MENU

The One & Only Hayman Island resort

BLVD x Star Clippers

juni 30, 2014 reageren (0) Views: 930 Travel redactie blvd

BLVD Gaat Met Diageo Op Whisky-tour!

De wieken van de helikopter beginnen steeds harder rond te draaien, enkele fracties later vliegen we door de Schotse Hooglanden, langs de prachtige bergen en over het water. Op naar drie destileerderijen waar whisky nog op ambachtelijke wijze wordt gefabriceerd. Een wonderschoon moment voor alle genodigden. Drie dagen zijn wij te gast in Schotland én we overnachten in het unieke Druimmuir Castle te Speyside. Het Walhalla van de whisky, daar zijn we beland. 

In deze drie dagen bezoeken we drie verschillende destileerderijen:  

Royal Lochnagar: Royal Lochnagar is een van de kleinste distilleerderijen in de Classic Malts Selection. Deze distilleerderij gebruikt nog altijd dezelfde traditionele technieken (waaronder een open ‘mashkuip’) als bij zijn ontstaan. De traditionele destilleerderij is gelegen aan de oever van de rivier Dee in de East Highlands en is de perfecte plek om te ontdekken hoe Schotse whisky wordt gemaakt en gedronken. Een rondleiding en een degustatie leren u hoe smaken worden gecreëerd en welke positieve en negatieve effecten het hout van vaten kan hebben.

Talisker: Dit is de enige destilleerderij op het eiland Skye en ligt aan de oever van Loch Harport met prachtig uitzicht op het gebergte Black Cuillin. Al ruim 175 jaar is het distillatieproces hier hetzelfde. De distilleerderij maakt nog steeds gebruik van worm tubs als koeltechniek die traditioneel in alle distilleerderijen werden gebruikt, maar nu vrij zeldzaam zijn. Om aan te tonen hoe malt-meesters de smaken ontwikkelen zal naast een rondleiding ook een degustatie plaatsvinden.

Glen Ord: Deze destilleerderij bevindt zich aan de rand van de Black Isle in het westen Highlands van Inverness en is een van de oudste in Schotland. Glen Ord is de thuisbasis van de bekende whisky The Singleton of Glen Ord die maar op bepaalde markten te verkrijgen is (in Europa enkel in de shop van de distilleerderij). Deze whisky wordt langer gefermenteerd en langzamer gedistilleerd dan de whisky van veel concurrenten wat zorgt voor zijn zachtheid en diepe smaak.

Tijdens deze korte persreis introduceerde The Singleton of Dufftown twee heerlijke whisky’s: the Tailfire en de Sunray. Twee toegankelijke whisky’s die ideaal zijn voor mensen die nieuwsgierig zijn naar whisky’s én niet gelijk willen in stappen in de allerzwaarste categorie qua whisky’s.

Donald Colville, Diageo Global Whisky Ambassador: “Natuurlijk lenen deze nieuwe creaties zich uitstekend om puur van te genieten, the traditional way. Maar door de verrassende smaakaccenten en opmerkelijke zachtheid en toegankelijkheid zijn deze whiskies ook perfect om ook op andere manieren en momenten van te genieten; als mix of cocktail, als begeleiding van passende gerechten of na de maaltijd met een goed stuk chocolade.

 

Tags: