MENU

Voor wie al de mazzel heeft een tuintje te...

Wij brengen je tips tegen koude voeten

Inrichten

januari 27, 2019 reageren (5) Views: 1944 Life Joyce Veltman

Zo zorg je ervoor dat jouw kleine woning ruim oogt

Het inrichten van een huis kan ontzettend moeilijk zijn. Al helemaal als je een student bent en een kleine woning hebt in Amsterdam bijvoorbeeld. Of als je klaar bent met studeren en net op jezelf gaat wonen in een starterswoning. Wij willen je daarom graag op weg helpen om jouw huis op een effectieve manier in te richten.

Hoe zorg je ervoor dat jouw kleine woninkje toch groot oogt, maar dat het tegelijkertijd ook sfeervol blijft. Wij geven je in dit artikel alvast een aantal tips.

Lichte kleuren doen wonderen

Het is vaak verleidelijk om donkere kleuren te gebruiken in je huis. Dat begrijpen we volkomen, donkere kleuren maken je huis namelijk vaak sfeervoller en geven een warme en gezellige uitstraling. Toch zal je je erover verbazen dat je woning veel ruimer lijkt als je meer lichtere kleuren gebruikt. Donkere kleuren absorberen namelijk het licht, waardoor de ruimte kleiner lijkt. Lichte kleuren daarentegen zorgen ervoor dat het licht gereflecteerd wordt, waardoor het juist ruimer zal ogen. De vloer en de wanden reflecteren het meeste zonlicht, zorg er dus in ieder geval voor dat deze lichte kleuren bevatten.

Kies voor ‘statement’ meubelstukken

Je zou het niet zeggen, maar in kleinere ruimtes pakt het vaak goed uit als je voor een ‘statement’ meubelstuk kiest. Oftewel een groot meubelstuk dat de echte ‘eyecatcher’ is van de ruimte. Waar je bijvoorbeeld eerst voor een kleine, rechte tweezitsbank zou kiezen, zou je eens moeten kiezen voor een prachtige driezitsbank van leer. In de vorm van een hoekbank bespaar je alsnog ruimte! Dit zorgt ervoor dat je woonruimte er ruimer en groter uitziet. Als er enkel kleinere meubels staan, oogt dit vaak rommelig en vol. Ook grotere accessoires zorgen vaak voor een luxere uitstraling en doen het lijken alsof je woonruimte groter oogt dan bij kleine accessoires.

Streepjes doen het altijd goed

Misschien weet je al dat als je een kledingstuk draagt met horizontale streepjes, dat je dan breder lijkt. Als je een kledingstuk draagt met verticale streepjes, lijk je langer. Dit is niet alleen van toepassing op kledingstukken, maar ook in huis. Kies voor langwerpige streepjes om je huis ‘langer’ te laten lijken en kies voor horizontale streepjes om je huis ‘breder’ te laten ogen.

Creëer zoveel mogelijk licht

Als je wil dat je woonruimte groter oogt, zorg er dan vooral voor dat er veel licht naar binnen schijnt. Gebruik dus vooral geen gordijnen. Op deze manier komt er meer licht binnen en creëer je de illusie dat je woonruimte groter is. Als je toch liever niet wil dat pottenkijkers naar binnen kunnen gluren, zorg er dan voor dat je een luxaflex of een rolgordijn gebruikt in plaats van een normaal gordijn. Een gordijn staat namelijk wat grover, waardoor je ruimte ook weer kleiner lijkt.

Daarnaast is het ook een slimme zet om hier en daar glas in je huis te gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan een mooie glazen salontafel. Dit oogt niet zo groot in jouw kleine huisje, maar zorgt er tegelijkertijd wel voor dat het veel licht weerkaatst. Experimenteer ook eens met spiegels. Het zal zorgen voor een wereld van verschil!

Tags: , ,