MENU

Valle d’ Aosta – Poeder en pasta

Timelapse Paris

juni 3, 2013 reageren (0) Views: 1317 Travel redactie blvd

Zurich, Downtown Switzerland

Behalve een van ’s werelds grootste financiële centra, is de stad tussen de Zwitserse bergen bij een aantal onderzoeken uit de bus gekomen als ‘de stad met de hoogste levensstandaard ter wereld’ of als ‘best place to live’. En de stad is meteen ook de rijkste stad van Europa. In een stad waar het goed wonen is, kan het haast niet anders dan dat het er ook goed toeven is als toerist.

De geschiedenis van het dik 2000 jaar bestaan van de stad vind je nog veelvuldig terug in de modernere variant van de stad in de vorm van vele, in uitzonderlijk goede staat verkerende, klassieke bouwwerken uit zo ongeveer alle stijlperiodes die in de afgelopen 2 millennia de revue hebben gepasseerd. Een schoolvoorbeeld dat oude bouwwerken, indien handig gepland, gewoon mee kunnen met hun tijd en de groei van een stad niet hoeven te beperken. Zelfs niet op een plek die al door de omliggende bergen wordt begrensd.

En het creëert ook meteen een sfeer, want door de mix van bredere nieuwere straten en echte middeleeuwse smalle steegjes in de Altstadt langs de rivier de Limmat doet de stad vriendelijk, gezellig en persoonlijk aan. Zurich zou Zurich niet zijn zonder het geweldige meer dat vanaf veel plaatsen in de stad te zien is. Het hoogteverschil doet daarbij wonderen, want het zorgt ervoor dat je, zelfs  als je niet aan het water woont, toch nog van een eersteklas uitzicht kunt genieten.

Het laagste punt bevind zich aan het meer op 408 meter boven zeeniveau en dat loopt op naarmate je verder buiten het centrum komt. De Uetliberg is het hoogste punt met een top op 869 meter boven de zeespiegel. Vanaf het uitzichtplatform op de top van de berg die met de Uetlibergbahn, die vanaf de Hauptbahnhof vertrekt, gemakkelijk te bereiken is, heb je een prachtig uitzicht over de omgeving en het meer, de stad en de Alpen die 30 kilometer zuidelijker beginnen.

Doordat Zurich op slechts 8 uur rijden van Nederland ligt, is het met de auto prima in een dag te bereiken. Per trein in de stad vanuit Nederland ook prima te bereiken. Vliegtickets zijn meestal betaalbaar en vanaf de luchthaven Klote, vlakbij Zurich, kom je met het uitstekende en schone openbaar vervoer ook probleemloos de stad in. Dat openbaar vervoer is echt meer dan genoeg om je te verplaatsen tijdens een verblijf in of buiten de stad. Als je buiten de stad zit, en je gaat met de trein Zurich in, dan kun je met je treinkaartje de hele dag gebruik maken van al het andere openbaar vervoer, zoals bus, tram en boot,  in de stad. Je mist je auto daar geen moment.

Direct als je na de treinreis uit de Hauptbahnhof loopt, bevind je je al meteen in het deel van Zurich waar je de meeste bezienswaardigheden treft. Begin met een wandeling door de Bahnhofstrasse, waar je een van de hoogste concentraties aan extreem luxe en dure winkels ter wereld vindt. Een absolute must als je van horloges houdt, want de topmodellen liggen hier gewoon in de etalage.

Vervolgens sla je ergens linksaf en loop je zo de Altstadt in en over de Limmat heen, waar je een overvloed aan gezellige en traditioneel Zwitserse eet- en drinkgelegenheden tegenkomt. Oude gebouwen, kerken en musea, zoals het Le Corbusier- en verschillende horloge- en klokkenmusea zijn veelal ook hier gevestigd. Het is een studentenstad, dus een avond stappen is zeker aan te raden, al moet je wel weten waar je moet zijn. Voor elk is er wat wils: Van de traditionele bruine kroegen tot moderne disco’s en livebands in opgeknapte industriële panden. Het nachtleven is actief en bruisend. Maar ook voor de liefhebbers van andere culturele evenementen, zoals opera, ballet en theater is er meer dan genoeg te doen. In de geschiedenis zijn dan ook veel prominenten op het gebied van cultuur, wetenschap en politiek voor korte of langere tijd in Zurich verbleven, waardoor de stad een cultuurrijk portfolio heeft opgebouwd. De stad heeft niet voor niets de bijnaam Downtown Switzerland.

In de zomer kan het goed warm worden en is wel de mooiste tijd om de Zurich te bezoeken. Zoek in dat geval je toevlucht in een van de vele mogelijkheden om verkoeling te zoeken aan of in het meer. Het water is door de diepte van het meer vaak koud en verfrissend tot laat in de zomer. Een boottocht is ook zeker aan te raden, want vanaf het meer terugkijken naar de stad met de prachtige besneeuwde bergtoppen als achtergrond is iets om nooit meer te vergeten. 

Overal waar je je begeeft in de stad merk je de hoge mate van levenskwalitiet. Mensen lijken minder gehaast dan hier, nemen de tijd en zijn bijzonder vriendelijk. Je voelt je welkom en dat begint een zeldzaam gevoel te worden in de westerse samenleveing. Misschien komt het door de rustgevende karakter van de bergen, de lucht, of het bestuur en de handhaving. Of gewoon omdat de meesten genoeg geld te besteden hebben om geen bloedhaast meer te hebben. 

Tags: , , , , , , , ,