MENU

Time to celebrate lobster-season!

Dé nieuwste hotspot in de Plantagebuurt: The Birdhouse

april 20, 2019 reageren (3) Views: 2456 Food Redactie BLVD

Sushi-spots in Amsterdam om je stokjes bij af te likken

Sushi in Amsterdam, het is in de afgelopen jaren steeds populairder geworden. De ouderwetse zondag een chineesje halen is voor de meesten al veranderd in een avonje sushi. Er zijn tal van restaurants in onze hoofdstad te vinden met sushi op de kaart. Wij probeerden er een aantal uit, en nee, de lijst is niet op rangschikking! Ieder plekje heeft zo zijn eigen sfeer en bijzonder lekkere gerechtjes op de kaart.

Zin in een hapje zeewier, kleefrijst, vis, avocado en komkommer? In dit artikel lees je verschillende hotspots in Amsterdam waar je lekker zit voor een verwennerij aan sushi. 

Michiu

In de Rivierenbuurt vind je een pareltje die je als sushi-liefhebber niet mag missen. Michiu Restaurant en Lounge biedt de meest verrassende smakencombinaties en vernieuwde rollen zoals je deze nog nooit eerder gehad hebt. Denk bijvoorbeeld aan een oesterrol, rolls met truffel en de sushi met St. Jacobschelp. En het oog krijgt ook zeker wat! Wat zagen al die rollen er prachtig uit, zoals een aantal erbij lagen hebben wij ze nog nooit eerder gezien. De Soft Shell Crab zat zelfs in een eetbare schaal! Kortom: een unieke sushi avond die we nooit meer zullen vergeten. Vraag ook zeker het personeel naar de hoogtepuntjes, alle aanraders waren namelijk om je vingers bij af te likken (of beter gezegd: je stokjes).

Soft Shell Crab in eetbare schaal

De kaart blijft divers en dynamisch om zo ieder bezoek weer kennis te kunnen maken met nieuwe smaken en trends. Al was dit pas onze eerste keer en hebben we nog lang niet alles gehad wat ons heerlijk leek, zo veel verschillende lekkere gerechtjes staan er op de kaart! Wat je echt geproefd moet hebben is de Oyster Cutlet Roll, onze favoriet. Van de Dashwood Sauvignon Blanc by Vavasour kregen we ook niet genoeg. Een heerlijke witte wijn die de gerechten nog meer tot hun recht brengt. En laat jezelf ook (als je toch bezig bent) nog verrassen door de prachtige opmaak van de toetjes. Als sushirolls rolden we de deur uit na het dinertje, en alsnog wilden we veel meer proeven! We komen terug…

Michiu
Maasstraat 102
1078 HM Amsterdam

Ichi-E

Wat is dit een reuze restaurant! Mag ook wel met zo’n toplocatie naast het Bijlmer station en vlakbij onder meer de Johan Cruijff ArenA en AFAS Live. Onwijs veel respect voor het personeel dat ons alsnog fantastisch wist te bedienen ondanks de hoeveelheid tafeltjes die hier zijn om bij aan te schuiven. Een gezellige en bovendien heerlijke avond waar we volop van genoten hebben.

De menukaart heeft voor ieder iets lekkers in de aanbieding. Toevallig zat er iemand aan onze tafel die helemaal niet van sushi houdt, en zij heeft mooi de vleesgerechten uitgeprobeerd. Geloof me, ze heeft net zo genoten van deze gerechten als wij van de sushi. Je kan dus iedereen hier mee naartoe nemen! Goed om te weten als je binnenkort een date hebt staan…

Er staat zoveel op de kaart dat je zelf langs zou moeten gaan om te kijken welke jou het meeste aanspreken. Wel delen we uiteraard even onze favoriet (van degenen die van sushi houden): Ichi-E special roll. Gefrituurde garnaal met avocado in een jasje van licht geflambeerde zalm, tonijn en zeebaars, afgetopt met zeewier, tobiko en een Ichi-E special saus. Deze zie je op de rechterfoto hieronder, helemaal aan de rechterkant.

Ziet er heerlijk uit hé? We snappen nu dat je het liefst alle gerechten op de hoofdkaart uit gaat proberen, maar vergeet niet dat dit restaurant ook heerlijke desserts weet te maken. En dan hebben we het niet alleen over de sesam en groene thee ijsbolletjes, die je vaak kan bestellen in sushi restaurants, hier serveren ze ook een ijsmacaron en Japanse pannenkoek! Al met al, gegarandeerd genieten.

Ichi-E restaurant
Arena Boulevard 175

1101 EJ Amsterdam Zuidoost

Sushilee

Sushilee is een fijn restaurant op de Zuidas waar je kan genieten van authentieke Japanse gerechten. Je kan hier terecht voor de lekkerste sushi sets, ramen en soep, vlees en vis gerechten. Waar ze zich in onderscheiden is dat al hun producten verser dan vers zijn! Zorg daarom dat je op tijd in het restaurant bent. Het kan namelijk zomaar zijn dat ze geen sushi meer kunnen serveren omdat de verse vis en rijst op zijn. Wel wat jammer, maar eigenlijk alleen maar een goed teken! Gelukkig kan je hier nog veel meer lekkers krijgen dan alleen sushi.

