MENU

Hoe maak je nou een flyer?

dna-bewerking

Knippen en plakken: op naar een wereld met superkinderen

Mindfulness

september 15, 2018 Reageren (1) Views: 1287 Life Joyce Veltman

All Happy School Challenge brengt het eigen geluk in kinderen naar boven

Veel mensen hebben tegenwoordig last van stress, depressies en burn-outs. Of dit nu volwassenen zijn met een fulltimebaan, studenten of leerlingen van de lagere school, iedereen voelt de druk. We moeten tegenwoordig zoveel regels naleven en zoveel werk verrichten dat het af en toe zelfs onmenselijk lijkt. Om dit voortaan te voorkomen zullen veel basisschoolleerlingen mee gaan doen aan de All Happy School Challenge. Deze Challenge heeft als doel de leerlingen kennis te laten maken met rust in het hoofd en lijf, concentratie en bewustwording. Maar liefst 4.500 basisschoolleerlingen zullen in november meedoen aan deze Challenge.

Helena Blüm, oprichtster van All Happy Schools, merkt ook dat er steeds meer jongeren zijn die last hebben van stress, depressies en burn-out klachten. Zelfs kinderen in het basisonderwijs kunnen deze druk ervaren. Met de All Happy Schools Challenge wordt gehoopt dat leerlingen kennis kunnen maken met hun eigen geluk. Ze gaan in november direct aan de slag: vier weken achtereen voeren ze gezamenlijk elke dag een korte oefening uit (van maximaal 10 minuten), gericht op de principes van meditatie en mindfulness. Op deze manier kan de gehele klas dit ervaren en delen met elkaar en met andere scholen die meedoen.

De effecten van mindfullness

Het positieve effect van mindfulness op zowel volwassenen als op kinderen is onmiskenbaar groot, dat is uit onderzoek gebleken. Het vergroot de aandacht en het inzicht in het eigen geluk. ‘’Met meditatie en mindfulness kun je zorgen voor een algeheel gevoel van ontspanning en het leren focussen op wat goed is voor jezelf’’, zegt Blüm. Onderzoek heeft aangewezen dat dit niet alleen een positieve werking heeft op het lichamelijke en mentale welzijn van de kinderen, maar ook op de onderliggende executieve functies die voorwaardelijk zijn voor leren. Voor de klas als geheel betekent mindfulness meer verbinding met elkaar, waarmee een belangrijke voorwaarde voor een positief leerklimaat wordt geschept.

Van kennis-gedreven naar ervaren en voelen

‘’Eén van de drijfveren waarom wij dit unieke concept aanbieden op basisscholen is omdat wij vinden dat er te weinig aandacht is voor sociaal emotionele ontwikkeling in het huidige onderwijssysteem. Dit focust op extrinsieke doelen en de nadruk ligt op het opslaan van kennis. Vaardigheden als leren ervaren, voelen, beleven, compassie hebben en dankbaarheid tonen spelen daarbij nog steeds een onderbelichte rol. Dat klopt niet in mijn ogen. Wat als we kinderen leren gezonde afstand te nemen van onze gedachten en het bewust ervaren blijven ontwikkelen? Door bewust te kijken, luisteren en voelen met aandacht voor emoties, leren we keuzes te maken die goed zijn voor onszelf en onze omgeving.’’ Aldus Blüm. All Happy Schools biedt deze mogelijkheid gratis aan voor scholen.

Als je meer wil weten of als je je wil aanmelden kun je voor meer informatie kijken op www.allhappyschools.com.
Ook gezinnen kunnen zich aanmelden via www.allhappykidz.com. Aanmelden kan nog tot en met 30 september.

Tags: , , ,