MENU
Strandzuid

Strandzuid: Onze nieuwe hotspot in Amsterdam

De eerste editie van Proost en Toast Wijnfestival bij...

keuken

augustus 9, 2018 reageren (0) Views: 2551 Food Janneke Siemes

Met deze 5 keukenitems verander je jouw kookkunsten voorgoed

Een chef zonder goed gereedschap is als een acrobaat zonder clown. Daarnaast zorgt goed gereedschap voor sneller en gemakkelijker koken met meer plezier! Misschien voel jij je (nu nog) een clown in de keuken, maar ben je na aanschaf van deze items de acrobaat die zijn trucjes perfect beheerst.

We hebben allemaal wel eens van die dagen dat we online maaltijden bestellen, een kant en klare salade halen bij de supermarkt of (in het ergste geval) aanschuiven bij de snackbar om de hoek. Met deze keukenitems krijg je weer zin om te koken. En laat dat nu direct een stuk gezonder zijn voor je lichaam en humeur!

1. Een fijne keuken kan niet zonder: een goed mes inclusief messenslijper en snijplank

Ik begin in de eerste alinea al met steggelen want dit zijn natuurlijk drie items. In dit geval kan het een niet zonder het ander, en daarom is dit naar mijn mening één geheel. Het eerste wat je jezelf moet gunnen om koken draaglijker te maken (of misschien zelfs leuk te gaan vinden) is een goed mes!

Het geheim van een goed mes? Volgens chef Ramsay zit het in het handvat.

Ten eerste moet het handvat prettig in je hand liggen, het is jouw gereedschap en het gaat uiteindelijk ook naar je hand staan (om diezelfde reden is een koksmes heilig). Dan de grootte van het handvat; mensen met grotere handen zullen een groot handvat prettiger vinden dan mensen met kleinere handen. Hoe beter de grip, hoe fijner je mes snijdt. En des te zwaarder het handvat, des te meer controle je hebt over het blad van het mes.

Foto: Fooddook

Nu ik het over messen heb wil ik direct een veel gemaakte fout de wereld uit helpen; een scherp mes is niet gevaarlijk, een bot mes is juist gevaarlijk! Want wanneer een mes bot is schiet je eerder uit en is de kans op verwondingen groter. Hoe zorg je ervoor dat je mes scherp blijft? Door mes voordat je start met koken even aan te scherpen met je messenslijper.

Tip: Nog nooit een mes geslepen? Bekijk dit filmpje

Investeer daarna in een goede snijplank en jullie worden vriendjes voor het leven. Mijn voorkeur gaat uit naar een dikke houten snijplank. Waarom? De dikte van het hout zorgt ervoor dat je pols vrij hoog ligt en dit geeft meer bewegingsvrijheid tijdens het snijden. Nu komen we precies op het punt uit waarom een mes, messenslijper en een snijplank (naar mijn mening) hand in hand gaan. Zet een houten snijplank trouwens nooit in de vaatwasser en laat het ook niet te lang weken in de wasbak.

Tip: Hoe voorkom je dat een snijplank weg glijdt? Leg er een natte doek onder.

2. Een fijne keuken kan niet zonder: een goede blender

Het moderne huishouden kan niet meer zonder de blender of juicer. Hoe maken we anders onze gezonde sapjes en fruit bowls? Mijn voorkeur gaat uit naar een blender omdat ik de vezels in groente belangrijk vind. Ik heb ook een juicer maar die gebruik ik nauwelijks omdat ik die sapjes te waterig vind. Daarnaast is de blender fantastisch voor het bereiden van snelle sauzen en soep. Investeer wel in een goede blender van minimaal 1000 watt zodat je mooie egale sapjes krijgt. Niemand houdt van té dikke sapjes (of met stukjes). Daarnaast vind ik het belangrijk dat de beker gemaakt is van glas, vanwege de weekmakers die je (helaas) tegenkomt in plastic.

Foto: Magimix

Tip: Smeer je houten snijplank regelmatig in met olie, dan blijft hij mooi. Hiervoor werkt iedere olie die je in je keukenkastje hebt staan.

3. Een fijne keuken kan niet zonder: de digitale weegschaal

Heel Holland bakt en voor een Hollandse bakker(ster) is de digitale weegschaal onmisbaar! Bakken gaat altijd gepaard met afwegen vanwege de nauwkeurige hoeveelheden. En voor die precisie komt de digitale weegschaal als geroepen.

Tip: veel keukenitems zijn te vinden op horecarama.nl

4. Een fijne keuken kan niet zonder: een vijzel

Je beste vriend voor dressings, marinades en snelle sausjes: de vijzel. Kies een vijzel met een mooie diepe kom zodat je lekker veel ruimte hebt om de ingrediënten fijn te malen.

Foto: De Bijenkorf

Tip: Een zware vijzel gaat langer mee en is comfortabeler.

5. Een fijne keuken kan niet zonder: een koekenpan met stalen handvat

Ik eet nog maar een enkele keer per week vlees, áls ik dan vlees eet zie ik graag een goed stukje (eerlijk) vlees op mijn bord. Dat stukje rosé gebakken eendenborst met het perfecte knapperige korstje vind ik lastig te bereiden zonder mijn roestvrijstalen koekenpan met het stalen handvat. Dankzij het stalen handvat kun je de eendenborst eerst garen op zijn huid, dan de andere kant dicht schroeien en daarna perfect garen in de oven.

Foto: BK

Tip: Kies een pan met een dikke stalen bodem! Waarom? De dikke bodem zorgt voor een gelijke verspreiding van de hitte waardoor gerechten mooier garen en minder snel aankoeken.

Je keuken en kook skills moeten wel in balans blijven. Kan je keukentje dankzij jouw toegenomen kooktalent wel een upgrade gebruiken? Lees hier welke 5 items je keuken een stijl upgrade geven. Nu is het dan tijd voor een pilsje! Dan kan trouwens een barkoeling ook nog erg goed van pas komen.

Hopelijk heb je iets aan mijn tips en ga je koken net zo leuk vinden als ik. Volgens mij kan iedere (keuken) clown acrobaat worden mits hij genoeg oefent, en met deze spulletjes zullen je oefenkunsten er snel op vooruit gaan.

Veel kookplezier!

Tags: , , ,