MENU

Geler dan geel aan tafel in Amsterdam bij Kanarie...

Re-cept: Hugo’s Stoofvlees met Leffe Bruin

vegetarische kerst tafel

december 19, 2018 reageren (0) Views: 2117 Food Veerle van Dam

Have a merry veggie Christmas

Trillende handjes, verwachtingsvolle blikken en spontane giechelbuien. We’re driving home for Christmas terwijl we nadenken welke gerechten onze kerstborden dit jaar gaan vullen. We zijn dol op kerst. Je kunt er niet onderuit. Echt religieus is het voor veel mensen niet meer. Nu gaat het om het samenzijn, sfeervolle kaarsjes en lekker eten. Elk food magazine speelt hier goed op in – en terecht, want naast traditionele gerechten zijn nieuwe ideeën ook zeker welkom. Zo gaan veel gezelschappen voor de alom bekende kalkoen of pakken het gourmetstel van zolder. Maar wat dacht je van een vega kerst?

Voor veel mensen speelt vlees toch echt de hoofdrol bij het kerstdiner. Maar vegetarische gerechten kunnen net zo feestelijk zijn. Carnivoren, verzamelt u en prik ook eens een vorkje vega mee.

Elk jaar klinkt weer de vraag: wat eten we met kerst? Vaak wordt dit toch weer hetzelfde assortiment als vorig jaar en is het weer net zo lekker. Maar probeer ook eens wat anders tijdens de feestdagen en laat het vlees en de visjes eens voor wat ze zijn. Of kies ervoor om deze dit jaar een iets kleinere rol te geven. Je kan het jezelf natuurlijk zo gek maken als je wilt, zowel met vlees als met vegetarische gerechten. Een feest wordt het sowieso wel.

Voorgerechten

Soepen of salades als beginnertje zijn lekker, maar zijn we niet toe aan iets anders? Een vegetarisch voorgerecht hoeft niet saai te zijn. Het is vaak juist innovatief en enorm verrassend. Wat dacht je van tomatentartaar op toast met een gepocheerd eitje? Dat klinkt niet heel vervelend in de oren. Iedereen kan zijn eigen tartaar naar smaak garneren door een rood uitje, kappertjes en een chipotle-dressing apart te serveren. Steak tartare, move over!  Toch een salade, maar liever met een twist? Wat dacht je van een lauwwarme paddenstoelensalade? Met wat knapperige asperges en gebakken kwarteleitjes begin jij het kerstdiner goed.

vegetarische kerst koken

Ga voor wat speelser in een culi-jasje met koolrolletjes met citroenrozemarijnlinzen en geitenkaas. Heerlijk en flink gevuld en ook nog boordevol goede ingrediënten. Ga aan de andere kant voor een klassieker onder de voorgerechten: carpaccio! We kennen carpaccio vooral in de vorm van dun gesneden entrecote, maar zijn ondertussen ook al bekend met de groentevarianten. Probeer dus gerust deze carpaccio van gele biet met (vegetarische) crème Américain. Dol op bieten, maar zie je ze liever op een andere manier? Dan zijn rode bieten met ricotta en gebakken groene asperges misschien ook wel een optie.

Je kunt er ook voor kiezen om bijvoorbeeld twee grote ravioli te serveren als voorgerecht – met uiteraard vulling naar keuze. Met een beetje olie en kruiden naar keuze is het een easy peasy voorgerechtje met een verfijnd uiterlijk en veel smaak.

Hoofdgerechten

Of je er nou voor kiest om meerdere gerechten te serveren als hoofdgerecht (die je gewoon lekker allemaal mag pakken) of dat je gaat voor één hoofdgerecht. Vegetarische gerechten kunnen ook zeker show stoppers zijn. Wat dacht je van deze Perzische aubergineschotel vol met rijke smaken van oregano, kaneel, tomaat en natuurlijk aubergine. Verfrist met wat granaatappelpitjes en peterselie vier je kerst eens heel anders.

Verras je gasten eens met een heel ander soort steak. Een steak van rode kool! Snijd goede plakken en behandel deze net zoals je een echte steak zou behandelen. Deze rodekoolsteak met blauwaderkaas en truffel zit vol met rijke smaken. Hoe kerstig wil je het hebben?

Heb je liever wat vegetarische bijgerechten? Geen probleem. Maak een hartige taart met sjalotjes. Een tarte tatin om precies te zijn. Breng de hartige taart naar een ander level en zet dit omgedraaide lekkere ding nonchalant op tafel. Heel veel uitdaging is het niet, maar dat hoeven je gasten niet te weten. En nog eentje in de trant van ‘weinig moeite, veel plezier’. De simpele maar smakelijke pasta cacio e pepe. Serveer deze naast groentegerechten. Net dat extraatje wat je nodig had.

Of ga gewoon all the way met deze mac ‘n cheese mét – let op – truffelolie (!). Slechts één eetlepel van dit hemelse product en het zal je kerst voor altijd vergezellen.

Er is zoveel inspiratie en zoveel lekkers te vinden. Het is gewoon zonde om niet vegetarisch te zijn met kerst. Vind nog meer heerlijke recepten en laat ons weten welk vegetarisch gerecht bij jou op tafel stond!

Kerstbrunch met Quorn

Oh wat zijn die brunches altijd heerlijk tijdens de feestdagen! Helaas staat er vaak niet gek veel voor de veganisten op tafel om van te smullen. Gelukkig is Quorn net op tijd met een nieuw assortiment ‘vleeswaren’ de Albert Heijn ingestormd! Zij introduceren twee vegetarische en twee veganistische alternatieven:

  • Vegan chicken free slices, 100 gram, € 2,29
  • Vegan smoky ham free slices, 100 gram, € 2,29
  • Vegetarische spinach & red pepper slices, 100 gram, € 2,29
  • Vegetarische pepperoni, 100 gram, € 2,29

Zo kunnen we die club sandwich wel bouwen! Maakt de kerstbrunch direct een stuk aantrekkelijker. Een kleine tip: doe bijvoorbeeld een broodje met tomatensaus, kaas, vegetarische pepperoni en ui in de oven om zo een pizzabroodje ervan te maken. Ben je vegan? Dan is een sandwich chicken free slices, avocado, geroosterde pijnboompitjes en tomaat een aanrader…

Deze vier vega(n) vleeswaren zijn te vinden in het gekoelde vleeswarenschap bij Albert Heijn.

Tags: , ,