MENU

Plant-e, zelf elektriciteit uit je planten halen.

Pioneer introduceert met de X-HM51 en de iets kleinere...

mei 13, 2013 reageren (0) Views: 895 Gadgets redactie blvd

Lichter dan licht

Denk maar aan het rijke ontwerp van de antieke kroonluchter bij je oma in de hal, of die minimalistische Flos Arco bij die hipster designervriend naast zijn buro, lampen spreken al jaren tot de verbeelding. Wat is er dan leuker dan een lamp die die verbeelding op het eerste gezicht ver te boven gaat? En op een hele subtiele manier, zodat je zeker nog een keer of wat uit je ooghoek probeert te zien wat er nou aan de hand is voordat je opstaat en gewoon op onderzoek uit gaat. Want deze lampen blijven ook na 15 keer kijken nog steeds een raadsel, zelfs als je er naast staat. 

Geen illusies De Floating Lamps van Crealev zijn lichter dan licht. Zo lijkt het tenminste, want het bovenste deel van de lamp zweeft boven de rest. Echt zweven. Geen touwtjes of verborgen constructies, nada.
Dat wordt mogelijk gemaakt door een knap staaltje techniek van de hand van Ger Jansen die met behulp van magneten, spoelen en op een manier die ook nog eens uiterst zuinig met de energie om gaat. De levitatietechniek is niet helemaal nieuw. Het bedrijf dat achter de lampen zit, Crealev, gebruikt de techniek al een tijdje voor onder andere de displays van Nike, waarbij schoenen zwevend in de winkels ‘staan’.

Klassieke kwaliteit Deze techniek vind nu zijn plaats in een van de twee prachtig ontworpen behuizingen van Angela Jansen. De Silhouette is een ontwerp met een knipoog naar de klassieke staande tafellamp, terwijl de Eclipse het high-tech karakter van de gebruikte techniek ook doorvoert in het uiterlijk van de lamp. Bij de productie van beide lampen wordt gebruik gemaakt van materialen van hoge kwaliteit, zoals hout en textiel in het geval van de Silhouette en van glas en aluminium in het geval van de Eclipse.

LED Als lichtbron wordt energiezuinige LED-techniek toegepast in beide modellen. In standby modus gebruikt de lamp 3 Watt voor alleen het zweven en als de verlichting volop aan staat komt het verbruik op 15 Watt. De lampen zijn dus uiterst energie zuinig en bovendien traploos dimbaar.

Maar zelfs uitgeschakeld blijven het eye-catchers. Een typisch gevalletje van ‘less is more’ en bijzonder geslaagd. De lampen zijn verkrijgbaar via de website van de fabrikant waar je ook meer informatie vindt.

 

 

 

Tags: