MENU

Aston Martin Works 60th Anniversary

Aegon 6,5 jaar trotse hoofdsponsor van héél Ajax

december 16, 2014 reageren (0) Views: 1008 Life Redactie BLVD

BLVD checkt: Philips Shavers (deel 1)

Op een druilerige donderdag reisde BLVD Man af naar het verre Zuiden, Eindhoven om hier één van de meest indrukwekkende én interessante tentoonstellingen van dit moment te ervaren. Tenminste, als je een man bent en interesse hebt in de historie van scheerapparaten. Van Koninklijke Philips N.V welteverstaan. Een kleine tentoonstelling die boeit én je zal laten beseffen hoe trots we mogen zijn op dit onwaarschijnlijk grote elektronicaconcern. Niet alleen qua scheerapparaten, maar ook op het gebied van lampen en medische apparatuur. De innovaties, de geschiedenis én waar Philips anno 2014 staat. 75 Jaar Philips Shavers. Bijzonder.

Alexandre Horowitz 
Ik spreek in de ochtend af met Mark Grispen, manager communications van het Philips museum. Na een kort, gezellige bakje koffie (we zijn per slot van rekening in Eindhoven), begeven we ons naar de tentoonstelling. We starten in het jaar 1930, het jaar waarin mannen nog niet gewend waren aan het scheren met de technologieën van vandaag de dag. Men scheerde nog droog. In 1929 werkte een zekere Alexandre Horowitz bij Philips, de Nederlandse ingenieur was de man die op zoek ging naar andere mogelijkheden van scheren. In 1937 raakte hij geïnspireerd door de Amerikaanse manier van scheren, de manier van de Firma Schick, die met een systeem van heen en weer gaande mesjes werkte. Horowitz ging hiermee aan de slag totdat hij in 1939, samen met Philips, een compleet ander basissysteem voor scheren kon presenteren aan het Nederlandse publiek. De roterende mesjes, die hij had ontwikkeld, zorgde voor veel positieve controverse. De voorloper van de hedendaagse Philips Shaver is geboren.

Screen Shot 2014-12-16 at 1.29.55 PM

De eerste shavers
De eerste apparaten werden toentertijd in Eindhoven ontwikkeld en geproduceerd op het complex Strijp S. Het grote succes liet daarna niet meer lang op zich wachten. Het was in de jaren vijftig toen Philips de Europese markt wist te veroveren, niet lang hierna werd ook de Amerikaanse markt aangeboord, wederom met succes. De productie van Philips verhuisde daardoor naar Drachten waar ze -het productie-en innovatiecentrum- heden ten dage nog steeds gevestigd zijn. Het design van de shavers gebeurt vanuit Amsterdam.

1947-1955
Philips lanceerde, na de in 1947 gelanceerde ‘staalbaard’, de ivoorkleurige ‘muis’. Hierop volgde al snel ‘het eitje’. Dit excentrieke model had een scheerkop die haaks op de huid stond, hierdoor kon the shaver gemakkelijker gebruikt worden. Het ‘eitje’ verschilde in die tijd nogal met de concurrentie waarvan de apparaten juist gestroomlijnd en strak waren. Deze shavers deed het – in tegenstelling tot de ‘staalbaard’ goed op de Amerikaanse markt. In 1951 ontwikkelde Philips het revolutionaire tweekopsapparaat, een shaver met dubbele scheerhoofden.


Comfort 

De jaren die hierop volgden zouden in het teken staan van innovaties op het gebied van scheercomfort, dit in samenwerking met een gebruiksvriendelijk reinigingssysteem én ‘zwevende’ scheerkoppen. Deze scheerkoppen bevorderden het scheren omdat de contouren in het gezicht beter gevolgd konden worden. Hierbij kwamen betere scheerkappen zodat baardharen gemakkelijker opgevangen konden worden. Ook kwam de ontwikkeling van de tondeuse die de bakkebaarden binnen mum van tijd perfect geschoren kreeg. Eind jaren ’70 stond Philips in de markt als een grootheerser op het gebied van scheren. Niet alleen in de Nederlandse, maar ook in de buitenlandse markt. Een merk -nogmaals- om trots op te zijn.

Vrijdag deel 2.

www.philips-museum.com
Beeld: Philips Museum
Video: Philips

Tags: ,