MENU

Mexico: eilandje hoppen, hop naar Isla Holbox

Mexico: Zoveel meer in Mérida (by night)

januari 24, 2020 Reageren (1) Views: 1834 Travel Larissa Hendriks

Mexico: van de hoofdgod naar de zonnegod

Wanneer je op rondreis gaat door Mexico wil je zoveel mogelijk zien. Daarom propten wij genoeg bezienswaardigheden voor twee dagen in één dag. Twee voor de prijs van een, zet die bakken koffie maar alvast klaar.

Vanuit Isla Holbox reden we door naar een nieuwe bestemming in onze rondreis door Mexico: Mérida. Onderweg kwamen we al langs een aantal bezienswaardigheden, deze willen wij natuurlijk direct meepakken; eerste boot it is! Met een vroeg wekkertje pakten we de eerste boot om 05:00, kort nachtje gehad, lange dag te gaan.

Kukulkan, ofwel: gevederde slang

Onderweg van Isla Holbox naar de tempel Chichén Itzá rijd je een andere tijdzone in. Wat goed uitkomt als je deze Maya ruïne wil bezoeken. Al bij openingstijd staat er een gigantische rij voor de ingang, wees er dus of voor openingstijd (08:00) of aan het einde van de dag.

 

Chichén Itzá is gebouwd ter ere van Kukulkan, de hoofdgod van de Maya’s die in dit gebied van Mexico leefden. Kukulkan is een slang met een huid van veren. De Spanjaarden konden niet begrijpen dat de Maya’s een slang vereerden, de slang betekenden in hun religie juist de duivel. Zo ontstond een religieuze oorlog waar veel Maya tempels bij ten onder gegaan zijn. Chichén Itzá staat nog als een parel en is hierdoor een van de best bezochte Maya tempels.

Het gele authentieke stadje

Wil je een authentiek en traditioneel stadje bezoeken? Dan is Izamal een plekje die je niet mag overslaan. Lokale bewoners op straat, weinig toerisme en nog veel cultuur om te ontdekken. Izamal is een belangrijke stad voor de Maya’s. De stad is gewijd aan Itzamna, de zoon van Hunapku (de god van de goden), en zonnegod Kinich. Een deel van de bevolking is nog steeds van Maya-afkomst.

Wanneer je de Maya-cultuur wil proeven zit je hier dus goed. De grootste piramide voor de zonnegod, Kinich Kak Moo, kan je hier bezoeken en zelfs beklimmen. Pal naast de piramide vind je restaurant Kinich, om letterlijk de cultuur te proeven. Hier koken ze naar de recepten van grootouders, van generatie op generatie doorgegeven, traditioneler vind je het niet!

Eindelijk in Mérida

Het is een lange weg, maar je ziet een hoop in één dag. Gelukkig was daar, eenmaal in Mérida aangekomen, het Hacienda Santa Cruz Resort. Met een hangmatje aan een cenote en een luxe hotelkamer was de rust wedergevonden…

Mocht je ooit bij Hacienda Santa Cruz Resort verblijven, schuif dan zeker aan bij het ontbijt. Hier bestel je de gezondste en lekkerste gerechten van de kaart. Denk aan verse sapjes, gezonde omeletten en nog veel meer om van te smullen. Een goede start van je dag, vooral wanneer je een tripje naar Rio Lagartos op de planning hebt staan.

 

Storm op zee

Ongeveer zo’n 25 dagen per jaar heeft het plekje Rio Lagartos slecht weer. Een grote kans dus dat jij wel mooi weer hebt hier, wij hadden echter precies een van die 25 dagen te pakken. Desondanks hebben we een prachtig avontuur beleefd hier met Rio Lagartos Adventures, een mooie excursie geregeld door RED Explorer. Met een gids die bizar veel wist te vertellen over de natuur en dieren, kregen we het gehele plaatje van de omgeving mee. Waarom zijn flamingo’s roze? Hoe zien de eitjes van een snoek eruit? Wat smeerden de Maya’s vroeger op zich ter bescherming van de zon?

  

Do you want to play with the pelicans?

Al met al een geweldige ervaring die je niet wil missen. Lekker in de natuur en wie weet spot jij met mooi weer nog een krokodil ook! Met slecht weer is deze kans dus helaas niet aanwezig, maar ze waren er wel, al zagen we ze niet.