Elektriciteit uit afval De techniek maakt gebruik van natuurlijke organische stoffen die de plant zelf aanmaakt tijdens de fotosynthese. Een deel van deze stoffen gebruikt de plant ook weer zelf om te groeien, maar een groot deel kan de plant zelf niet gebruiken. Dit deel wordt via de wortels losgelaten, waarna micro-organismen het ‘opeten’ om aan hun energiebehoefte te voldoen. Bij dit ‘opeten’ komen vervolgens afvalproducten vrij in de vorm van elektronen. Met de techniek van de Universiteit van Wageningen is het mogelijk die elektronen als elektrische energie op te slaan. De technologie is volledig veilig voor de plant en zijn omgeving en onderzoek heeft daarnaast uitgewezen dat de groei van de plant niet verminderd wordt door het ‘oogsten’ van de energie.
Plant-e Naar aanleiding van deze techniek lanceerde Plant-e, ontstaan als spin-off bedrijf van het onderzoek aan de Universiteit van Wageningen, het eerste product dat volledig gebruik maakt elektriciteit opgewekt door levende planten, de Plant-e World. De Plant-e World bestaat uit een miniatuur wereldbol van 10cm doorsnede, die elektrisch ronddraait op een sokkel. Een leuke gadget om de technologie onder de aandacht te brengen en symbolisch de mogelijkheden weer te geven.
Crowdfunding Voor het verdere onderzoek worden nog investeerders gezoch via crowdfunding, waarbij vele kleine inversteerders en particulieren samen een groot bedrag leveren. Meedoen kan al vanaf €80,-, waarvoor je de Plant-e World ontvangt en een entreebewijs voor de exclusieve Plant-e presentatie op 30 augustus in Wageningen. Het geld van de investeringen wordt gebruikt om verder onderzoek te doen naar het bruikbaar maken van de technologie, zodat in de toekomst substantiële hoeveelheden elektriciteit met levende planten kunnen worden opgewekt.
Meer informatie kun je vinden op de website van Plant-e.