MENU
vegetarische kerst tafel

Have a merry veggie Christmas

Eten uit blik bij The Can Bar

december 21, 2018 reageren (0) Views: 1867 Food Janneke Siemes

Re-cept: Hugo’s Stoofvlees met Leffe Bruin

In ‘Re-cept’ a.k.a ‘Recycle-recept’ trakteren wij je wekelijks op recepten die de moeite waard zijn om te recyclen. Zelfbedachte recepten, recepten van een bekende chef of #foodie maar ook recepten van de lokale supermarkt, recepten van ons en natuurlijk recepten van jou. Alles is welkom, als het maar lekker is! Je moet het natuurlijk wel zelf gemaakt hebben. Want alleen zelfgemaakte foto’s verdienen eer.

Als het buiten guur wordt schreeuwt mijn maag om stamppot, stoofpotjes en stoofvlees. Ook last van deze verschijnselen? Dan heb ik een recept waar je erg gelukkig van wordt; Stoofvlees met Leffe Bruin! Dit Re-cept is afkomstig van chefkok Hugo Kennis en ik heb het met veel plezier uitgeprobeerd.

Wie is de chef?

Chefkok Hugo Kennis is geboren in Eindhoven. Hij volgde een koksopleiding en studeerde Horeca Management in Eindhoven en Tilburg. Zijn tweede passie is musical en theater. Samen met zijn collega-acteurs Marius en Jasper Gottlieb maken ze het kookprogramma De Worsten van Babel. Maar het grote publiek kent Hugo Kennis vooral van zijn kookkwaliteiten in de kookprogramma’s op 24Kitchen. Hugo is een expert in koken en ziet eten als een beleving. Voor mensen koken geeft hem naar eigen zeggen extreem veel voldoening.

 

Re-cept voor 4 personen

Wat moet je inslaan?

Onderstaande ingrediënten heb ik allemaal ingeslagen bij de Appie.

Let op! Een kookfanaat (zoals ik) heeft bepaalde ingrediënten altijd in huis, hierdoor kan jouw boodschappenlijstje en het totaalbedrag afwijken.
De ingrediënten die ik al in huis had vind je onder het kopje ‘overige benodigdheden’.

– Venkel (2 stuks) – prijs: €1,78
– Verse Rozemarijn – inhoud: 15g – prijs: €1,19
– Verse Tijm – inhoud: 15g – prijs: €1,19
– Winterpenen – inhoud: 500g – prijs: €0,89
– Ierse sukadelappen – inhoud: 1kg – prijs: €10,23
– Kruidnagel – inhoud: 47g – prijs: €2,99
– Laurierblaadjes – inhoud: 4g – prijs: €1,49
– Leffe Bruin ( 1 flesje, of 2.. dan heb je iets lekkers tijdens het koken) –prijs: €1,05 p. st.
Totale kosten: €20,81
Prijs per persoon: €5,20

Overige benodigdheden: een stoofpan
3 eetlepels appelstroop, bloem, peper, zout, roomboter, runderbouillon, 2 uien en 2 tenen knoflook.

Geef toe, zelfs rauw ziet het er smakelijk uit.

Zo recycle je dit recept:

1: Snijd de runderlappen in blokjes en meng dit met zout, peper en 3 eetlepels bloem.

Tip: Dep het vlees en de vis altijd droog. En zorg dat het vlees op kamertemperatuur is.

Dit is wat er van over blijft.

2: Snijd de winterpeen in blokjes, de venkel in ringen en snipper twee uien en twee teentjes knoflook.

3: Smelt boter in een pan met dikke bodem (de stoofpan van de VIVO leent zich hier perfect voor). Voeg de ui en knoflook hieraan toe. Wanneer de ui en knoflook mooi glazig zijn voeg je de runderlappen toe.

4: Voeg de winterpeen samen met 3 laurierblaadjes, vier stukjes kruidnagel, drie takjes tijm en drie takjes rozemarijn toe.

