MENU

Anti-kater brunches tijdens ADE

REX

Restaurant REX: een hotspot die je moet uitproberen

oktober 18, 2018 Reageren (1) Views: 1708 Food Janneke Siemes

Re-cept: wintergroenten met spekjes en verse kruiden uit de oven

In ‘Re-cept’ a.k.a ‘Recycle-recept’ trakteren wij je wekelijks op recepten die de moeite waard zijn om te recyclen. Zelfbedachte recepten, recepten van een bekende chef of #foodie maar ook recepten van de lokale supermarkt, recepten van ons en natuurlijk recepten van jou. Alles is welkom, als het maar lekker is! Je moet het natuurlijk wel zelf gemaakt hebben. Want alleen zelfgemaakte foto’s verdienen eer.

Vandaag een simpel recept om mee af te tikken; Wintergroenten met spekjes en verse kruiden uit de oven. Ik heb dit Re-cept bedacht terwijl ik in de winkel stond. Mijn inspiratie? Geen tijd om te koken, behoefte aan veel groenten en trek in iets zouts.

Re-cept voor 2 personen

Wat moet je inslaan?

Onderstaande ingrediënten heb ik allemaal ingeslagen bij de Appie.

– AH Ovengroente spruitjes pompoen rode ui -inhoud: 600g – prijs: €3,29
– Verse Rozemarijn – inhoud: 15g – prijs: €1,19
– Verse Tijm – inhoud: 15g – prijs: €1,29
– Gesneden kastanjechampignons (kleintje) – inhoud: 125g – prijs: €1,49
– Biologische spekreepjes – inhoud: 200g – prijs: €2,93

Totale kosten: €10,19
Prijs per persoon: €5,00

Overige benodigdheden: een oven, bakpapier en 4 seizoenenpeper.

Z0 recycle je dit recept:

Mijn grootste inspiratiebron voor dit gerecht was het feit dat ik geen tijd had om te koken. Dus je raadt het al; voor dit gerecht hoef je niet zo veel te doen.

Winkelen overleefd? Dan snel naar huis. Is er iemand thuis die mee eet? Mooi! Direct opbellen en vragen of hij/zij de oven aan zou willen zetten op 180 graden. Bij thuiskomst pak je de ovenplaat en beleg je deze met bakpapier. Dan verdeel je de ovengroente over het bakpapier en strooi er vervolgens één bakje met spekjes overheen. Pak de verse Tijm, risp de blaadjes van de takjes en sprenkel dit over de groenten met spekjes. Je gebruikt niet alle Tijm, ik hield ongeveer een kwart van de takjes over. Vervolgens ga je vrolijk verder met de Rozemarijn, daarvan heb ik ongeveer 4 takjes gebruikt.

Tip: geen zin om lang te staan? Zet de ovenplaat op tafel en verkruimel de kruiden zittend over het gerecht.

Na dit gefriemel strooi je het bakje met Kastanjechampignons eroverheen, gevolgd door het laatste bakje met spekjes. Vervolgens maal je er wat verse peper overheen. Inmiddels is de oven lekker warm, schuif de ovenplaat in de oven en bak het gerecht 30 minuten op 180 graden. Ruim nu snel je keukentje op, je oven doet de rest. Kijk halverwege (na 15 minuten dus) even in de oven en schep alles een keer om. Zo zorg je ervoor dat het gerecht gelijkmatig gaart. En 15 minuutjes later…. Smullen maar!

Weet wat je eet:

Per persoon bevat deze maaltijd ongeveer;

– 495 calorieën
– 33 gram vet
– waarvan 13 gram verzadigd
– waarvan 20 gram onverzadigd
– 19 gram koolhydraten
– waarvan 6 gram natuurlijke suikers
– 10 gram vezels
– 23 gram eiwitten
– 3 gram zout
– 0,225 mg vitamine B2
– 3 mg vitamine C

Wist je dat? Een portie spruitjes van 200 gram aan je dagelijkse behoefte vitamine C en K voldoet? Daarnaast bevatten spruitjes o.a. folaat, kalium b- vitamines en mangaan.

Deel jouw Re-cept!

Heb jij ook iets gekookt wat de moeite waard is om te recyclen? Laat het ons weten! Mail naar redactie@blvd.nl en wie weet delen wij volgende week jouw ingezonden re-cept met de rest van de wereld.

Re-cept: omdat lekkere recepten nóg beter worden wanneer je ze deelt!

Tags: , , ,