MENU

Re-cept: Hugo’s Stoofvlees met Leffe Bruin

Vier bij Razmataz jouw Dry January

december 26, 2018 Reageren (1) Views: 4321 Food Veerle van Dam

Eten uit blik bij The Can Bar

De eerste associaties bij eten uit blikjes die bij mij opkwamen waren de term ‘blikvoer’, vieze slappe groenten en geen smaak. Ik kan jullie nu met zekerheid vertellen dat het ook echt anders kan. BLVD werd uitgenodigd door The Can Bar waar zij visconserven serveren. Vis uit blik! Het concept is Portugees en de zaak is nu ongeveer twee maanden open. Vers van de pers dus en het belooft heel wat goeds. Gastronomisch eten doe je bij The Can Bar op de Utrechtsestraat in Amsterdam. Een ware aanwinst voor de straat die al veel verschillende soorten keukens kent.

Het is een plek om te happen, te borrelen en – waarom niet?! – een beetje te dansen. Schuif aan aan de bar, plof neer op de chille, leren banken of hang wat rond bij de hoge tafeltjes. Vergezel jouw (speciaal)biertje of glas wijn dus eens met vis uit blik.

Maak kennis met..

We hebben het hier dus niet zomaar over ‘blikvoer’. Vergeet alle associaties die je hebt. Visconserven zijn echt onwijs lekker en smaakvol. Het is een compleet nieuw concept voor Nederland. Maar we zijn er klaar voor. Het is overgewaaid uit Portugal en past helemaal bij de trend van gezond eten.

“The Can Bar is een bar waar kleine gerechtjes geserveerd worden, met name visconserven van gerenommeerde Portugese bedrijven. Dit alles in een modern-warm vormgegeven interieur met smaakvolle Portugese details, waarbij de blikjes de letterlijke blikvangers zijn. Visconserven hebben diverse gezondheidsvoordelen”, vertelt horecaondernemer Onno van Grondelle. “De sardines bijvoorbeeld zitten vol met omega 3, vitamines (B12 en D) en calcium. Ook bevatten ze geen suikers én het is minstens zo lekker als vers.”

En dit alles voor een zeer betaalbare prijs. Gemiddeld kost een gerechtje maar €5,50 en voordat je een paar woorden Portugees kunt leren, staat het gerechtje al in volle glorie op tafel. Omdat de visjes bij de vangst meteen zijn bereid, gekruid en in olie zijn gezet, hoeft er niet veel meer te gebeuren voordat je ervan kunt genieten. Het blikje wordt uit de kast gepakt, open getrokken en geserveerd met heerlijk, vers brood. Er is verder geen keuken, alles wordt vanachter de bar gedaan. Je ziet het voor je neus gebeuren en even later prik je je vork erin.

 

De bar is gevestigd in voormalig café The Cuban aan de Utrechtsestraat, die is aangekocht door Onno en Adnan Beuqi. De dagelijkse leiding is in handen van Adnan en Mathilde – door wie wij vrolijk werden ontvangen. Ze vertelde ons enthousiast over het concept van The Can Bar en waar het idee vandaan kwam en waar natuurlijk de lekkere visconserven vandaan komen. Samen met Onno en Adnan ging ze naar Portugal om daar te kiezen uit een enorm scala aan visconserven. Alleen de beste waren natuurlijk goed genoeg voor The Can Bar.

Kiezen wordt moeilijk

Om te beginnen kregen we sardines in een licht pittige tomatensaus en makreel in olie met kruiden. Heer – lijk. Zo simpel en super puur. Er zitten weinig extra ingrediënten in de blikjes, maar smaakvol is het zeker. Vergezeld met wat brood en lekkere wijntjes zaten we wel even goed. Ik koos voor een Portugese rode wijn en mijn metgezel voor een witte. Een Portugese wijn had ik nog niet eerder geproefd, bedacht ik me. Dat kan kloppen, vertelde Mathilde. Portugese wijn is namelijk heel moeilijk om te exporteren. Maar het is de moeite dubbel en dwars waard.

Daarnaast staan er nog Spaanse wijnen op de kaart en kan je je avond ook feestelijk beginnen met een glaasje bubbels, de Espumante Bruto uit Portugal. Mathilde zet ons ook een heerlijk amandel likeurtje voor en een Portugees digestief. Een mix van grappa en koffie, ijskoud geserveerd. Probeer ze om je echt te wanen in het bourgondische Portugal. Ook drink je ‘gewoon’ een lekker (speciaal) biertje bij The Can Bar, ook heerlijk bij de visjes.

Aan de muur hangt een kast met een diagonaal ruitjespatroon, in de lege ruimtes liggen de blikjes. Aan de linkerkant zie je blikjes die The Can Bar niet officieel op de kaart heeft gezet. Deze zijn dus meer voor de decoratie, maar als je er iets bij ziet liggen wat jou lekker lijkt, mag deze heus opengetrokken worden. De kaart is daarentegen ook te lekker om aan je voorbij te laten gaan. Je kunt kiezen uit verschillende visconserven – van makreel, tonijn, sardines en kabeljauw – en vispatés – van sardines, tonijn, makreel en zalm. Eet het lekker met wat vers afgebakken brood en/of een frisse salade. Wij aten de pittige tonijnpaté, een fijne smaakexplosie en een goede begeleider van jouw drankje

Mocht je toch liever iets anders willen eten, geen probleem! Ook kan je presunto (ham) bestellen en een vegetarische quiche.

In plaats van je doorsnee bitterbal

Ik ben om. Wat een super toffe plek om zowel wat vishapjes te eten, als alleen een drankje te drinken. Ook is The Can Bar er voor een borrel met groepen en voor onderuitzakken bij het grote tv-scherm tijdens een voetbalwedstrijd. Reserveren voor een groep is handig, maar wil je gewoon een visje mee prikken? Loop dan gewoon naar binnen, reserveren hoeft dan niet.

Openingstijden: dagelijks van 16.00 – 01.00 (vr/za 03.00) en tijdens wedstrijden van Ajax eerder indien nodig…

Tags: , ,