MENU

Mexico: Zoveel meer in Mérida (by night)

Mexico: Bacalar, de plek vol hidden treassures

februari 13, 2020 reageren (2) Views: 3099 Travel Larissa Hendriks

Mexico: Zoveel meer in Mérida (by day)

Mérida is de hoofdstad van Yucatán en vooral in de avonduurtjes is deze stad ontzettend charmant en gezellig. Toch is er ook overdag een hoop te beleven, zeker geen plekje om je te gaan zitten vervelen.

Lees in dit artikel wat je allemaal kan doen gedurende de dag in Mérida, als je geen kater hebt van de salsa avond de nacht ervoor ten minste. Een hoop cultuur en een hoop historie, maar dan totaal niet saai of slaapverwekkend!

Broer aan het stuur, broer aan het woord

Er rijdt de hele dag een vrolijk stadsbusje rond in Mérida. Twee broers zitten voorin, eentje aan het stuur en de ander aan het woord. Met een prachtig Spaans accent konden wij er helaas niet al teveel van verstaan, dus verwacht niet dat je veel zal leren (tenzij je ook Spaans kan spreken). Toch was het leuk even de stad door te rijden, heb je wel direct alles gezien.

 

Een frisse duik in historie

Gelukkig is Mérida op het gezelligst in de avond, want overdag is het in de hitte niet heel best uit te houden. Wil je de stad ontvluchten? Bezoek dan Dzibilchaltún! Na een bezoekje aan het museum weet jij direct een hoop over de Mayaanse cultuur en historie. Dit klinkt niet als iets om wild van te worden, maar geloof ons: deze verhalen zijn oprecht heel interessant en tof om te horen. Wist jij bijvoorbeeld dat Spanjaarden veel Mayaanse tempels hebben verwoest omdat zij onder meer vonden dat men niet in meer dan één god zou kunnen geloven?

 

Na het museum kan je zelf ter plekke de geschiedenis ervaren door rond te lopen in een authentiek Mayaans stadje, ruïnes en een prachtige cenote. Een van de ruïnes is de “Temple of the Seven Dolls”. De tempel heeft deze naam gekregen omdat er zeven poppen gevonden werden in de tempel. Wat mij betreft maar een eng idee. Waarom de poppen hier precies lagen weten ze niet, maar het zijn geen goden of koningen, het zijn nagemaakte ‘gewone’ burgers, bewoners van het plekje. Ook leuk: op de eerste dag van lente staat het hier vol met mensen. Dan zal namelijk de zon precies door het gat in de tempel schijnen. Wat waren die Maya’s toch eigenlijk slim!

 

De cenote Xlakah die je hier kan vinden is echt de mooiste cenote die wij tegengekomen zijn. Ze zeggen dat de Maya’s vanwege deze natuurlijke waterbron deze locatie gekozen hebben om te settelen. Ze brachten hier ook verschillende offers, zo zijn er verschillende archeologische stukken gevonden als gekerfde botten, houten objecten en een hoop vazen. Er wordt geloofd dat deze plek een oefening was voor het bekende Chichén Itzá.

In deze stad hebben we ook echt kennis gemaakt met de Mexicaanse cultuur, waar ik echt helemaal gek op ben! Jong of oud? Het maakt niet uit, iedereen geeft elkaar bij kennismaking en begroeting een kus op de wang. Veel intiemer dan het formele handje schudden wat wij hier in Nederland doen. Een kus op de wang voelt veel gezelliger en direct een stuk meer verbonden, laten we dat hier ook doen!

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Larissa Celine Hendriks (@larissa.hendriks) op