MENU

Beleef een unieke avond bij het magische PALAZZO

Een donker park en dierengeluiden: Moord in ARTIS

Derde Kerstdag tradities

december 13, 2018 reageren (0) Views: 1518 Events Veerle van Dam

Derde Kerstdag een trend onder jongeren

Nederlandse jongeren vieren kerst voornamelijk met hun familie en (meestal) volgens bepaalde rituelen. Het overgrote deel van deze jongeren – 82% – kijkt ernaar uit om kerst met vrienden te vieren. Op Derde Kerstdag! Deze dag is al jaren geleden als een melige grap in het leven geroepen, maar een uitkomst is het zeker. Geen officiële verplichtingen met de (schoon)fam. Gewoon kerst vieren zoals jij dat wilt! Derde Kerstdag is anno 2018 een heuse trend.

Op Eerste en Tweede Kerstdag is het toch vooral het uitvoeren van verplichtingen. Op Derde Kerstdag is het tijd voor vrienden en wordt alles nog eens dunnetjes over gedaan.

Derde Kerstdag MotivactionBooming

Als we onderzoeksbureau Motivaction mogen geloven, is Derde Kerstdag booming! De manier waarop jongeren (van 18-28 jaar) hen vertelden kerst te vieren, leidde tot Derde Kerstdag zoals-ie nu is. Misschien nog een goed idee voor een nationale feestdag?

Want na braaf de kerstdagen doorgebracht te hebben bij paps en mams en de (schoon)familie, geeft 41% van de jongeren aan wel toe te zijn aan een verzetje. Klaar met de gourmetstellen, flauwe grappen van je beschonken oom en met je keurige zelf uithangen.

De kerstperiode zit bommetjevol tradities. Het overgrote deel van de ondervraagde jongeren (72%) viert kerst met de (schoon)familie en 69% zit al klaar bij bakjes rauw vlees en sissende gourmetpannetjes. Bij 78% staat de kerstboom flink te shinen en 31% schuift aan voor de alom bekende kersteditie van All You Need Is Love.

Écht pieken

Maar na twee dagen met familie en kersttradities, is het dan toch tijd om je vrienden bij elkaar te roepen voor Derde Kerstdag. Van de ondervraagde jongeren geeft 27% aan dat ze die derde dag er aanplakken voor vrienden. Deze dag is niet alleen om samen te eten en om spelletjes te doen, maar vooral om er nog eens écht een feestje van te maken. Zo duikt de één de kroeg in voor een borreltje (28%) en proost de ander met vrienden op een huisfeest (21%). Nog even lekker pieken!

Vrij nemen op de dag na kerst wordt steeds normaler (28%) en zelfs een derde van de Nederlandse jongeren (30%) vindt zelfs dat Derde Kerstdag toch echt een nationale feestdag moet worden.

Met deze tips zorg jij voor een knallende Derde Kerstdag:

–     Organiseer een disco bingo. Maak een playlist, print bingokaartjes met discohitjes en gaan! Speel een hit niet meer dan 20 seconden en check wie de bingo master van de avond wordt. Met dresscode Eighties’ maak je er helemaal een feest van.
–     Derde Kerstdag, kliekjesdag. Er is waarschijnlijk nog genoeg over van alle kerstmaaltjes, dus laat iedereen de koelkast van hun ouders plunderen. Binnen no-time staat er een gevarieerd kerstdiner voor je klaar.
–      Shotjes en kerstmutsen in de aanslag! Organiseer een kerstfeestje thuis. Maak een afspeellijst met partyknallers of, beter nog, huur een karaokeset en vier kerst als nooit tevoren.
–     Doe het dobbelspel! Pak je doorgeefcadeau en die wc-rol in en dobbel je cadeaus bij elkaar. Zo ga je met een goede buit de laatste dagen van het jaar in.

Merry three days of Christmas!

 

Tags: , , ,