MENU

Moederdag: maak het zelf, net als vroeger

bescherm

Bescherm je laptop als een pro

Drone

mei 12, 2019 reageren (3) Views: 1567 Gadgets Joyce Veltman

Drones: de verplichte regels en het nodige onderhoud

Technologie is een prachtige uitvinding. Een waar we in ons huidige leven haast niet meer zonder kunnen. Als we nadenken over hoe hard de technologie de afgelopen jaren is gegroeid en hoeveel er in de tussentijd dan ook is uitgevonden als we het hebben over de nieuwste gadgets, is dat bizar. Mensen uit een aantal generaties geleden hadden ons voor gek verklaard als we hen zouden vertellen wat we nu weten. Ze hadden ons nooit geloofd. Toch is het ‘onmogelijke’ mogelijk geworden. Van mobiele telefoons tot aan 4D bioscopen en van zelf parkerende auto’s tot aan drones. In dit artikel gaan we het hebben over de laatst genoemde: drones.

Vandaag de dag zijn drones ontzettend populair. Niet alleen worden ze ingezet voor zakelijk gebruik om bijvoorbeeld de veiligheid te bevorderen of om betere content te kunnen maken voor je bedrijf, ook zijn er veel drone eigenaren die het gebruiken voor hun hobby. Zo kun je er bijvoorbeeld de prachtigste filmpjes mee maken of de perfecte vakantiefoto’s schieten. Het hebben van een drone kent helaas wel veel regels en nodig onderhoud.

Welke regels zijn eraan verbonden?

Het vliegen met een drone is aan regels gebonden. De wetgevers maken strikt onderscheid tussen zakelijk en recreatief gebruik van drones. Bij zakelijk gebruik moeten zowel de drone als de piloot gecertificeerd zijn en moeten vergunningen en vrijstellingen worden aangevraagd. Mensen die een drone kopen en gebruiken als hobby vallen onder de regels van modelvliegen. Helaas kennen veel hobby piloten deze regels niet (goed), of houden zich er niet aan.

We hebben de regels voor het recreatief vliegen met een drone even kort voor je uitgeschreven:

1. De uitvoering van de vlucht mag (direct of indirect) geen zakelijk doel dienen.
2. Er mag met de drone alleen in luchtvaart gebied klasse G gevlogen worden.
3. Er mag met een drone niet boven aaneengesloten bebouwing, vaartuigen, voertuigen, wegen, havengebieden, industriegebieden en door de mens aangelegde bouw/kunstwerken gevlogen worden.
4. De drone mag tot een hoogte van max. 120 meter vliegen.
5. De drone moet tijdens de hele vlucht in zicht van de bestuurder blijven, ook als de verbinding tussen drone en afstandsbediening verbreekt.
6. De drone mag niet binnen een straal van 3 km rondom een ongecontroleerde luchthaven vliegen.
7. Je mag van een kwartier voor zonsopgang tot een kwartier na zonsondergang vliegen.
8. Je mag geen (nesten van) beschermde dieren en dergelijke verstoren, zeker niet in het broedseizoen.
9. Je mag niets aan de drone binden of hangen.
10. Je mag zonder zendvergunning geen zenders gebruiken die met te veel vermogen en/of niet openbare frequenties gebruik maken.

Naast deze lijst van regels, is er ook nog een nog langere lijst met vrijblijvende en goedbedoelde tips. Deze zullen we je voor nu even besparen.

Onderhoud

Het is van groot belang dat drone eigenaren hun drones goed onderhouden. Je wil niet dat je drone uit de lucht valt door nalatigheid in onderhoud. Als dit het geval is, ben je namelijk ook nog eens onverzekerd. Een verantwoordelijk hobbyist doet dan ook iedere keer voordat hij zijn projectiel de lucht in stuurt een flight check, verbouwt zijn drone op een verantwoorde wijze en doet regelmatig aan preventief onderhoud.

Bij een pre-flight check wordt de drone van buiten af gecontroleerd op beschadigingen, breuken, los zittende onderdelen, de LED lampjes (als die er zijn), etc. Het is ook zeker verstandig om na iedere 10 tot 15 vluchten de drone open te schroeven en te kijken of je dingen in het binnenwerk van de drone ziet die niet goed zijn. Zo hoor je bijvoorbeeld geen schroei/brandplekken te zien en alle kabeltjes en doosjes moeten nog steeds goed vast zitten. Het merendeel van de hobby drone gebruikers maakt gebruik van Firmware. Je doet er goed aan om de firmware van de onderdelen regelmatig (eens per 6 tot 8 weken) te controleren/upgraden, omdat er met de updates vaak fouten opgelost worden.

Mocht je dus overwegen een drone te kopen, houd dan deze regels en het feit dat de drone moet worden onderhouden in je achterhoofd.

Tags: , , , ,