MENU
the commons

The Commons: Hier kan je lekker komen lunchen

Strandzuid

Strandzuid: Onze nieuwe hotspot in Amsterdam

eten in de zomer

augustus 7, 2018 Reageren (1) Views: 2377 Food Veerle van Dam

Wat eten we in deze warme zomer van 2018?

In een eerder artikel hadden we het over de fijnste restaurants waar je ’s avonds laat nog aan kon schuiven. Met deze temperaturen voelen we ons rond zes uur nog niet erg hongerig en doen we alles het liefst wat rustiger aan. Maar uit eten gaan is ook niet alles, want is er iets mis met je eigen keuken? Wij vinden van niet. In je eigen keuken kan je natuurlijk ook losgaan met alle ingrediënten in de wereld. Maar wat eten we dan op deze lange, warme dagen?

Het idee van een bord vol zwaar, dampend eten maakt ons Spaans benauwd. Het is al warm genoeg. We gaan voor lichte en frisse gerechten deze zomer.

Een inkoppertje: salades zeker? Wellicht. Salades zijn namelijk allang niet meer wat ze geweest zijn. Waar we eerst een bak vulden met slappe ijsbergsla, blokjes komkommer, tomaat, misschien een eitje en de typische slasaus, is er nu niks meer te gek. De bak is nu de eindbestemming van leuke ingrediënten die zorgen voor verrassende combinaties.

Creatief met sla

Het ingrediënt ‘sla’ hoeft niet eens meer de basis te vorm van je salade. Het is geen bijgerecht meer, maar juist een volwaardig, gezond diner. Ga voor een goed gevulde salade met bulgur, quinoa, boekweit of pasta en werk vanuit hier verder. Voeg veel groentjes toe. Courgette, biet, haricot-verts, bimi, tuinbonen, wortel. Niks is eigenlijk te gek. Probeer ook eens wat fruit als variatie, typisch zomer. Aardbeien, mango, bramen en sinaasappel doen het bijvoorbeeld erg goed en gaan verrassend goed samen met hartige smaakmakers zoals pesto, balsamico, sojasaus of blauwe kaas.

Salade met frambozen en gorgonzola van Albert Heijn:

Voor 4 personen:

  • 200 g snoepkomkommers
  • 1 el frambozenazijn
  • 60 g ongebrande pecannoten
  • 1 el vloeibare honing
  • 12½ g verse bieslook
  • 75 g gorgonzola piccante blauwaderkaas
  • 100 ml Griekse yoghurt (0% vet)
  • 75 g veldsla
  • 1 el extra vierge olijfolie
  • 70 g parmaham
  • 140 g verse frambozen
  • Eventueel 300 gram bulgur

Bereiden

  1. Snijd de komkommers in de lengte in 4 parten. Besprenkel met de azijn en bestrooi met wat zout. Laat staan tot gebruik.
  2. Verhit een koekenpan zonder olie of boter en rooster de pecannoten 3 min. Voeg de honing toe, schep goed om en bak nog 1 min. Schep de noten uit de pan en verdeel ze over een bord, zodat ze niet aan elkaar plakken. Laat afkoelen.
  3. Snijd ondertussen de bieslook fijn. Doe de gorgonzola in een diep bord en prak fijn met een vork. Roer de yoghurt en bieslook erdoor en meng tot een dikke dressing. Breng op smaak met peper.
  4. Verdeel de veldsla over een grote platte schaal en besprenkel met de olie. Verdeel de dressing in kleine schepjes over de veldsla. Halveer de plakken ham in de breedte en rol op tot roosjes. Verdeel achtereenvolgens de komkommer, parmaham, frambozen en pecannoten over de salade.

Of deze groene salade met bramen, avocado en rodevruchtendressing van Boodschappen:

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 150 gram gemengde bladsla
  • 2 avocado’s (geschild, in partjes)
  • 1 citroen (sap)
  • 250 gram bramen
  • 200 gram feta (in blokjes)
  • 1 lente-/bosui (in ringen)
  • munt

Voor de dressing:

  • 3 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels rodevruchtenazijn
  • 1 theelepel honing
  • 5 sinaasappel (rasp en sap)

Bereiden

  1. Klop de ingrediënten voor de dressing door elkaar en meng de helft ervan door de sla. Verdeel de sla over borden.
  2. Besprenkel de partjes avocado met citroensap en leg ze met de bramen, feta en bosui op de sla. Besprenkel met de dressing, maal er wat peper over en garneer met munt.

Kind kan de was doen.

Açai bowls

Ga ook voor een frisse açai bowl om je zomer dag goed te beginnen. Je hebt vast weleens gehoord van dit gerechtje. Het heeft een papperige consistentie op basis van açaibessen of -poeder en melk (vaak plantaardige melk zoals amandel- of sojamelk). Açaibessen zitten vol antioxidanten. De poedervorm van deze bes is te koop bij de meeste natuurwinkels en zelfs bij de Kruidvat. Vaak wordt het papje geblend met ingrediënten zoals havermout, bevroren banaan of bevroren aardbeien. Top de bowl daarna af met nog meer lekkers zoals kokossnippers, nootjes en pure chocolade.

In Australië en op Bali zijn deze bowls allang al een begrip en nu eindelijk zullen ze in Nederland ook hun doorbraak maken. En het is niet alleen onwijs lekker en heel gezond, het is natuurlijk ook een plaatje om naar te kijken. De prachtige, heldere kleuren maken gelijk je dag.

acai bowl

Get Korean

Ook de Koreaanse keuken maakt haar intrede in Nederland. De keuken is uitermate geschikt voor de warme, zomerse dagen die we nu meemaken. Koreaans eten is hip! Er komen steeds meer winkels en restaurants met Koreaans thema en steeds meer ‘foodies’ hebben het over deze keuken.

In de Koreaanse keuken wordt heel veel knoflook gebruikt, vaak in combinatie met suiker en Spaanse pepers (die juist goed zijn in de zomer, ze houden je lichaamstemperatuur op peil). Er wordt daarnaast veel gekookt met zeewier, rijst, groenten, tofu en verschillende soorten vis. Vergeet ook zeker de andere belangrijke smaakmakers niet, zoals sesamolie, sojasaus en gember.

Uit de zee

We zijn ondertussen al gewend aan mosselen, oesters en kokkels. Maar er is ook groen uit de zee wat je kunt eten. Denk aan zeewier, algen, zeekraal en lamsoor. Heerlijk licht en geeft elk gerecht een ziltige zeesmaak.

Speur zelf eens het internet af voor leuke, lichte en verrassende recepten die jouw zomerse dag op een gezonde en frisse manier afsluiten. Alles is mogelijk, combineer je gek en geniet met je bord op schoot in de tuin of op je balkon. Viva el zomer!

Tags: , ,