroatië

augustus 13, 2018 Reageren (1) Views: 1296 Travel Pim Bouman

De onontdekte schoonheid van Kroatië deel II

Een klein land in het voormalig Joegoslavië wat zoveel meer te bieden heeft dan alleen de mooie blauwe stranden met zijn kraakheldere zee. In de provincie Slavonië ontdek je de andere kant van het land. Geniet hier van de gastvrijheid van de lokale bevolking, wijn, rakija en nog veel meer.

Lees hier het vorige artikel over de onontdekte schoonheid van Kroatië. 

Traditie & natuur

Dakovo is een prachtige stad in het oosten van Kroatië. Hier vindt jaarlijks het Dakovo Embroidery Festival plaats. Net even wat anders dan een technofestival ergens op een industrieterrein Amsterdam. Tijdens het festival draait het allemaal om cultuur en traditie, hierbij hoort natuurlijk dans, zang en frisse outfits. De outfits die er worden gedragen, kunnen in Nederland prima mee op een festival, lekker ‘hipster’. Verschillende dorpen uit het land doen er aan mee. Tijdens het festival probeert ieder dorp de show te stelen. Het ene dorp wat gekker dan het ander. Bijvoorbeeld door het slaan met zwepen op de grond. Ja, slaan met zwepen, je leest het goed.

Stukje Nederland

Niet alleen in Nederland zijn we aan het fietsen. Ook in Kroatië wordt er lekker gefietst. Natuurlijk stappen we pas op onze fiets nadat we, je raadt het al, hebben geproost met een glaasje rakija. Gedurende de fietstocht kom je allerlei soorten vogels tegen in de natuur. Toch wel even wat beter dan fietsen in de drukke straten van Nederland (waar je nog net niet wordt aangereden door een veel te snelle Vespa).

De fietspaden zijn perfect voor een echte Yupper, je kan namelijk gewoon je telefoon opladen bij een van de bankjes naast het fietspad.

Na een halfuur fietsen komen we aan bij de rivieren Bosut en Spacva, hier doen we een boottocht om vogels te spotten (dit klinkt heel suf, maar dat is het zeker niet!). Tijdens de tocht word je omringt door vogels die je niet elke dag ziet, behalve eenden, die je zie wel elke dag én overal. Naast alle natuur om je heen, kan je genieten van alle rust en stilte om je heen.

Cowboy in Kroatië

Voor de paardenliefhebbers geen gebrek in Slavonië. Bij Horse Club Eohippus kan je terecht voor jouw paardrijavontuur. Ook voor mij als onervaren ruiter ging dit goed. Het personeel is super aardig en zorgt ervoor dat je op je gemak bent als je op het paard zit (ook al heb je dat nog nooit gedaan). Voor de meer ervaren rijder is er een mooie route langs de zonnebloemvelden. Voor mij was de zandbak al uitdaging genoeg.

Drink wijn als de Queen

In mijn vorige artikel over mijn reis in Kroatië heb ik al verteld dat je hier lekkere wijn kan drinken. Het is dus geen verrassing dat ik tijdens mijn bezoek aan Ilok wederom aan een wijntje zit. Bij Iločki podrumi (voor mij de beste wijn van Kroatië) heb ik een kijkje mogen nemen in de wijnkelder en bij de druivenvelden.

Met een treintje door de velden, een prachtig uitzicht. En maak je geen zorgen, met deze trein heb je geen last van een wisselstoring. Hoewel een vertraging er wel voor zou zorgen dat je extra lang kan genieten van het prachtige uitzicht. Na de tour heb ik kunnen genieten van de heerlijke wijnen die Iločki podrumi te bieden heeft. Ik ben niet de enige die deze wijn lekker vind. De koningin van Engeland laat deze wijn komen als er iets te vieren valt, bijvoorbeeld een bruiloft. Je voelt je dus een echte koning/koningin tijdens het drinken van dit wijntje.

Genieten aan de Donau

Na een middag wijn drinken ben je wel toe aan een lekkere maaltijd. In Hotel Danube kan je genieten van de lokale specialiteit, vissoep. Klinkt heel onschuldig, maar je zult toch echt een brandblusser nodig hebben na het eten van deze soep. De soep is namelijk aardig pittig. Na de soep krijg je, zoals gewoonlijk, een schotel vol met heerlijke vis, dat gaat er altijd in.

Na een goede nacht geslapen te hebben in een knusse en comfortabele kamer, kan je ontbijten aan de Donau. Koffie en een broodje naar binnen werken, terwijl je geniet van de rustige rivier voor je neus, heerlijk wakker worden.

Helaas was dit mijn laatste dag in Kroatië (voorlopig). Het land heeft mij verbaasd in een positieve zin. De wijn, rakija, natuur en gastvrijheid van de lokale bevolking zorgen voor een top beleving van Slavonië, Kroatië.

#CroatiaFullOfLife

Tags: , ,