MENU
juice cleanse

Een Juice Cleanse bij de Juice Brothers

Een tip voor morgen!

koken maakt gelukkiger

september 6, 2018 reageren (0) Views: 1231 Food Veerle van Dam

Koken maakt je gelukkiger, gezonder en socialer

We weten allemaal dat eten gelukkig maakt. Daar hoeven we volgens mij niet te lang over na te denken. Geuren, smaken en kleuren. Eten is een feestje voor je zintuigen. We zetten een stapje terug in het proces. Koken. Koken is niet alleen de weg naar een goede mond vol, het schijnt ook nog gelukkiger, gezonder en onafhankelijker te maken! Laat al die restaurants dus gewoon (af en toe) voor wat ze zijn, duik jouw eigen keuken in en kom heerlijk tot jezelf..

Waar de één koken ziet als een noodzaak, ziet de ander het als levensstijl. Iedereen zou moet koken, talent daarbuiten gelaten.

No stress

Iedereen kent wel de momenten dat je neerploft op de bank en even heel ordinair een pak koek opentrekt. Hij gaat leeg, dat weten we bij voorbaat al. Het is als een stressontlader en een kleine zoektocht naar betere tijden. Even schuldvrij genieten. Maar niet alleen dit eet/schrans/verorber-gedeelte is van grote waarde. Nee, nee. Koken werkt écht therapeutisch. Het is zelfs gebleken dat het kijken naar kokende mensen ook ontspanning geeft. Ik rechtvaardig bij deze mijn lichte 24kitchen addicition. Jamie Oliver, ik bedank je.

Tip: struin het internet eens af op zoek naar jouw nieuwe lievelingsgerechten!

Maar waarom is koken nou precies zo goed voor je? Ten eerste werk je aan je eigen beloning. Je doet boodschappen, je snijdt en bakt en stoomt en dan is het moment daar: een gerecht, helemaal voor jou (en je gezelschap) alleen. Na al het ‘geploeter’ mag je dan eindelijk je tanden erin zetten. Je bent trots op jezelf en juist deze kleine overwinning doet het goed op je humeur.

Focus = rust

Daarnaast ben je tijdens je kooksessie ook even verlost van alle hectiek en drama van social media. We kruipen in elke situatie te snel naar social media. Lichte verveling of misschien ook uit ontspanning. Als je kookt, focus je je op één ding. Je hoofd is even helemaal leeg en je maakt je slechts druk over de grootte van je gehakte groenten.

gehakte komkommer

Psychologen zeggen dat koken stress wegneemt, zelfvertrouwen opbouwt en negatieve gedachten doorbreekt. Therapeutisch koken is bijvoorbeeld een veel toegepaste strategie bij depressieve mensen. Koken staat bekend als gedragsactivering. Het doel is om depressie te verlichten door het stimuleren van een positieve activiteit. Wanneer je andere mensen blij kan maken, kan koken het gevoel van welzijn verbeteren. Daarnaast worden je sociale vaardigheden ook nog beter.

Koken en bakken lijken dus te helpen om psychische problemen aan te pakken. Toch is er een nadeel aan dit alles. Want als er gekookt en gebakken wordt, moeten deze creaties ook nog opgegeten worden. Aangezien depressies vaak ook nog samengaan met gewichtstoename, is het wel belangrijk om bij kooktherapie bij gezonde gerechten te blijven.

Cooking some love

Maar zo lang we niet per se in therapie hoeven, maar wel blij willen zijn met onszelf en ons culinair talent, moedig ik vooral aan. Neem lekker de tijd om een recept te lezen, uit te testen en aan te passen aan jouw smaak. Je hoeft niet eens goed te zijn in koken. Wanneer je er plezier in hebt, vliegen de heerlijke gerechten uit de keuken. Ga op in jouw kleine wereldje van spatels, gardes, kruiden en specerijen. Probeer en experimenteer in de keuken en maak andere mensen blij met een pannetje vol liefde. Deze gaat immers altijd nog door de maag.

Tags: , ,