MENU

Is een cruise voor gepensioneerden? Hell no!

Mexico: eilandje hoppen, hop naar Isla Holbox

januari 15, 2020 reageren (3) Views: 977 Travel Larissa Hendriks

Extremadura, een hidden treasure in Spanje

Extremadura, een hidden treasure in Spanje. Dit noordelijke gebied brengt zoveel diversiteit met zich mee, het zou zonde zijn om deze niet allemaal op te zoeken. Daarom in dit artikel de hotspots en hoogtepuntjes voor in een reis door Extremadura.

Spanje had altijd al een plekje veroverd in mijn hart, tijdens de reis door Extremadura viel ik alleen nog maar meer voor deze bestemming. Prachtig groene gebieden, heerlijke dorpjes om rond te slenteren en uiteraard de passie voor eten…

Dorpjes om bij weg te dromen

Breng een bezoekje aan Jerez de los Caballeros, een prachtig dorpje om rond te slenteren en bij weg te dromen. Verschillende kerkjes vol geschiedenis, en in een van deze kerkjes kan je lunchen! Hoe uniek is dat? Bij La Ermita restaurant bestel je overheerlijke tapas terwijl je midden in de kerk aan een tafeltje zit. Proost op jou, Jezus.

 

De hoofdstad van Extremadura, zeker niet te vergeten: Mérida. Een stadswandeling brengt je al helemaal in een heerlijk Spaanse sfeer. Gedurende de dag is het een aanrader de Romeinse theaters van de stad te bezoeken: Anfiteatro Romano en Teatro Romano, de schoonheid zal je verbluffen. Het amfitheater werd back in the days gebruikt voor gladiatorengevechten. Er was wel plek voor ongeveer 14.000 bezoekers. Nog mooier behouden gebleven is het Romeins Theater. Minder plekjes (ruim 6.000), maar wel prachtig intact en wordt nog steeds gebruikt voor het jaarlijkse theaterfestival van Mérida.

Cáceres is sinds de oudheid een middelpunt geweest van vele rassen en culturen. Het is een studentenstad, als Utrecht, je vindt gezelligheid overal. Trek er in de avond vooral op uit, maar je weet wat ze zeggen: bij nacht een man, bij dag een man. Er is genoeg te ontdekken in dit stadje. Kom je dit standbeeld tegen? Geef de arme man dan even een voetmassage, hij staat de hele dag op blote voeten en het brengt jou geluk!

In het dorpje Trujillo is het net alsof de tijd stil heeft gestaan. Dit dorpje heeft weer een eigen charme, vol geschiedenis, authentieke pleintjes, knusse restaurantjes en prettige cultuur. De bevolking leeft heel anders dan je gewend bent, zo mag je geen foto’s maken in een plaatselijk supermarktje. De angst leeft hier nog dat dan bijvoorbeeld de zorgvuldig bedachte indeling gestolen wordt en zij concurrenten erbij krijgen. Nee is nee, wat van de baas niet mag, wordt niets op ingebracht.

  

Jamón Ibérico, de beste

Extremadura is een van de eerste producenten van Jamón Ibérico (ham afkomstig van Iberische varkens). De eerste; de beste, zeggen ze wel eens. In dit gebied weten ze de beste plakjes op tafel te zetten. Dit is te verklaren, het gebied heeft een hoge ecologische waarde, met een idyllisch klimaat, zoetere eikels en steeneiken en kurkeikenbossen, perfecte elementen voor de Iberische varkens om te leven. Voor de varkens onder ons: eikeltjes bier is voor jullie te verkrijgen, wordt je dus blijkbaar erg lekker van!

 

Tijdens een rondreis door Extremadura is een stop bij … zeker geen tijdverspilling. Hier leer je alles wat je te weten wil komen betreffende Jamón Ibérico. Rode labels duiden op 75% Iberische varkens, zwarte labels vertegenwoordigen de 100% Iberische varkens. Een zwart label wil je hebben voor maximaal culinair genot. Deze varkens hebben tijdens hun laatste periode alleen maar eikels gegeten en worden ongeveer vier jaar lang gedroogd. Wat een proces! En dat allemaal voor het stukje vlees, dus geniet er vooral ook voor de volle 100% van.

Een passie voor eten, genot voor de maag

Er wordt gezegd dat keizer Charles de vijfde verzot was op de Iberische ham, en ik snap helemaal waarom. De passie voor het eten in Extremadura is groot, en dat proef je in ieder gerecht terug. Nog nooit ben ik op een bestemming zo positief verrast bij ieder restaurant waar ik aanschoof.

Tapas-tips om te bestellen: Iberische ham plakjes, Iberische ham kroketten, Torta de Casar (schapenkaas), potaje de vigilia (een soep met kikkererwten) en meer, wat je ook besteld, koken kunnen ze wel!

 

Ondanks dat ieder restaurant me positief verrast heeft, heb ik zo mijn favorieten! Probeer de gazpacho de cerezas, een verkoelende gazpacho maar dan met toevoeging van kersen, met een bolletje olijfolie ijs (wauw), bij Restaurant Rex Numitor in Mérida. En wanneer je in Trujillo bent, is de kabeljauw met aioli en gekarameliseerd ui bij restaurant Bizcocho écht een grote aanrader, zo goed heb ik mijn kabeljauw nog nooit gegeten.

Kortom: een reis vol culinaire hoogstandjes, gezellige steden en dorpjes met omgevingen die je doen vergeten dat je in Europa bent.