MENU

Ooit gehoord van een City Spa?

Jouw vrijmibo op het stadsstrand van Amsterdam

mei 18, 2019 reageren (4) Views: 1144 Life Joyce Veltman

Wereld Whisky Dag: succes zit hem in het blenden

Whisky liefhebbers opgelet! Vandaag is het Wereld Whisky Dag, als echte whiskydrinker kun je deze natuurlijk niet doorkomen zonder een glaasje whisky te proosten. Sinds 2012 wordt Wereld Whisky Dag elke derde zaterdag van mei gevierd. Deze dag is in het leven geroepen om voornamelijk de Schotse whisky te eren, maar uiteraard is alle whisky welkom. 

Wat je moet weten over whisky

Voor degenen die nooit whisky drinken, of voor degenen die het wel drinken, maar er verder niet veel verstand van hebben leggen we allereerst graag wat meer uit over whisky. Whisky (oorspronkelijk whiksy) is een alcoholische drank die gedistilleerd is uit gegist graanbeslag en gerijpt is op houten vaten. De naam stamt af van de Iers-Gaelische en Schots-Gaelische woorden ‘fuisce’. Wat levenswater betekent.

Van het graan wordt een beslag gemaakt, waarna je het moet laten gisten. Hierdoor worden de suikers in het beslag omgezet naar alcohol. De vloeistof die hieruit ontstaat bevat 7,5% alcohol. Na het complete destilleringsproces bevat de uiteindelijke vloeistof maar liefst 65% alcohol! Dit moet vervolgens voor een bepaalde tijd rijpen in eikenhouten vaten.

Alle soorten en maten

Er zijn een heleboel verschillende soorten. Denk bijvoorbeeld aan grain (elke graansoort), malt (enkel gemoute gerst), blended (gemengde grain en malt), blended malt (mengsel van verschillende distilleerderijen) en de single malt (uit een destilleerderij). De bekendste soorten whisky komen uit Schotland en Ierland. Schotse whisky heeft een typische rooksmaak. Ierse whisky wordt met een ander soort proces gemakt, waardoor deze juist geen rooksmaak heeft. Amerikaanse whisky wordt ook wel bourbon genoemd.

‘Succes is a blend’

Een welbekend whiskymerk is Chivas Regal. Een whisky met een rijk, luxueus en overvloedig karakter, waarvan het hart wordt gevormd door de single malt. Volgens Chivas is succes niet maar één ding, succes is een blend. Een mix van wie we zijn, wat we doen en waar we heen willen. Het zijn verschillende karaktereigenschappen, wensen, smaken en voorkeuren die perfect met elkaar blenden. Mooie momenten en dieptepunten, zegeningen en mislukkingen, vol gas, maar ook onderuitgaan en alles daar tussenin. De combinatie van je unieke kwaliteiten maakt wie je bent.

Chivas gelooft in een mix van ambitie en vrijgevigheid en het gebruik van succes om de levens van anderen te verrijken en dat als we samenwerken, we grootse dingen kunnen bereiken. Johnny de Mol werd dan ook het trotse gezicht voor hun blend voor het komende jaar. Een man die zijn roem inzette voor het grotere goed in plaats van persoonlijk gewin en de harten won van velen dankzij zijn sympathieke en gedurfde programma’s. De man die Johnny heet en Chivas als zijn favoriete whisky bestempelt.

Johnny’s Blend

Graag introduceren wij Johnny’s Blend. Gebruik de ingrediënten om ook jouw eigen blend te creëren!

• Inclusief, floral: sociaal, sympathiek en vriendelijk. Deze zoete grain whisky maakt de blend van Chivas zijdezacht, doordat hij moeiteloos alle smaken met elkaar verbindt.

• Vrolijk, fruity: met zijn uitgesproken karakter voegt deze single malt whisky de frisse en elegante smaken van peer en appel toe aan deze blend.

• Levendig, citrus: met een frissen persoonlijkheid geeft deze single malt whisky een subtiele citrus smaak aan de blend.

• Zachtaardig, creamy: hij is weelderig en wellustig. Deze single malt whisky smelt op je tong.

• Robuust, smoky: hij heeft ook een donkere kant, dus wees bescheiden. Deze rokerige en turfachtige whisky geeft de blend van Chivas een rauw randje. Mits je niet meer dan 5 tot 10 ml toevoegt.

Tags: , , ,