MENU

Rico Verhoeven: ”Er zijn geen smoesjes”

Verveelde man

Waarom vervelen soms ook goed is

Eenzaamheid

oktober 9, 2018 Reageren (1) Views: 1636 Life Joyce Veltman

Bekende Nederlanders doorbreken taboe eenzaamheid

We horen vaak genoeg dat oudere mensen zich eenzaam voelen. Misschien komt eenzaamheid zelfs wel voor bij jouw eigen opa of oma en heb je hen weleens horen zeggen dat zij zich eenzaam voelen. Dit kan natuurlijk komen omdat veel mensen om hen heen zijn overleden, dat hun familie niet zo vaak langskomt of dat ze in een bejaardenhuis wonen en hun eigen huisje missen. Iedereen is ervan op de hoogte dat eenzaamheid bij ontzettend veel ouderen voorkomt. Waar men niet zo goed van op de hoogte is, is dat het niet alleen bij ouderen regelmatig voorkomt, maar ook bij jongere mensen.

Als nu eens eerlijk bent tegen jezelf en je denkt goed na, dan kun je vast wel een moment opnoemen dat jij je ooit eenzaam hebt gevoeld. Bijna iedereen heeft weleens zo’n moment ervaren. We zijn ons er niet zo goed van bewust dat eenzaamheid best een groot probleem is in Nederland en dat het bij allerlei verschillende leeftijdscategorieën voorkomt en niet alleen bij ouderen.

Eenzaamheid in Amsterdam

Laten we voor nu Amsterdam als voorbeeld nemen. Amsterdam is een stad waar ontzettend veel verschillende groepen mensen wonen: migranten, expats, studenten en ga zo maar door. Veel van de mensen uit dit soort groepen voelen zich regelmatig eenzaam. Je kunt je haast niet voorstellen dat Amsterdam in totaal ruim 800.000 inwoners heeft en dat er zo’n 300.000 daarvan zich regelmatig eenzaam voelt. Dat is natuurlijk een ontzettend groot aantal. De groei van de stad maakt de stad anoniemer, waardoor eenzaamheid toe kan nemen. Daarnaast blijft de eenzaamheid ook toenemen, doordat er bijna niet over gepraat wordt.

Iets wat velen van ons ook niet weten, is dat eenzaamheid schadelijk is voor de gezondheid. Gevoelens van eenzaamheid zijn zelfs net zo schadelijk als het roken van vijftien sigaretten per dag.

Praat over eenzaamheid

Op initiatief van Young on Board is er een video gemaakt. In deze video vertellen Willie Wartaal, Tess Milne en Boris Veldhuizen van Zanten hun eigen ervaringen met eenzaamheid. Het doel van de video is dat mensen inzien dat eenzaamheid bij iedereen voorkomt en dat het niet aan jezelf ligt. Zelfs bekende mensen zoals Willie, Tess en Boris die een groot sociaal netwerk hebben voel zich weleens eenzaam. Daarnaast wordt er gehoopt dat mensen, met name jongeren, meer over dit probleem zullen gaan praten. Zodra er meer met elkaar over eenzaamheid gepraat wordt, zal men elkaar meer gaan begrijpen en kan dit probleem misschien zelfs worden verminderd.

Iets wat veel mensen ook niet weten, is dat eenzaamheid schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Gevoelens van eenzaamheid zijn net zo schadelijk als het roken van vijftien sigaretten per dag. Ondanks dat bijna iedereen het gevoel van eenzaamheid wel herkent, wordt er bijna niet over gepraat. Willie Wartaal, Tess Milne en Boris Veldhuizen van Zanten hebben daarom in een video hun ervaringen met eenzaamheid verteld.

Young on Board

De video is te vinden op de website www.amsterdameconomicboard.com en op de sociale media van Young on Board. Young on Board is een onderdeel van Amsterdam Economic Board en richt zich elk jaar op een uitdaging in de Metropoolregio Amsterdam. Voor het komende jaar is dat dus eenzaamheid, een thema dat speelt onder alle leeftijden en grote invloed heeft op de gezondheid en het welzijn van de inwoners.

Tags: , ,