MENU

LLOYD restaurant, een hotspot in Amsterdam Oostelijk Havengebied

We worden warm van oesters dit weekend

januari 30, 2019 reageren (2) Views: 2490 Food Veerle van Dam

Scandinavisch smullen bij GÅRD

Je wilt uiteten en je wilt eens iets nieuws. We kennen de Italianen met de twee goddelijke P’s, de Argentijnen met hun bizarre steaks en de Japanners met hun rauwe vis en sojasaus. Ga eens voor wat anders en maak kennis met de Scandinavische keuken. BLVD mocht het nieuwe menu komen proberen van GÅRD Taste Scandinavian, waar we kennismaakten met heerlijke gerechten op z’n Scandinavisch. GÅRD vind je in Amsterdam Zuid-Oost onderin het Courtyard Mariott Hotel. We dompelden ons onder in een Scandinavisch poeltje en lieten ons verrassen.

Het restaurant maakt deel uit van het hotel dus zit vol met een divers publiek. Toeristen, zakenmannen, werkborrels, familiediners, en wij!

Scandinavisch aan de rand van het veld

GÅRD Taste Scandinavian vind je op slechts een paar minuten lopen van het Amsterdam Bijlmer ArenA station. Van buiten zie je nog niet goed wat je te wachten staat, helemaal omdat het deel uitmaakt van een gigantisch hotel. We stapten naar binnen en een heerlijke kruidige en frisse geur kwam ons tegemoet. Trek!

We mochten zelf een plekje uitzoeken aan één van de strak gedekte tafels. Er waren zowel kleine tafeltjes waar je knus met z’n tweeën kan aanschuiven, als grotere ronde tafels waar je met zo’n zes mensen kunt eten. Omdat we Scandinavisch zouden gaan eten, was ik ook benieuwd naar het interieur van het restaurant. De kleine hoeveelheid kennis die ik heb van Scandinavisch interieur werd hier bevestigd. Simpel, strak, natuurlijke materialen en een afwisseling van warme en lichte kleuren. Alles straalde voor mij rust, gezelligheid en simplicity uit. Geen poespas. We werden benieuwd naar het menu.

GÅRD Taste Scandinavian heeft eind vorig jaar een volledige re-branding ondergaan, met een geheel nieuw menu en zelfs een nieuwe naam. Het was een cadeautje om een aantal gerechten van de nieuwe kaart te mogen proeven.

Starten met…

Toen we aan tafel zaten, begonnen we met twee glazen pinot grigio en kregen we al heel snel een broodje op tafel om het diner mee te starten. We kregen de kaart en luisterden naar de specials. Eens even gluren naar het menu. Als eerste konden we kiezen uit vier voorgerechten en drie soepen. We gingen natuurlijk delen om meerdere gerechten te kunnen proeven. We kozen voor de coquilles en het vegetarische groente voorgerecht. Daarnaast kon je ook nog kiezen voor gerookt hert met lingonberry’s en knolselderij, of krab met salade en bieslook.

De voorgerechten waren er al snel. Watertandend bogen we ons over de borden. Het zag er zo mooi en verfijnd uit, maar natuurlijk zetten we zonder spijt ons bestek erin. De coquilles waren super zacht, absoluut niet droog en zeer smaakvol. Ze werden geserveerd met een bloemkool en paddenstoelen puree, lenteuitjes en gekarameliseerde boter. Door de verschillende texturen en smaken vierden de coquilles samen met de andere ingrediënten een feestje in je mond. Een fris, maar super lekker hartig gerechtje om je diner mee te beginnen.

Het groente voorgerecht bestond uit seizoensgroenten. Deze verschillen dus net zoals de seizoenen en het aanbod verschillen. Wij kregen een bordje vol worteltjes, aubergine, biet, mini-mais en haricot verts. Heerlijk gegrilde en smaakvolle groenten met een dressing van erwten.

 

Het hoofdgerecht

Enthousiast naar meer wachtten we op de hoofdgerechten. Je kon uit veel verschillende hoofdgerechten kiezen die waren opgedeeld in ‘sterren van het gerecht’. Zo was er een rijtje met vlees waar je kon kiezen voor een T-bone Steak (450 gr), de ‘Crispy Chicken Supreme’, de GÅRD burger, entrecote, lamsvlees, Zweedse balletjes (!), een salade met kip, een salade met garnalen en rijst met wilde paddenstoelen (vega). Ook waren er drie flatbreads waar je uit kon kiezen, waarvan er twee vegetarisch zijn. Bij GÅRD kan je dus kiezen voor drie vegetarische gerechten.

We kozen voor de kabeljauw en de zalm. We konden niet wachten – wat te zien is aan de foto’s – dus we vielen aan. De kabeljauw was gebakken en smaakte heel puur en fris. Op een bedje van prei met een heerlijk, lichte knoflooksaus en stukjes worst – die leek op een soort chorizo – was ook dit gerecht een ware traktatie.

Mijn metgezel had de zalm gekozen die in de oven was gegaard. Gemarineerd in rode bieten en geserveerd met gepickelde komkommer, sour cream en gestoofde aardappelen met dille, riep dit gerecht ‘Scandinavië!’. Alles smaken, zo divers, waren zo goed in balans met elkaar. We misten ook niks op onze borden, alles was perfect op elkaar afgestemd. Smullen geblazen.

 

Nordic nagerechten

En toen. Het nagerecht. Ook hier konden we kiezen uit vier gerechten. We kozen allebei het dessert met de titel ‘chocolate fondant’. Hier werd even niet gedeeld. Naast dit gerecht konden we nog kiezen voor een Noorweegse wafel met bacon kruim, vanille ijs en ahornsiroop, of voor een karamel pudding met cloudberry (vrucht die tussen een framboos en braam inhangt, maar dan geel!) room en honing kruim, of kies voor drie bolletjes ijs.

Het chocolade fondant-gerecht moet niet verward worden met een soufflé. Het binnenste was niet vloeibaar, maar zat tussen vloeibaar en vast in. Super zachte textuur met heerlijke chocolade. Erbij werd een bolletje vanille ijs geserveerd, gedroogde vijgen en een saus van port.

Het was heer-lijk eten bij GÅRD Taste Scandinavian. Het is voor iedereen een verrassing wat ze hier zullen vinden op een steenworp van de ArenA. Sjiek, knus en relaxed schuif je aan bij GÅRD. Voor veel verschillende gelegenheden kan je hier terecht voor drankjes en de heerlijke Nordic gerechten. Laat je verrassen door de Scandinavische keuken bij GÅRD!

Tags: , , ,