MENU

Ontdek het event: KUNST IS FISSA 

Festival inspiratie: Vunzige Deuntjes Festival

juli 2, 2019 Reageren (1) Views: 1038 Events Djoy Boer

Een gezond festival: Healthy Fest Weekend

Een heel weekend vol waarin je alle trends op het gebied van sport, mind en good food met je liefste vrienden ervaart, dat klinkt voor velen onder ons als een droom! Ontelbaar veel leuke activiteiten waaronder sportieve workouts, ontspanningssessies, swingende danslessen en inspirerende lezingen waar je uit kan kiezen om je weekend mee te vullen. Ook zijn er verschillende marktkramen en foodtrucks en kan je een dansje wagen tijdens de live muziek avonden (als je nog op je benen kan staan na al dat sporten!). Wat je ook wil doen, jij stelt je eigen programma samen en geloof ons, er is voor iedereen wat wils!

Tijdens dit inspirerende, maar ook uitdagende, weekend mochten wij ervaren hoe onze persoonlijke batterij weer werd opgeladen op sociaal, lichamelijk en geestelijk vlak. Een echte break for your mind and boost for your body! 

Ademhalinexpert: Kasper v/d Meulen

De begeleiding van het Healthy Fest weekend is elk jaar door de beste sport- en mind instructeurs en voedingsdeskundigen. Onder hen was dit jaar ook Kasper van der Meulen! Hij heeft zich gestort op een work-out geven die zich richtte op ademhaling voor betere prestaties en herstel, maar ook op lezingen over het biohacken van je focus. Wij mochten hem wat vragen stellen!

Je hebt een boek geschreven, Mindlift, wat is jouw ultieme doel van dit boek?

Mijn voornaamste doel was om bestaande wijsheden, ervaringen en wetenschappelijke inzichten te combineren in een zo eenvoudig mogelijke handleiding. Niet om iets geniaals literairs te produceren, maar om iets aan de wereld te geven waarmee mensen kunnen denken “hey als het zo uitgelegd staat dan kan ik er wat mee”. Als de lezer er slechts 1 inzicht uit haalt dat zich praktisch vertaalt naar een hogere levenskwaliteit dan is mijn doel behaald.

Hoe belangrijk is het dat mensen mentaal fit zijn?

Mentale fitness is net zo belangrijk als fysieke fitness. Sterker nog, ik denk dat er niet echt een verschil is. Mentale fitness gaat over het vermogen om je aandacht te sturen, bewuste keuzes te maken en je ingebouwde vermogens te laten schijnen. De meeste mensen hebben echter niet geleerd dat hun mentale vermogens zoals creativiteit, concentratie, leervermogen, geluk, zelfliefde etc. ontwikkeld kunnen worden door bewuste training. Het zijn een soort mentale spieren die je kunt versterken met oefening.

Hoe kunnen mensen volgens jou de gezondste en sterkste versie van zichzelf worden?

Door de eerste stap te zetten. En volgens mij is die eerste stap altijd gegrond in zelfbewustzijn en nieuwsgierigheid. Zelfbewustzijn is het vermogen om jezelf te beschouwen en eerlijk te zijn naar wat je nodig hebt. Nieuwsgierigheid is het vermogen om op een liefdevolle manier jezelf de vraag te stellen “waar wil ik heen, wat heb ik nodig?”. De combinatie van die twee dingen geeft al snel helder aan wat de eerste stap is. Als die stap eenmaal gezet is, is het een kwestie van door blijven gaan en steeds weer die vraag durven stellen. Zo kun je dicht bij jezelf blijven, en dat is vaak verdraaid lastig in deze moderne wereld vol met adviezen en meningen van anderen.

Je wordt ook wel omschreven als een zogeheten ‘biohacker’, wat is dat precies?

Biohacking is een systematische manier om je leefstijl te optimaliseren met behulp van wetenschap, technologie en de natuur. Als biohacker beschouw je jezelf als een biologisch systeem en probeer je die biologie zo goed mogelijk te begrijpen en doorgronden. Vervolgens ga je een klein experimentje aan met jezelf om te kijken of de resultaten in je leven verbeteren. Op basis van de uitkomst van je experiment weet je wat je er aan hebt en kun je weer bijstellen. Dit kan toegepast worden op voeding, slaap, mindset, focus, relaties, geluk etc. etc.

Het voordeel van deze manier van werken is dat je zelfsturend bent en dus steeds beter begrijpt hoe je eigen systeem werkt en hoe je het kunt beïnvloeden. Je bent dan dus minder afhankelijk van gezondheidshypes of rages. Met behulp van wetenschap, zelfonderzoek, experts en andere biohackers geef je sturing aan je eigen pad.

Als jij mensen een gouden tip zou mogen meegeven, welke tip zou dat dan zijn?

Hou van jezelf. Wanneer je al die health en fitness dingen doet vanuit het gevoel dat er iets mis met je iets of dat je niet goed genoeg bent dan gaat de lol er snel af. Wat je oefent is waar je beter in wordt. Als je bijvoorbeeld sport en gezonde voeding toepast om jezelf af te straffen, dan word je door al die gezonde dingen dus ook beter in jezelf afstraffen. Wanneer je deze dingen doet vanuit plezier, nieuwsgierigheid en het vertrouwen dat je goed genoeg bent, dan is het pad van leefstijl optimalisatie een feestje.

Als hij geen echte inspiratiebron is weten wij het ook niet meer. Wij nemen in ieder geval deze positieve vibe van Kasper zeker met ons mee. Haal plezier uit alles wat je doet, en nogmaals, hou van jezelf!

Healthy Fest Weekend 2019 was uitverkocht, maar je kunt je al wel voorinschrijven voor het vijfjarig jubileum van Healthy Fest Weekend in 2020. Het doel van Healthy Fest Weekend is dat je een heel weekend lang bezig kunt zijn met jezelf en nieuwe sporten ontdekken, lezingen en workshops volgen, lekker eten en drinken en genieten van muziek. Je kunt zelf beslissen of je een heel actief en vol programma wilt, of je kunt de focus leggen op ontspanning met leuke lessen, lezingen en workshops afgewisseld met lekker eten en drinken, en een boek lezen in het zonnetje. Ontspanning, inspanning en gezelligheid met je vrienden staan centraal. Kijk voor meer informatie op www.healhtyfest.nl.