MENU
bret

Kom naar het Proost en Toast Wijnfestival bij BRET

Mysteryland 2018: Unexpected bars, zonnebloemen en cider

augustus 22, 2018 reageren (0) Views: 4405 Events, Food Veerle van Dam

De eerste editie van Proost en Toast Wijnfestival bij BRET

Afgelopen vrijdag, 17 augustus, ging ik naar het Proost en Toast Wijnfestival in de Zomertuin van BRET. Pal naast station Amsterdam Sloterdijk en middenin de kantoorjungle bestaat een wereld waar je omringd wordt door groen, duurzame ideeën en een Bourgondische sfeer. Het festival was dit jaar voor de eerste keer, maar geen twijfel dat dit de eerste van vele edities gaat worden. Om je alvast warm te maken voor volgend jaar heb ik hier een impressie voor je.

Ken je die rode zeecontainers die naast het station staan? En ben je nog altijd niet zeker van de bedoeling van deze rode monsters? Het heet dus BRET, bestaat uit meerdere gedeeltes en je moet het een keer komen ontdekken.

Ik begin alvast met eerste pluspunt: de locatie. Je loopt het station uit en je krijgt eigenlijk niet eens optie om te zoeken. De rode zeecontainers vallen direct op. BRET staat er in kapitalen op geschilderd. We worden naar een ander gedeelte van BRET op gestuurd. We gaan een trapje af en worden met het spoor aan onze linkerhand en de stadswijngaard aan onze rechter naar de ingang van het festival geleid.

Ben-vin-uto

Bij de ingang begint het feestje al. Een grote tafel met (nog) lege wijnglazen lokt ons naar binnen. Omdat ze geen roekeloze tieners verwachten en wegwerpglazen nou niet bepaald duurzaam zijn, gebruiken de bezoekers een wijnglas die ze tussen wijntjes door schoon kunnen spoelen in bakken sopwater. Nadat we bij de ingang het hoekje om zijn geslagen, komen we terecht in een kleine binnenplaats met grote robuuste tafels, gezellige wijn-stands en veel kleur. De muziek, verzorgd door Funky Vinyl, staat op een gezellig volume. Mensen staan overal, natuurlijk met een wijntje in de hand, en walsen en proeven wat af.

 

Het festival draait om het kennismaken met Nederlandse wijnboeren. Ik drink graag een wijntje, ben niet een enorme kenner, maar ben wel geïnteresseerd. Ik wist niet dat Nederland zoveel wijnboeren kende. Noord-Holland, Zeeland, Flevoland, Friesland, Groningen en Drenthe, allemaal hebben ze een paar wijngaarden. We mogen Nederland trots een wijnland noemen. Op het festival waren een aantal Nederlandse wijnmakers aanwezig die hun wijnen presenteerden en tijdens een masterclass vertelden over hun wijngaard.

funky vinyl

Wine masters

We sluiten aan bij een masterclass met Siem Loos van Wijngaard Saalhof. Gepassioneerd vertelt hij hoe zijn liefde voor wijn maken is ontstaan. Na een vroeg pensioen begon hij met zijn echtgenote aan de pelgrimstocht naar Santiago de Compostela. Onderweg raakte hij steeds vaker aan de praat met lokale wijnboeren en dacht: dit kan ik ook!


Masterclass van Wijngaard Saalhof uit Wognum met de ‘Secco’ en een Pinot Noir

Bij elke masterclass was er ook een mogelijkheid om te proeven. Daar zegt natuurlijk niemand ‘nee’ tegen. Ruiken, walsen, nog een keer ruiken en dan goed proeven. Door de masterclasses word je dan weer benieuwd naar meer en kan je vervolgens jouw lievelingsslokje ophalen in de vorm van een heel glas. De wijntjes vloeiden rijkelijk, zoals ze dat vaak mooi zeggen. Maar op een gegeven moment heb je ook een tegenhanger nodig en daarvoor was er een stand met vega burgers en één met vegan nacho’s. Het lekkerste finger food bij een drankje.

En verder?

Op de binnenplaats kon je, naast in gesprek gaan met de Nederlandse wijnmakers, aan de slag met wijnkurken met de toepasselijke naam: ‘creatief met kurk’. Deze workshop was georganiseerd door de Hollandse School. Daarnaast was het super goed weer, dus lekker relaxen op een van de houten banken met een glaasjes of swingen op de plaatjes van Funky Vinyl waren ook goede opties.

Om 22.00 uur was de laatste masterclass, gegeven door WILD Wijn. Bijzonder aan deze wijn is dat het grootste bestandsdeel niet druiven is, maar andere soorten fruit! De wijnen, officieel vruchtenwijnen, worden gemaakt van partijen fruit die worden afgedankt in de voedselindustrie, doordat deze te groot, te klein of misvormd zijn. Maar waarom zouden we fruit weggooien als we er heerlijke vruchtenwijn van kunnen maken, luidt de visie van WILD. We dronken een granaatappelwijn die voor 80% bestond uit granaatappel en 20% rosé. Het is zomer in een glas en zeker het proberen waard. WILD heeft altijd weer andere wijnen, denk aan kers en aardbei, maar ook bijvoorbeeld banaan (!).

Masterclass met WILD Wijn met de Granaatappel-vruchtenwijn

Het was een leuke dag bij het Proost en Toast Wijnfestival. Het is interessant, lekker en leuk voor iedereen die gek is op wijn en het hele proces van wijnbereiding. De eerste editie was geslaagd, op dus naar de volgende!

Tags: , ,