MENU

BLVD tipt; het moederdagkado van 2020

Zwembad David Lloyd Gym op de Overtoom weer open!

mei 10, 2020 reageren (0) Views: 683 Life Brian Hendriks

Coronatijden, wakker worden met jouw biologische klok

Een pandemie, de wereld is getroffen door het coronavirus en jij moet thuisblijven! Heel vervelend allemaal, maar het is niet anders. Onze thuis situatie is totaal omgeslagen en in principe leven wij in de Coronatijden. Hou jij je nog aan dat wekkertje die om zeven of acht uur in de ochtend af gaat?

Deze dagen hebben de meesten wel wat meer tijd over, de sportschool is dicht, het uitgaan in de lokale bar gaat niet door en werken, dat doen we thuis. Het zou je kunnen helpen om je dag anders te gaan indelen. Teruggaan naar de biologische klok zorgt ervoor dat je (heel) vroeg je bed uitkomt en op tijd naar bed gaat. Wil je meer weten? Lees hieronder verder!

Wat is de biologische klok?

De biologische klok gebruikten de mensen die vroeger geen wekker hadden, dus naar bed gaan wanneer het donker is en wakker worden wanneer het licht is. Dus als je net als mij een haat aan die wekker hebt, soms ‘per ongeluk’ door de wekker doorslaapt en/of je bed niet uitkomt. Dan is dit de redding om die wekker uit te spelen…

Slapengaan wanneer het donker is

Iedereen heeft een biologische klok die wordt beïnvloed door daglicht. Als het donker wordt, maakt jouw lichaam het slaaphormoon melatonine aan. Melatonine zorgt ervoor dat je slaperig wordt en uiteindelijk makkelijker in slaap valt. Daarom raak jij in de avond vermoeit, maar door kunstmatig -en blauw licht zoals het licht van de TV en je telefoon wordt het natuurlijke ritme verstoord. Daardoor blijf je wakker terwijl het donker is.

Wakker worden door licht

Waarom wordt jij wakker wanneer het licht wordt? Hoe werkt dat? Dat komt doordat je huid ‘lichtsensoren’ bevatten, jouw huid meet dus (zon)licht. Bij genoeg licht word jij wakker en zie je met welk been je uit bed stapt.

Om je lichaam nog een extra boost te geven zodat jij nog energieker wakker wordt, kan je een zogenaamde lichtbad nemen. Dit betekent dat je in de ochtend dat je wakker bent een gezond ontbijt neemt en buiten gaat wandelen, sporten of even bij een open raam staat op de vroege ochtend. Zo zorg je voor een geleidelijke start van je dag en daardoor ben jij wakkerder en helderder dan ooit tevoren!

Hoeveel uurtjes moet ik eigenlijk maken?

Oké leuk allemaal deze weetjes, maar slaap ik dan wel genoeg deze maanden tijdens de coronatijden? Is het niet te laat donker en te vroeg licht? Voldoe ik wel aan die acht uur slaap? Volwassenen hebben gemiddeld 7 à 8 uur slaap nodig per etmaal. Jongvolwassenen hebben meer slaap nodig dan ouderen dus de totale slaapbehoefte per volwassene verschilt nog wel. 65% van de volwassenen hebben 7 à 8 uur slaap nodig, terwijl adolescenten gemiddeld 9 uur slapen. Gemiddeld duurt het 10 tot 20 minuten voordat je in slaap valt, maar dit kan per persoon sterk verschillen. Bovendien treedt er per nacht gemiddeld 2 of 3 slaaponderbrekingen op, deze zijn van korte duur en herinner je je meestal niet.

Is dat dan genoeg voor deze zomermaanden? Het antwoord is ja! Het KNMI (Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut) weet namelijk al wanneer de zon opkomt en ondergaat dit jaar. Deze data heb ik verwerkt en ik kom tot de conclusie dat jij genoeg kan slapen aan de hand van de biologische klok. Tot aan het eind van de maand juli slaap je ongeveer tussen de 7 en de 9 uur, precies wat jij nodig hebt. Hieronder het aantal uren wanneer het donker is van begin april tot en met eind augustus.

Waarom jij de ‘corona tijden’ moet overwegen

Eigenlijk moet je een andere vraag aan jezelf stellen; waarom zou je nog de andere tijd aanhouden? Er zijn nu zoveel veranderingen doorgevoerd en daar hoort een andere tijdsindeling bij. Uiteindelijk zorgt de biologische klok ervoor dat wakker worden helemaal niet zo vervelend is. Een optimale nachtrust en dat versterkt je immuunsysteem ook nog is! Naast die 1,5 meter afstand is het versterken van je immuunsysteem heel belangrijk om het Corona virus te gaan.

Laat weten wat jouw dagindeling deze dagen en hoe jij ervoor zorgt dat je productief blijft!