MENU

Echte mannen in beeld

Birgit Schuurman schaars gekleed op Parade

juli 19, 2013 reageren (0) Views: 944 Life redactie blvd

Parahawking : in de lucht met roofvogels

Als je als paraglider de sprong in het letterlijke diepe maakt kom je als het ware terecht in een nieuw, onbekend domein: het territorium van ‘the birds of prey’. Nu moet je je voorstellen dat een krachtige roofvogel jou daadwerkelijk begeleidt door de lucht, laat zien waar je heen moet vliegen en weet waar de opstijgende luchstromen zich bevinden zodat jij ultiem kan genieten van de lucht om je heen. 

Dit is de essentie van Parahawking, een extreme sport die is bedacht door sportieveling Scott Mason in het gebied van Pokhara, Nepal. Hij legt uit hoe hij op dit idee kwam:

“I was a falconer/bird trainer first and foremost. I learned to fly simply so I could fly with the black kite chicks that we had rescued in Nepal when I was on my travels. Parahawking was a concept and word that was made up after a few too many beers with my paragliding instructor.”

In Nepal zijn op dit moment 22 organisaties die zich richten op paragliden. Dit gegeven maakt Nepal het meest actieve land voor de extreme sport. Waarom? Het klimaat is er aangenaam, het uitzicht over het Himalaya-gebergte is adembemend te noemen en er is een constante stroom van avontuurlijke toeristen. 

Parahawking is in vele opzichten hetzelfde als normaal paragliden. Alleen nu vliegt er een roofvogel mee die de luchtstromingen perfect weet aan te voelen. Hij begeleidt als het ware de paragliders in ruil voor voedsel in de vorm van vlees. 

Nepal heeft meer dan 80 verschillende roofvogels, helaas zijn ook hier weer bepaalde soorten bijna uitgestorven. het Mason Parahawking Project zet zich in om deze soorten te behouden. Met het geld wat het project ophaalt willen ze een voedingslocatie maken voor de bijna uitgestorven diersoorten en hier een touristische attractie van maken. Alle vogels uit het parahawking team zijn ooit gered uit slechte situaties, zo is er één vogel ooit gered uit een klein kooitje toen hij er slecht aan toe was. Over de laatste jaren hebben ze meer dan 70 vogels gered. 

 Thanks to parahawking.com 

Tags: