MENU

De eeuwenoude relatietest: Ikea meubels… Onze tips & tricks!

Leven zonder smartphone: is dat tegenwoordig mogelijk?

november 18, 2018 reageren (0) Views: 2272 Lessons Janneke Siemes

Win het gevecht tegen je kater met deze 3 overlevingstips!

Een echte Yupper heeft een druk bestaan; school, stage, buitenschoolse activiteiten en werk. Daarnaast heb je ook nog vriendschappen te onderhouden en misschien heb je ook nog een relatie? Kortom: weinig ruimte voor ontspanning. Logisch dat we soms iéts te diep in het glaasje kijken wanneer we ‘eindelijk’ los kunnen gaan.

Er gaan al veel tips en fabels rond tegen de kater maar de onderstaande tips zijn het meest efficiënt.

Tip 1: Des te bleker des te beter!

Hoezo? Ieder glas bevat toch hetzelfde percentage alcohol? ja dat klopt! Maar niet iedere soort alcohol heeft hetzelfde effect. Er blijkt een verschil te zijn tussen ‘donkere alcohol’ (denk aan rode wijn, port, whisky of tequila) en ‘lichte alcohol’ (vodka, jenever of gin). Hoe dit komt? Door de bijstoffen die ontstaan tijdens het bereidingsproces van de donkere alcohol. Onderzoek heeft aangetoond dat deze donkere alcoholsoorten meer bijstoffen bevatten waardoor de kater heftiger is. Ander onderzoek heeft weer aangetoond dat prosecco, champagne en andere bubbelende alcoholische drankjes sneller dronken maken. Door de bubbels stijgt het alcoholpromillage sneller. Dit is te danken aan het stofje ‘carbondioxide’ wat de alcoholopname door de ingewanden versneld.

Tip 2: Voorkom een droge keel, drink wat water!

Deze tip is al zo bekend als de weg naar Rome, maar toch érg belangrijk om je snel weer beter te voelen. Let tijdens het stappen (iets) beter op je vochtinname door af en toe ook eens een glaasje water te drinken (ik weet het, dit is lastig). Alcohol dehydreert en daarbovenop moet je ook nog vaker plassen. Hier lijdt ons gehele lichaam onder, ook je brein want deze krimpt door het gebrek aan vocht met als gevolg hoofdpijn. Mission failed? Drink dan bij thuiskomst een groot glas water met citroensap. Dit vult je vochtgehalte aan en de stofjes in citroensap helpen je lichaam om toxines af te breken. Last van een onrustige maag? Drink dan een glas melk voor het slapen gaan, dit zorgt er tevens voor dat je tijdens het slapen minder vaak naar de wc hoeft.

Tip 3: Kalium is je nieuwe beste vriend

Alle vitaminen en mineralen zijn belangrijk voor je lichaam maar kalium staat ergens bovenaan in dit rijtje. Kalium regelt de vochtbalans en bloeddruk in het lichaam. En wat gebeurt er als je teveel alcohol drinkt? Precies, je kaliumwaarden dalen. Met als gevolg; dorst, vermoeidheid, duizeligheid en zwakke spieren. Kalium helpt het lichaam ook bij het verwijderen van afvalstoffen. Dus bij flinke kater moet je jouw kaliumwaarden weer in balans brengen dan voel jij je binnen no time stukken beter! Kalium zit van nature in bananen, tomaten, spinazie, basilicum en avocado. Dus wat dacht je van een omelet met tomaat, fijngesneden spinazie, fijngesneden rozemarijn en basilicum en nog wat geraspte kaas erdoor? Of yoghurt met banaan of een bananenpannenkoekje van één geprakte banaan en één ei. Heb je geen puf om te koken? Neem dan een sportdrankje want isotone sportdranken als AA of Aquarius bevatten gemiddeld 10 milligram kalium. Overdrijf niet met je kalium inname want té veel kalium (18 gram per dag) is schadelijk voor je.

 

Dus ga jij weer los dit weekend? Ga voor witte alcohol (maak bijvoorbeeld skinny bitch of gin-tonic) en vergeet het glaasje water tussendoor niet! Drink voor het slapen gaan nog een groot glas water met citroensap of een glas melk. Slaap lekker uit en (hopelijk) wordt je dan redelijk fris en fruitig wakker, voel jij je toch niet zo fit? Maak dan een verlaat ontbijt met een hoog gehalte aan kalium.

 

Wees slimmer dan je kater, alleen dan win je het gevecht!

Tags: , , ,