Tip: Kruiden en groenten die goed passen bij een stoofschotel zijn: ui, knoflook, venkel, selderij, prei, paprika, peper, laurier, salie, rozemarijn, kardemom en tijm. Voeg vooral toe wat jij lekker vindt!

5: Als het vlees dichtgeschroeid is, voeg je drie eetlepels stroop toe en giet daarna de Leffe Bruin langs de binnenkant van de pan bij het vlees. Laat het geheel langzaam sudderen op laag vuur.

Het belangrijkste ingrediënt

Tip: Een zuurtje zoals balsamicoazijn maakt het vlees malser.

6: Controleer of de stoof niet te droog is (alle ingrediënten moeten onder een laagje vocht staan) voeg anders een scheutje runderbouillon toe. Laat het gerecht minimaal 2 uur (liefst langer, want hoe langer hoe malser) op een laag vuurtje stoven. Ik heb dit gerecht 2,45 uur laten stoven, en het was heerlijk mals! De eerste twee uur heb ik het gestoofd met de deksel op de pan, daarna heb ik de deksel eraf gehaald zodat de jus mooi kan indikken.

Wist je dat? Riblappen, sukadelappen of runderlappen perfect zijn om een stoofvlees mee te maken? Vooral als de van het Ierse rund afkomstig zijn.

7: Loop af en toe eens naar de pan en roer het vlees en de groenten goed door elkaar. Dit gerecht heeft een klein beetje liefde en aandacht nodig.

8: Vis vlak voor het opdienen de laurierblaadjes, stukjes kruidnagel en takjes van de tijm en rozemarijn even uit je stoofpan. Dit zijn heerlijke smaakmakers, maar niet erg fijn om op te kauwen. Als je een paar keer door de pan roert heb je dit er zo uit gevist

Tip: Jus te dun?
Heeft je gerecht ruim 2,50 uur staan pruttelen, heb je geen tijd om het nog langer te laten staan maar is de jus nog te dun? No worries! Maak een roux, een mengsel van bloem en water wat perfect is om sauzen in te dikken. Heb je last van gluutjes? Gebruik dan maïzena. Meng 2 eetlepels bloem/maïzena met 1 eetlepel water en meng dit tot een glad beslag en voeg dit toe aan het gerecht. Roer het gerecht goed door en herhaal (indien nodig) tot de gewenste dikte bereikt is.

Heerlijk met frietjes of stamppot!

Over koken met bier

Wanneer je Leffe meekookt in een stoofpot, of gebruikt in een saus wordt het één met de ingredienten van het gerecht. Dit betekent dat de smaken van het bier, zoals het gebrande graan (mout), de kruiden en aroma’s van de gist, in het gerecht worden opgenomen.

Biertip 1: Laat hopbitter bier niet langer dan 15 minuten meekoken of houdt de garing op een lage temperatuur. Een eventueel bitter randje kun je corrigeren met suiker, ahorn siroop, of stevia (indien je suiker probeert te vermijden).

Biertip 2: Bij een stoofpot kun je het bier langer laten meekoken. Kies dan voor een biersoort met een lage tot gemiddelde hopbitterheid. Bijvoorbeeld; Leffe Bruin, Leffe Ruby, Leffe Blond of Leffe Rituel 9. Koken met deze bieren geeft geen bittere smaak maar een rijke, volle smaak aan het gerecht.

Ook lekker tijdens het koken!

Deel jouw Re-cept!

Heb jij ook iets gekookt wat de moeite waard is om te recyclen? Laat het ons weten! Mail het recept en je foto’s naar redactie@blvd.nl en wie weet delen wij volgende week jouw ingezonden re-cept met de rest van de wereld. Benieuwd naar een ander re-cept? Klik hier!

Re-cept: omdat lekkere recepten nóg beter worden wanneer je ze deelt!

Tags: , , , ,