MENU
Derde Kerstdag tradities

Derde Kerstdag een trend onder jongeren

Kerstmarkt bezoeken? Het is nog niet te laat!

december 22, 2018 reageren (0) Views: 2290 Events Veerle van Dam

Een donker park en dierengeluiden: Moord in ARTIS

Ben je klaar voor een heel nieuwe beleving? Iedereen kent ARTIS als het dierenpark midden in Amsterdam. Je hoort de stad aan je voorbijgaan als je langs de papegaaien struint. Vrolijke dierengeluiden en lachende mensen. Maar als de zon ondergaat en de laatste bezoekers door de poort naar buiten gaan, opent er een andere wereld. Er zijn vreemde geluiden gehoord in Artis en een journalist is vastberaden om het mysterie op te lossen…

Moord in ARTIS is verlengd tot en met 19 januari te doen in ARTIS (zie onderaan dit artikel de precieze data). Ga daarom snel!

Details

Tussen 15.30 en 18.00 kan je het park in met de gelijknamige app (en een kaartje à €12,50 of €4,00 voor studenten). Ga liever wat later dan vroeger. Het moet echt helemaal donker zijn voor de ultieme beleving. BLVD was uitgenodigd door ARTIS om Moord in ARTIS te komen beleven. First things first, wat is het? In een vorig artikel legde ik al uit dat Moord in ARTIS een luisterboek is die je download als app. Download de app al thuis nog voordat je in het park bent. Zo kan je hem gelijk gebruiken als je er bent. Neem oortjes mee aan een snoer, niet met bluetooth. Tot zover de zakelijke informatie.

Hoorde je dat?

Wanneer je je oortjes hebt ingeplugd en een kleine introductie hebt gekregen van de ARTIS-medewerker, is het verder helemaal aan jou. Het verhaal begint met een telefoongesprek tussen de journalist en zijn stagiair. Er zijn rare geluiden gehoord in ARTIS en de journalist wil erachter komen wat het is. De stagiair heeft de plattegrond van ARTIS gedurende het gesprek voor zich en heeft hierop punten aangekruist waar de geluiden gehoord zijn. Vanaf de ingang worden we langs het Planetarium geleid en dan verder naar de ingang van het Apen- en Vogelhuis.

Je krijgt echt de full experience. Overal is het donker en in je oren hoor je de journalist zeggen dat hij hagedissen ziet lopen en dat het stinkt – wat ook zo was. Zo lijkt het echt alsof je met hem meeloopt. En dan opeens! Hoor je het geluid! De muziek zwelt aan, flitsende geluiden en je voelt je hart wat sneller kloppen. Spannend.

Bij de Apenrots links aanhouden

Natuurlijk ga ik niet verklappen wat ik allemaal heb gehoord en wat ik nu weet. Dat moet je zelf komen ontdekken in ARTIS.

We worden geleid naar de Apenrots en naar het Lemureneiland waar rode vari’s vrij rondlopen. Wat hier grappig was, was dat op het moment dat we het eiland betraden, de muziek weer aan zwol, er iets over de vari’s werd gezegd en opeens kwamen daar vijf vari’s aangerend! Recht op ons af kwamen de – eigenlijk super schattige – aapjes aangerend. Het paste perfect bij wat we op dat moment hoorden.

Omdat het park al was gesloten, was het overal donker. De bordjes bij de dieren waren slecht te lezen, soms zag je een klein lampje, maar de rest moest je doen op de kwaliteit van je ogen. Doordat de medewerkers van ARTIS iedereen om de beurt weg laat gaan, ben je elkaar ook niet echt aan het volgen, waardoor je eigenlijk alleen met je gezelschap bent.

 

Met Moord in ARTIS wil het dierenpark een ander publiek aanspreken. Het is natuurlijk een compleet andere manier van een dierentuin beleven. Er wordt daarnaast niet aangeraden om dit met jonge kinderen te doen. De app zit knap in elkaar en er wordt mij verteld dat ze er jaren mee bezig zijn geweest om het zo te maken. Door ‘locatievoorzieningen’ aan te zetten bij het luisterboek, pikt jouw telefoon punten op in park die zijn verbonden met GPS. Zo krijg je dus een nieuw element te horen wanneer je op een bepaalde locatie bent. Zo hoef je je dus geen zorgen te maken over je loop tempo, ga gewoon op je gemak en neem de duisternis van het park in je op.

Gewoon doen!

Ik vond het echt heel tof om met het luisterboek door het park te lopen. Je maakt ARTIS natuurlijk zo anders mee dan overdag en alles is echt goed op elkaar afgestemd. Een enorme aanrader en je hebt nog een paar weken tijd om de tour te doen! In de kerstvakantie (22 december 2018 tot en met 6 januari) kan je Moord in ARTIS elke dag ontdekken na 15.30 uur. Daarna kan je op do 10, vr 11 en za 12, en op do 17, vr 18 en za 19 ook nog terecht. 19 januari is dus écht de laatste dag.

Laat je het ons weten hoe je het vond?

Tags: , ,