MENU

Cancel je dinerplannen: Truffelweekend bij Spaghetteria!

Sporten, zo maak je er een feestje van!

Wijn

september 22, 2019 reageren (3) Views: 1819 Events Joyce Veltman

Ontkurken bij de oogstfeesten van het noordelijk halfrond

Echte wijnliefhebbers moeten volgend weekend vrijhouden, ja je leest het goed, moeten! Van 27 t/m 29 december vindt namelijk de zesde editie van het Amsterdam Wine Festival plaats bij het Westergasfabrieksterrijn. Als jouw liefde voor wijn groot is, mag je dit niet missen. Het is het grootste wijnfestival van Nederland waar de oogstfeesten van het noordelijk halfrond gevierd worden en waar duizenden bezoekers uit binnen- en buitenland de meest verrukkelijke wijnen zullen komen proeven.

Deze zesde editie van het festival zal staan voor nog meer wijneducatie, workshops en duurzaamheid als nooit tevoren. Het belangrijkste van alles is uiteraard dat je er kunt genieten van de meest bijzondere wijnen in combinatie met overheerlijke culinaire hoogstandjes.

Andere opzet en meer innovatie

Medeorganisator Ivar Beukeboom: ‘’Met de komende editie willen wij onze gasten een nieuwe beleving geven. Uit onze enquête bleek dat het festival met 4,5 uit 5 punten gewaardeerd wordt. Daar zijn wij zeer trots op, maar de uitdaging is om dat niveau vast te houden en te overtreffen. Wij willen de harten van de liefhebbers sneller laten kloppen en daarom worden er veel innovatieve elementen toegevoegd. Om te beginnen wordt er een volledig andere opzet in de Gashouder gecreëerd, waarbij de wijncultuur van de landen Frankrijk, Spanje, Italië, Duitsland, Portugal, Verenigde Staten, maar ook wijnlanden uit Oost-Europa en het midden oosten op unieke wijze gepresenteerd wordt.’’

Schakel al je zintuigen in

Met een festivalterrein van maar liefst 5.000 vierkante meter kunnen bezoekers op ontdekkingsreis. En een ontdekkingsreis is het dan ook zeker! Er is onder andere geïnvesteerd op het gebied van wijneducatie. Er wordt deze editie meer de diepte ingegaan dan voorgaande edities. Naast de populaire workshops kun je dit keer ook je kennis verbreden in de ‘Room of Sensens’. Door de combinatie van ruiken, proeven, voelen, zien en horen in een futuristische omgeving, worden alle zintuigen geprikkeld. Op deze manier kun je de wijn in zijn totaliteit ervaren.

Daarnaast is er ook geïnvesteerd op het gebied van duurzaamheid. Plastic was al taboe en het bekende wijnpaspoort gaat zijn digitale intrede maken, waardoor papieren drukwerk overboden wordt. Ook vindt er iedere dag een wijnveiling plaats voor het goede doel in samenwerking met Mastercard en het World Food Program.

Grote wijnmakers en streetchefs

De grote internationale wijnmakers vliegen naar Amsterdam om het festival bij te wonen. Zij geven speciale masterclasses in het Leidinghuis en staan tevens in de landenpaviljoens gasten uitgebreid te woord over de nog niet eerder getoonde wijnen uit eigen vat. Naast het proeven van de heerlijke wijnen, krijg je ook de lekkerste culinaire hoogstandjes voorgeschoteld. Zo staan er verschillende streetchefs uit binnen- en buitenland op het Klönneplein. Grill koning Jort Althuizen heeft zijn eigen BBQ-sectie waar de American Dream tot uitvoer komt in het eten. Voor de rest een weldaad aan verrukkelijke oesters wordt het geheel chique afgetopt met kaviaar bij de Bollinger Champagne stand.

Nadat er een paar wijntjes in zitten, kun je je lekker uitleven op de dansvloer en de dag goed afsluiten. De nieuwe opzet leent zich uitstekend voor akoestische muziek, fijne DJ-tunes en dans. Overdag zijn er vele wijnquizzen en kun je zelfs druivenstampen op het hoofdpodium met de huissomelier: Lendl Mijnhijmer, benoemd tot beste sommelier van Nederland en werkzaam bij Bougainville.

Top 10 wijnen

Oprichters Ivar Beukeboom en Sebastiaan van Erne tippen hun top tien wijnen (in willekeurige volgorde) uit Euroopa, Noord-Afrika, het Midden-Oosten en Noord-Amerka:

1. Le Nez Viognier – Languedoc, Frankrijk
Drink bij: varkensvlees, rijke vis (zoals zalm en tonijn), pittig eten of gevogelte

2. Kolkha Mtsvane – Georgië
Drink bij: witvis of zalm

3. Fontanelle Chardonnay – Toscane, Italië
Drink bij: kan bij de hele maaltijd, maar vooral lekker bij voorgerechten met vis of vlees

4. Grillo Cavallo Delle Fate – Sicilië, Italië
Drink als lekker aperitief, met gegrilde vis, gerookte kip of zachte schimmelkaas

5. Kendall Jackson Vitner’s Reserve Chardonnay – Californie, VS
Drink bij: rijke vis, gerookte paling, wit vlees of romige kaas Rood

6. Kolkha Saperavi – Georgië
Drink bij: vlees, wild of krachtige kaas

7. Barolo ‘Serralunga d’Alba’ – Piemonte, Italië
Drink bij: vleesgerechten of krachtige kaas

8. Organic Primitivo ‘Pietra’ – Puglia, Italië
Drink bij: vleesgerechten en rijpe kazen Rosé

9. Bollinger Rosé Champagne – Champagne, Frankrijk
Drink bij: kreeft, zalm, niet al te pittige Aziatische gerechten, gebak Port

10. Tawny Port – Porto, Portugal
Drink als cocktail met rietsuiker, ijsblokjes en sinaasappel

Ga naar www.amsterdamwinefestival.nl voor meer informatie en tickets en proef al deze wijnen in levende lijve, proost!

Tags: , , , ,