 

Wat je hier ook echt niet mag overslaan is de Sake Glazed Cod (zie de foto rechts hierboven). Wij waren blij verrast door dit gerecht, zelfs de favoriet van de avond! Deze kabeljauw is gekookt op een teppanyaki-plaat in een romige rokerige saus, gesmolten kaas (helemaal uit Engeland!) en Japans knolgewas. Hierbij krijg je warme Japanse rijst of de beste side salad die je ooit hebt gehad (vraag de ober hiernaar!).

Natuurlijk moest de avond worden afgesloten met een toetje. Ook daar kunnen ze wat van bij Sushilee. Ooit matcha cheese cake geproefd? Hier zeker doen! Geserveerd met hun rasberry cooli en matcha dust gaat dit gerechtje je erg blij maken!

Sushilee
George Gershwinlaan 534
1082 MT Amsterdam

Vijfnulvijf

Hier zit je goed voor veel meer dan alleen maar goede sushi rolls… Hier vind je ‘Asian urban streetfood’ van heerlijk en fotowaardig niveau: Vijfnulvijf. Het is een plekje waar je niet snel zal komen, maar zeker een bezoekje waard is om even op stap te gaan. We hebben een heerlijke avond gehad met Asian urban streetfood tapas.

Welk gerecht je vooral niet mag missen is de duckroll! Hier hebben we de lekkerste duckroll geproefd van alle sushi hotspots. Het is dan ook een van de signature dishes van dit bijzonder fijne restaurantje in Oost.

Vijfnulvijf
Insulindeweg 505
1094 MK Amsterdam

Sushi ’n Sake

Een rustig gelegen plekje voor sushi in Amsterdam: Sushi ’n Sake, waar je zowel goed zit om af te halen als om plaats te nemen aan een tafeltje. Een klein en knus restaurantje! Wij waren vooral fan van de Sake, een heerlijke zoete Japanse bruisende wijn die je hier zeker even moet proberen. Perfect voor bij de lekkere sushi.

Ook bij dit restaurant zijn een paar nieuwe smaakpupillen aan te wakkeren als het gaat om sushi. Sushi ’n Sake heeft twee bijzondere rollen die wij uitgeprobeerd hebben. De eerste: Cut the crab!!, inside out sushiroll gevuld met soft shell crab, garnaal en truffelsaus… Deze zie je op de foto hieronder helemaal links. De tweede bijzondere roll: Dragonball Z, inside out sushiroll gevuld met paling en tempura garnaal. Op de rechterfoto onderin en nog een paar rolletjes bovenin.

Sushi n Sake
Dapperstraat 34-A
1093 BW, Amsterdam

Geisha

Een heerlijk centraal gelegen plekje voor iedereen. Nabij het Centraal Station Amsterdam vind je: Geisha. De avond begon met een lunchbakje gevuld met verschillende lekkere hapjes. Het viel op dat veel van de bezoekers regelmatig hier sushi komen eten. Het personeel kende hen al en ook werden er verschillende gerechten opgehaald, dat kan hier dus ook.

Wij namen wel plaats aan tafel, de sushi was van goed niveau. Allemaal vers bereid, dit maakte dat we af en toe even geduldig moesten zijn, maar dat heb je er dan wel voor over! Een bijzondere roll voor degenen die niet van sushi houden door de zeewiersmaak: de duckroll in sojapapier. Zowel geen vis als geen zeewier, en toch een sushiroll!

Geisha
Prins Hendrikkade 106A
1011 AJ Amsterdam

KU Kitchen & Bar

Ben jij opzoek naar een fancy hotspot nabij het centrum waar je sushi kan eten in een kosmopolitische sfeer? Dan ben je bij KU kitchen & bar op het goede adres. Op de Utrechtsestraat kan je kan je hier genieten van heerlijke sushi en speciale Japanse wijnen, geserveerd op de Japanse manier! Zo werd onze Sake ingeschonken tot het over de rand van het glas stroomde, dit staat namelijk voor de gastvrijheid, zo wordt er aan je laten zien dat je niets te kort zal komen deze avond. En dat kwamen we zeker niet…

Het eten wordt op een iets andere manier voorbereid dan dat je gewend bent van sushi. Net iets meer kruiden, smaken en andere bijzondere toevoegingen. Denk hierbij aan het branden van de zalm die op een rijstrolletje ligt ter plekke bij jou aan de tafel. En een aubergine gerecht wat je zeker niet mag missen: ‘Eggplant Nanban‘.

KU Kitchen & bar
Utrechtsestraat 114

1017 VT Amsterdam

Heb jij nog favoriete sushi hotspots die ontbreken in dit lijstje? Laat het ons en de rest vooral even weten! We love sushi…

Tags: , , , , ,